Jari Karinkanta lähtee luottavaisin mielin tulevaan ampumahiihtokauteen

Kaisa Mäkäräinen on edelleen Suomen ampumahiihdon kirkkain tähti. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kaisa Mäkäräinen on edelleen Suomen ampumahiihdon kirkkain tähti. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ampumahiihdon maailmancup käynnistyy sunnuntaina Ruotsin Östersundissa. Suomen päävalmentaja Jari Karinkanta lähtee luottavaisin mielin kohti uutta kautta.

Hevoskuuri tavoitti Suomen ampumahiihtäjien päävalmentajan Jari Karinkannan, joka on varsin luottavainen uuden kauden kynnyksellä.

– Ihan lupaavalta näyttää tällä hetkellä. Harjoituskausi on sujunut hyvin ja nähtävissä on että miehet, jotka eivät vielä ole huipulla, ovat paremmassa kunnossa kuin viime vuonna. Oikeaan suuntaan ollaan siis menossa, Karinkanta sanoo varsin luottavaisin mielin.

Harjoituskaudella Suomen ampumahiihtomaajoukkue harjoitteli heinäkuun loppuun asti kotimaassa, elokuussa oli leiri Viron Otepäässä ja syys- lokakuussa kaksi kahden viikon leiriä Itävallassa. Lokakuuhun mahtui myös kotimaassa Vuokatin leiri ja marraskuun alkupuoli ennen Kontiolahden kauden avausta meni Oloksella, jossa oli perustreenin lisäksi ohjelmassa paljon tekniikkaharjoituksia ja suksitestejä sekä ampumaharjoituksia.

– Lisäksi teimme muutaman terävämmän harjoituksen, joilla haettiin hiukan vauhtia ja terävyyttä hiihtoon. Kaiken kaikkiaan leirit ovat sujuneet varsin hyvin, Karinkanta kertoo.

Joukkueet Östersundin maailmancupiin valittiin viime viikonlopun Kontiolahden katsastuskilpailuista, joista Karinkannan etukäteistoiveet olivat seuraavat.

– Meidän ykköstykeiltä Kaisa Mäkäräiseltä ja Mari Laukkaselta onnistumisia, jotka nostaisivat itseluottamusta ennen Östersundin kauden avausta ja miehiltä toiveissa oli, että parhaat erottuisivat muista, jotta he voisivat pärjätä myös maailmalla, Karinkanta kertoi ennen Kontiolahden katsastuksia.

No ainakin Kaisa Mäkäräisen itseluottamus nousi varmasti vielä entisestään Kontiolahden kisojen jälkeen. Sen verran vakuuttavaa, varsinkin sunnuntain takaa-ajossa, Mäkäräisen meno tutuilla laduilla oli. Miehissä sen sijaan kukaan ei onnistunut aivan nousemaan ylitse muiden Karinkannan toivomalla tavalla. Tosin Ville Simola hiihti hienosti molempina päivinä ollen paras suomalainen ja nousten samalla cup-joukkueeseen.

Mäkäräinen pallille, muille mahdollisimman paljon pisteitä

Suomen ampumahiihdon nykytilanne on tällä hetkellä varsin selkeä. Yksinäisenä supertähtenä on Kaisa Mäkäräinen, jonka vanavedessä Mari Laukkanen on ottanut vuosi vuodelta askeleen lähemmäksi maailman kärkeä. Miesten puolella huippusuorituksilla on päästy juuri maailmancupin pisteille suomalaisten osilta.

Naisten puolella on siis selkeä kärkikaksikko edellä muita ja Karinkanta myöntää, ettei muista ole vielä tällä kaudella heitä haastamaan.

– Tällä kaudella ei ole vielä kaksikolle luvassa haastajia, mutta toivotaan että muutkin naiset sieltä nousevat. Pääseväthän he läheltä seuraamaan kuinka maailman huipulla olevat urheilijat harjoittelevat ja mitä huipulle pääsy vaatii. Ja toivotaan, että he myös tästä oppivat ja nostavat itsekin tasoaan, Karinkanta sanoo.

Maailmancupissa Kaisa Mäkäräinen voitti toissa kaudella upeasti kokonaiscupin ja oli viime kaudellakin hienosti neljäs. Korkein tavoittein on siis syytä lähteä myös tähän kauteen, varsinkin kun kaksi kovaa kilpakumppania Saksan Magdalena Neuner ja Ruotsin Helena Ekholm ovat lopettaneet uransa. Miehissä Karinkanta odottaa useampia pistesijoja ja takaa-ajokilpailuihin pääsyä.

– Mitään varsinaisia kokonaistavoitteita ei ole. Mutta tietysti sitä odottaa, että Kaisa olisi joka kilpailussa vähintään kymppisakissa ja palkintopallilla mahdollisimman usein. Marilta olisi hyvä, jos hän olisi useamman kerran Top20-joukossa. Miehiltä toivotaan mahdollisimman paljon pisteille pääsyä (40 joukkoon) ja useamman hiihtäjän toimesta. Näin päästäisiin mukaan takaa-ajokilpailuihin, jotka ovat aina kaikin puolin kehittäviä kilpailuja. Näitä pisteitä lähdetään joka kisassa hakemaan, ja toivottavasti joku hyvällä hiihdolla pääsisi jonkun kerran myös sijoille 15–20. Toiveissa olisi siis selkeä tason nosto miesten osalta, Karinkanta kertoo tavoitteista maailmancupissa tulevalla kaudella.

Mitali mielessä MM-kisoihin

Ampumahiihdon MM-kisat järjestetään tulevana talvena Tshekin Nove Mestossa helmikuun alkupuolella 7.-17.2. Kaksissa edellisissä kisoissa Suomi on päässyt mitalikantaan Kaisa Mäkäräisen ansiosta (yksi kutakin mitalia) ja mitali mielessä Suomi lähtee myös Tshekin MM-kisoihin.

– Jos sitä on kaksissa edellisissä kisoissa saavuttanut mitaleita, niin mitali mielessä on näihinkin kisoihin lähdettävä. Mutta ehkä enemmän sitä toivoo joukkueena eteenpäin menoa ja useita sijoituksia 20 joukkoon. Miehissä se olisi loistava suoritus, jos joku pääsisi 20 joukkoon. Tärkeintä olisi, että mentäisiin koko ajan oikeaan suuntaan joukkueena. Tässä on tärkeää jo ihan Sotshin olympiavuoteenkin mentäessä saada onnistumisia alle, jotka nostattavat itseluottamusta sekä mahdollisesti edesauttaa myös tuen ja resurssien saannissa, Karinkanta kertoo Tshekin odotuksista.

Karinkanta myöntääkin, että aina resursseissa olisi parantamisen varaa, muttei näe kuitenkaan tilannetta toivottomana.

– Eihän meillä liian hyvät resurssit ole ja aina voisi olla parempikin tilanne. Mutta töitä tehdään koko ajan asian eteen ja jos tilannetta vertaa esimerkiksi parin vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin meillä oli velkaa, niin kyllä tilanne siitä on selvästi parantunut. Ja kyllä meillä ihan täydet toimintaedellytykset on tällä hetkellä ja suunnitelmien mukaan ollaan pystytty etenemään, Karinkanta kertoo Suomen ampumahiihdon resurssien riittävyydestä tällä hetkellä.

Östersundin maailmancupin avauksessa Suomea edustavat Kaisa Mäkäräinen, Mari Laukkanen, Maija Holopainen, Jarkko Kauppinen, Ahti Toivanen ja Ville Simola. Hevoskuuri toivottaa onnea Suomen joukkueelle tulevan kauden koitoksiin.

- Tero Viljanen