Jarkko Kinnunen – Daegua kohti

JarkkoKinnunen_intro230411Barcelonan EM-kisojen 50 kilometrillä keskeyttämään joutunut Jarkko Kinnunen käveli vielä viime kauden päätteeksi voittoon Ranskan avoimissa mestaruuskisoissa Bar-le-Ducissa lokakuussa. Kinnusen voittoaika 50 kilometrin kisassa oli 3.57.16, ja se alitti SUL:n asettaman Daegun MM-kisojen tulosrajan 4.03.00 reilusti. 

JarkkoKinnunen230411Jarkko Kinnunen Espoon Kalevan kisoissa 2009. Kuva: Jarno MaimonenBarcelonan EM-kisojen 50 kilometrillä keskeyttämään joutunut Jarkko Kinnunen käveli vielä viime kauden päätteeksi voittoon Ranskan avoimissa mestaruuskisoissa Bar-le-Ducissa lokakuussa. Kinnusen voittoaika 50 kilometrin kisassa oli 3.57.16, ja se alitti SUL:n asettaman Daegun MM-kisojen tulosrajan 4.03.00 reilusti. Tässä valossa 27-vuotias Kinnunen onkin voinut rauhallisin mielin suunnata katseensa elo-syyskuun vaihteessa käytäviin MM-kisoihin.

Pientä mutkaa Kinnusen talven harjoitteluun toi marraskuussa hänelle tehty polven tähystysoperaatio. Nykyään Tampereella asuvan entisen jalasjärvisen vasen polvi alkoi pahemmin vihoitella Ranskan kisan jälkeen, joten polven kierukan korjausoperaatio oli lopulta välttämätön. Hevoskuuri tavoitti Jarkko Kinnusen näin kilpakävelykauden kynnyksellä.

Kävit polvioperaatiossa Ranskan kisan jälkeen. Miten toipuminen on edistynyt?

– Parantumisprosessi on edennyt aaltoillen, mutta trendi on kuitenkin ollut se, että polvi on mennyt parempaan suuntaan. Vieläkin se välillä oireilee, mutta harjoittelua se ei häiritse.

Miten kulunut harjoituskautesi on sujunut? Onko harjoitteluusi tullut viime vuosista painotuseroja?

– Miehen ja olosuhteet huomioon ottaen harjoituskausi on mennyt suunnitelmien mukaan. Joulukuusta lähtien pääsin ajamaan kilpakävelyä sisälle ja määrää on pystytty nostamaan kuukausi kuukaudelta progressiivisesti. Takana on 11 onnistunutta ulkomaanleiriviikkoa. Kahdeksan niistä oli vuoristossa, jossa pääpainona oli määräharjoittelu, ja kolme tasamaalla, jossa nostettiin hiukan tehoja. Suurin piirtein on menty samalla kuviolla kuin aikaisempinakin vuosina. Ainut ero oli tuo tasamaanleiri vuoristoleirien välissä, mikä oli hyvin positiivinen kokemus. Tulevina vuosina kilpakävelyn osuutta on vielä hyvinkin mahdollista nostaa.

Barcelonan EM-kisoissa matka jäi kesken tunnetuin syin. Niin Barcelona kuin aiemmatkin arvokisasuorituksesi ovat osoittaneet sisukkuutesi, mitä voi vain ihmetellen ihailla. Mistä se tulee?

– Kai sitä voisi kuvailla tietynlaiseksi luupäisyydeksi. Liekö sisäsyntyistä. Kilpailun lopussa, kun alkaa vähän enempi väsyttämään, niin sitä vaan koittaa kovasti vastustaa. Sen verran jääräpäisyyttä löytyy, ettei kehon väsysignaaleja ihan hevillä usko.

Taaborin olympiakävelyt on kotimaisen kilpakävelykauden perinteinen avaus. Nähdäänkö sinut viivalla? Onko kauden kilpailuohjelma muuten selvillä?

– Tällä kertaa Taabor jää väliin. Avaan kisakauden 1.5. Italiassa Sesto San Giovannissa, jossa on IAAF:n GP-kisa ja matkana 20 km. Seuraava startti on Euroopan Cup 21.5. Olhãossa Portugalissa, jossa matkana myös 20 km. Sm-maantie on 12.6. Kauhavalla ja matkana 30 km. Kävelen mahdollisesti myös lyhemmän matkan kilpakävelykarnevaaleilla kesä-heinäkuun vaihteessa. Kalevan kisat 4.8. 20 km, MM-50 km 3.9. ja Ruotsiottelu 10 000 m 9.9.

MM-kisat käydään elo-syyskuun vaihteessa Etelä-Korean Daegussa. Odotettavissa on jälleen kerran haastavat olosuhteet. Miten liki trooppisiin olosuhteisiin voi valmistautua?

– Takana on sen verran hyvät onnistumiset kyseisistä olosuhteista, joten ei ole syytä hirveästi muuttaa kuvioita. Etelä-Koreaan lähdetään 16-17 päivää ennen starttia. Paikan päällä sopeutumista edistetään oleskelemalla riittävästi kuumassa kelissä eli harjoitusten lisäksi ulkona ollaan vähintään tunti varjossa. Ensimmäisinä päivinä nautitaan ylimääräisannos suolaa ja magnesiumia. Siihen kun muistetaan kitata tolkuttomasti nestettä, niin resepti on valmis.

Millä tavoittein Daeguun?

– Jo Barcelonassa päätin, että aina kun asetun viivalle 50 km:n kisassa, lähden taistelemaan mitalista. Se edellyttää tietysti sitä, että kausi on sujunut moitteettomasti. Vaikka kausi alkoi leikkauksella, en vielä ole luopunut tavoitteesta, sillä Daeguun on vielä aikaa.

Kuka on mielestäsi kaikkien aikojen kovin kilpakävelijä?

– Kyllä nostaisin Robert Korzeniowskin listan kärkeen. Tuplamestaruus Sydneyn olympialaisissa on kova temppu. Lisäksi vuodesta 1996 asti voittoputki arvokisoissa aina vuoteen 2004 asti lukuun ottamatta vuotta 1999 on aika kovaa valuuttaa.

- Jarno Maimonen