Jarkko Kinnunen etenee aikataulussa kohti Lontoota

kinnunenjarkkointro2011Hevoskuuri.fi tavoitti kilpakävelijän Jarkko Kinnusen ennen notkuvien joulupöytien ääreen siirtymistä.


kinnunenjarkko2011aJarkko Kinnunen käveli voittoon Turun Kalevan kisoissa. Kuva: Jarno MaimonenKilpakävelijä Jarkko Kinnunen palasi hiljattain kuukauden kestäneeltä harjoitteluleiriltä Etelä-Afrikan Potchefstroomista. Joulunajan Kinnunen viettää koti-Suomessa ennen paluuta etelän lämpöön. Seuraavan kuukauden mittaisen leirin osoite on Etelä-Afrikan Dullstroom.

Hevoskuuri.fi tavoitti Kinnusen ennen notkuvien joulupöytien ääreen siirtymistä. Utelun syyspuolen harjoittelun sujumisesta ja terveystilanteesta Kinnunen ohittaa salaperäisesti myhäillen ja koputtamalla puuta. Taival kohti Lontoon olympialaisia lienee aikataulussa. Uskomme ja luotamme niin.

Palasit juuri etelästä. Miten harjoitusleiri sujui?

- Lukuunottamatta toisella viikolla iskenyttä ruokamyrkytystä leiri meni suunnitelmien mukaan. Toisin sanoen teknisesti tehokasta kilpakävelyä tuli hyvin alle. Lisäksi kuntopallo sai mukavasti kyytiä, joten tuli leirin toinenkin tavoite täytettyä.

kinnunenjarkko2011bKinnusella on sopivan rento ote urheiluun. Kuva: Jarno Maimonen- Kyllähän leireillä välillä sattuu ja tapahtuu. Tällä kertaa tapahtuma oli hyvin negatiivissävytteinen ja jätti leiripaikasta vähän karvaan maun. Huomattiin nimittäin, että viimeisellä viikolla meidän huoneesta oli pöllitty rahaa ja ihan sievoinen summa. Kun asiasta keskusteltiin toisten urheilijoiden kanssa, niin kävi ilmi, että myös heilläkin oli vieraillut pitkäkyntisiä ja matkaan oli rahan lisäksi tarttunut muun muassa syömistä. Tämä oli kaiken kaikkiaan kymmenes kerta, kun olin Etelä-Afrikassa eikä tällaista ole aiemmin tapahtunut. Tapauksen selvittely poliisin kanssa onkin sitten jo pidempi tarina, mutta lyhyesti sanottuna paikallista virkavaltaa ei hirveästi kiinnostanut rötöstelyn selvittäminen ja asia kuitattiin jo hyvin tutuksi tulleella lauseella: "This is Africa". Noh, tulipahan tämäkin koettua.

Potchefstroom ei taida varsinaisesti olla korkeanpaikan harjoittelupaikka, vai kuinka?

- Potchefstroom on noin 1400 metriä merenpinnan yläpuolella, ja vuoriston aiheuttama vaste kehossa on hyvin yksilöllistä. Itselläni jo tuokin korkeus aiheutti verimuuttujissa aika merkittäviäkin muutoksia, mikä on hyvä tieto. Potchefstroomissa tehty harjoitusjakso toimii siten valmistavana "introna", kun vuodenvaihteen jälkeen lähdetään 2000 metriin leirille.

Menneellä kaudella alimatkojen tuloksesi kohenivat. Mitkä ovat alkaneen harjoittelukautesi teemat ja painopisteet? Oletko jo suunnitellut tulevan kilpailukauden ohjelmaa?

- Alkukaudesta luodaan matalatehoisella ja monipuolisella määräharjoittelulla vahva aerobinen pohja, jota aletaan jalostamaan keväällä ja kesällä tavoitelluksi matkavauhdiksi. Kesällä on tarkoitus tehdä pitkien matkavauhtireenien lisäksi hiukan lyhempiä "ylivauhtisia" reenejä, joilla kehoa valmistetaan siihen, että kisan aikana pystyy sitten tekemään tarvittavia ratkaisuja.

- Alustavaa kisasuunnitelmaa on tehty. Kilpailukausi alkaa 21.4. Podepradyssä Tšekeissä, jossa kävellään 20 km. Sitten kalenteriin on merkattu myös 12.5., jolloin Venäjän Saranskissa on Maailman Cup ja siellä myös 20 km. 10.6. kisailen 30 km SM-maantiellä Vantaalla. Saattaapi olla, että kalenteriin mahtuu edellä mainittujen lisäksi vielä yksi kansainvälinen 20 km kisa. Heinäkuun alun Kilpakävelykarnevaalien 10 000 m kuuluu myös ohjelmaan.

maaottelu10000kavKinnunen Ruotsiottelussa. Kuva: Jarno MaimonenSuomen olympiakomitean hallitus valitsi joulukuun alussa kolme yleisurheilijaa ensi kesän Lontoon olympialaisiin. Maratoonarin Leena Puotiniemen lisäksi kilpakävelijät Antti Kempas ja Jarkko Kinnunen saivat varhaisella valinnalla harjoittelurauhan. Kuinka paljon Lontoon olympialaiset pyörivät ajatuksissasi jo nyt?

- Kyllä se mielessä on muutaman kerran käväissyt ja sitä kautta reeneissä on ollut astetta tiukempi keskittyminen. Positiivinen juttu siis!

Muutit hiljattain kihlattusi kanssa Lähdeniittyyn Nokialle.  Millainen paikka Nokia on asua ja harjoitella?

- Yksi Nokialle muuton syistä oli juuri se, että täältä löytyy todella hyvät reenipaikat. Käveltäviä asvalttireittejä on useampia ja Koukkujärvi puolestaan tarjoaa passelit maastot niin juoksu-, vaellus- kuin hiihtolenkeillekin. Kovasti olen Nokialla viihtynyt. Mikäs täällä on elellessä ja toteuttaessa unelmaa.

Millainen on Jarkko Kinnusen joulu?

- Joulun vietän lähipiirin kanssa hyvästä seurasta ja ruuasta nauttien. Joulupukilta taisin toivoa jotain peliä pleikkariin.

Kävit ennen harjoitusleiriä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n testattavana Jyväskylässä. Mitä tasotesti kertoi?

- Jyväskylän Hippohallissa tehtiin tasotesti 8x2000m nousevilla vauhdeilla. Joka pätkän jälkeen mitattiin laktaatit. Koko testin ajan mitataan kannettavalla analysaattorilla myös hengityskaasuja. Testi oli samansuuntainen kuin viime maaliskuussa tehty testi, joten tällä hetkellä olen noin nelisen kuukautta edellä verrattuna viime vuoteen eli ihan hyvältä näyttää.

>>Videon Kinnusen marraskuisesta tasotestistä voi käydä katsomassa KIHU:n nettitv:stä

Hyvää ja rauhallista joulua Jarkolle ja menestystä ensi vuoteen!

-Jarno Maimonen