Jämi avaa hiihtosuunnistuksen SM-kauden

Staffan Tunis on mukana Jämin SM-kisoissa. Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Staffan Tunis on mukana Jämin SM-kisoissa. Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Talven ensimmäiset hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut käydään tulevana viikonloppuna Jämijärven Jämillä, jossa ratkotaan mestaruudet pitkillä matkoilla ja viesteissä.

Olosuhteet Jämillä ovat tunnetusti hiihtosuunnistukselle mitä mainioimmat: hienot ja lumivarmat harjumaastot sekä toimiva kilpailukeskus. SM-kilpailuihin onkin ilmoittautunut runsaasti osallistujia. Lauantain henkilökohtaisessa pitkän matkan kilpailussa on mukana lähes 800 hiihtosuunnistajaa ja sunnuntain viestit käydään liki 200 joukkueen voimin. Kisojen osallistujamäärät ovat lähellä vuosituhannen ennätyksiä. Sekä miesten että naisten maajoukkueet osallistuvat täysilukuisina kilpailuihin.

Jämin SM-kisat toimivat yhdessä asiassa uranavaajina: Viestin sarjajako on uudistunut, kun Suunnistusliiton päätöksen mukaisesti siirrytään normaalia sarjajakoa noudattavasti luokittelusta yhteisikäsarjoihin. Monelle osallistujalle uutta on myös EmiTag-leimausjärjestelmä, jota käytetään kaikissa kilpailusarjoissa kaikkina päivinä.
Uusi leimausjärjestelmä sujuvoittaa rastityöskentelyä ja lienee ainakin kärkisijoja tavoitteleville suunnistajille jo hyvinkin tuttu. Se siis tuskin tuottaa ihmeempiä yllätyksiä. Viestissä uusi sarjakäytäntö sen sijaan saattaa tarjota menestysmahdollisuuksia uusille kokoonpanoille, minkä lisäksi se toivottavasti tuo myös pienemmille seuroille tilaisuuden saada joukkueita kokoon.

SM-kilpailuiden jatkot ovat Jämillä kisaviikonlopun jälkeisenä maanantaina, jolloin pääsarjoissa käydään sprinttikatsastukset. Niillä sekä lauantain pitkillä matkoilla on World Ranking Event -tapahtuman arvo, mikä tuonee Jämille jonkin verran myös ulkomaalaisia hiihtosuunnistajia. Viestikilpailu puolestaan on Hisuliigan toinen osakilpailu.

Viime viikonloppuna Jämillä kilpailtiin hiihdon SM-mitaleista.

>> Lisätietoja kisasivuilla: