Jarmo Punkkinen: kohonnut itseluottamus Kaisa Mäkäräisen menestyksen takeena

Punkkinen220311

Vaikkei Hevoskuuri ole vielä tänä talvena päässyt uutisoimaan Kaisa Mäkäräisen tämän talven upeista suorituksista, niin saimme sentään hänen valmentajansa Jarmo Punkkisen kiinni Falunissa.

Punkkinen220311Jarmo Punkkinen 60-vuotissyntymäpäivänään Falunissa. Kuva: Hevoskuuri.fiVaikkei Hevoskuuri ole vielä tänä talvena päässyt uutisoimaan Kaisa Mäkäräisen tämän talven upeista suorituksista, niin saimme sentään hänen valmentajansa Jarmo Punkkisen kiinni Falunissa. Tämä tapahtui suurena merkkipäivänä eli lauantaina 19.3.2011 Jarmon 60-vuotissyntymäpäivänä. Päivänsankarilla oli hetki aikaa jutella myös valmennettavansa Kaisa Mäkäräisen harjoittelusta.

Hei Jarmo! Ja parhaat onnittelut merkkipäivän johdosta! Jutellaanko nyt hetki Kaisan harjoittelusta? Nythän (19.3) sieltä näyttäisi tulevan myös maailmancupin kokonaiskilpailun voitto maailmanmestaruuden lisäksi.

Jarmo: Hei ja kiitokset! Joo, nyt olisi hetki aikaa jutella, kun tuo Jussi (Eskola) haastattelee meidän mieshiihtäjiä.

Kuinka pitkään olet Kaisaa valmentanut ja miten teidän valmennussuhde oikein alkoi?

Jarmo: Meidän valmennussuhde alkoi vuonna 2007 eli on kestänyt nyt neljä vuotta. Kaisa Mäkäräinen jäi keväällä 2007 ilman valmentajaa, ja hän otti asian puheeksi minun kanssa. Olin silloin Ampumahiihtoliiton valmennustoimikunnan puheenjohtajana ja lupasin hoitaa hänelle valmentajan. Ja siinähän kävi lopulta niin, että minusta tuli hänen valmentaja.

Miten lähditte viemään valmennusta eteenpäin?

Jarmo: Ampumahiihtoliiton toiminnassa mukana olleena olin hyvin tietoinen Kaisan ominaisuuksista, testituloksista ja mahdollisuuksista. Eli mistään puskista tämä ei tullut. Valmennukseen ei tarvinnut tehdä isojakaan muutoksia. Silloin kevään ja kesän aikana suunnittelimme valmennusta ja laitoimme palikoita yhteen.

Entä mihin sinun valmennusfilosofiasi perustuu? Mitkä ovat tärkeimmät tekijät valmennuksessa sinun mielestä?

Jarmo: Uskon ennen kaikkea kovaan työhön ja yksinkertaisesti harjoitteluun. Ensin pitää luoda kovalla työllä hyvä perusta, jonka varaan huipulle vievä harjoittelu voidaan rakentaa. Ensin on siis pohjien oltava kunnossa. Lisäksi ei voi tehdä kaikkia asioita yhtä aikaa, vaan on osattava keskittyä tiettyjen asioiden kehittämiseen kerrallaan. Silloin kun tehdään pohjia, niin silloin tehdään pohjia. Ei yhtä aikaa voi parantaa esim. maksimikestävyyttä tai voimapuolta.

Entä miten tiivistäisit Kaisan harjoittelun ja paljonko on kova työ Kaisan kohdalla harjoitustunteina?

Jarmo: Kaisa on varsin lahjakas luontaisesti kestävyysominaisuuksiensa suhteen, että ne olivat jo varsin hyvällä mallilla minun aloittaessa Kaisan valmennus. Toki kyllä mekin keskityimme alussa pari ensimmäistä vuotta vielä perustan tekemiseen. Koko ajan ollaan menty harjoittelussa eteenpäin. Kaisalla on ollut silmäleikkaus ja polvileikkaus ja ne ovat omalta osaltaan olleet vaikuttamassa myös harjoitteluun. Esim. polvileikkauksen jälkeen harjoittelu pystyttiin aloittamaan kunnolla vasta heinäkuussa.

Kaisan harjoitusmäärät ovat tällä hetkellä 730 tuntia. Ja määrää ei ole nostettu viimeiseen kahteen vuoteen, vaan nyt on panostettu enemmän laatuun ja muihin ominaisuuksiin. Tosin tuo 730 tuntia tulee kesäkuun alusta huhtikuun puoleenväliin ajoittuvana aikana. Kaisa pitää joka kauden päätteeksi 1,5 kuukautta kestävän palautumisjakson, jolloin tunteja ei lasketa. Kovasta kaudesta on osattava palautua myös kunnolla. Kaisan kaltaisen huippu-urheilijan kohdallahan kunto palautuu harjoittelun aloittamisen jälkeen 2-3 viikossa samalle huipputasolle, kuin mitä se oli ennen tätä palauttavaa taukoa. Tämän palauttavan jakson merkitystä eivät monet ehkä oikein tiedosta oikein.

Kuinka paljon te ehditte näkemään toisianne ja pitämään yhteyttä vuoden aikana? Kaisa kiertää ampumahiihtokisoja maailmalla ja sinä vastaavasti hiihdon maailmancupeja kommentaattorina.

Jarmo: Kesällä ja syksyllä näemme toisiamme paljonkin. Minulla on mökki Kolilla, joten siellä Kolin ja Joensuun ympäristössä pidämme paljon harjoituksia ja pystymme kasvokkain keskustelemaan harjoittelusta. Viime syksynä olin myös kaksi viikkoa Oloksella leirillä mukana. Mutta viimeisen kerran olemme nähneet Rukan maailmancupin aikoihin viime marraskuussa. Eli tämän talven aikana olemme olleet vain puhelinyhteydessä. Tosin soittelemme sitten paljon. Esimerkiksi tänäänkin (19.3.) Kaisa on jo soittanut minulle kaksi kertaa Oslosta.

Entä mitkä näkisit tärkeimmiksi tekijöiksi tämän kauden menestyksen osalta?

Jarmo: Viime syksyllä pääsimme tekemään tosi hyviä lajinomaisia rasitusharjoituksia ammunnan kanssa Kontiolahdella, ensin rullasuksilla ja sitten varsinkin ensilumen ladulla. Saimme tehtyä hyviä VK- ja MK-harjoituksia ja kun näissä myös ammunta sujui mainiosti, niin sitä kautta Kaisan itseluottamus nousi selvästi. Tämä itseluottamus ja ammunnan sujuminen on kantanut sitten pitkälle tämän kauden osalta. Muutenhan minä en vastaa Kaisan ammunnasta, mutta se täytyy ottaa fyysisessä harjoittelussa huomioon näinä lajinomaisina harjoituksina. Ammunnan aikana Kaisan syke ei saisi laskea alle 150:n, muuten sydämen pumppaus horjuttaa liikaa.

Kiitokset tästä antoisasta rupatteluhetkestä ja parhaimmat onnittelut vielä merkkipäivän ja Kaisan menestyksen johdosta sekä hiihtourheilun eteen tehdystä työstä!

- Tero Viljanen

ps! Näillä näkymin Falunin hiihdon maailmancup oli viimeinen YLE:n lähettämä tv-lähetys. Näin myös Jarmo Punkkinen olisi jäämässä eläkkeelle kommentaattorin tehtävästään. YLE:n toimittajat olivat luonnollisesti hiukan haikeissa tunnelmissa Falunissa.