Joensuu mukana ampumahiihdon MM-kisatunnelmassa

Kontiolahden ampumapaikat täyttyvät taas kolmen viikon kuluttua. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kontiolahden ampumapaikat täyttyvät taas kolmen viikon kuluttua. Kuva: Laiho/NordicFocus

Joensuun kaupunki on mukana Kontiolahdella 4.-15.3. pidettävien ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailujen järjestelyissä. Joensuu rakentaa kisojen yhteyteen oheisohjelmaa, josta voivat nauttia kisaturistien lisäksi myös lähialueen asukkaat.

Joensuun torista tulee kisakansan hermokeskus, jossa on laajan ohjelman lisäksi saatavilla infoa, pääsylippuja ja kisatuotteita. Kisojen avajaisia vietetään torilla keskiviikkona 4.3. kello 20.15 alkaen. Avajaiset huipentuvat näyttävään Winner´s Journey –teokseen, jossa yhdistyvät valo, ääni, tuli ja akrobatia.

– Torille rakennetaan esitystä varten kuusi lavaa sekä neljä suurta screeniä, joilta teosta voi seurata. Esiintyjät tulevat konkreettisesti olemaan yleisön päiden yläpuolella, kisatorin tuotannosta vastaavan Valoparta Oy:n toimitusjohtaja Kari Kola kertoo.

Kisatorilla juhlistetaan myös kisojen voittajia järjestämällä kaikkiaan seitsemän matkan palkintojenjaot.

– Viime vuoden ampumahiihdon maailmancup-osakilpailuissa Joensuussa palkintopallille nousseet Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen vetivät torin täyteen väkeä. Samaa odotetaan tällekin vuodelle, oheisohjelmien tuottaja Tuomo Lehtinen Joensuun kaupungilta sanoo.

Lisäksi torilla on kisojen aikana yleisökäytössä oleva luistinrata, Biathlon info & Shop -piste sekä screenejä, joista kisojen kulkua voi seurata. Torilla järjestetään myös perinteiset markkinat 5.-6.3. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän opiskelijat rakentavat viereiseen vapaudenpuistoon lumi- ja jääveistoksia.

Ilmaiset kuljetukset nonstoppina

Kisayleisölle järjestetään ilmaiset bussikuljetukset Joensuusta ampumahiihtostadionille. Bussit lähtevät kisatorin reunalta, Torikadun varrelta nonstoppina viiden minuutin välein. Ensimmäiset bussit lähtevät kisapäivinä kolme tuntia ennen kisojen alkua ja viimeinen paluubussi lähtee stadionilta pari tuntia kisojen jälkeen. Kaikkiaan kisakansaa kuljettaa 20 linja-autoa.

Kisoihin omilla autoilla saapuville on perustettu maksuton yleisöparkki Joensuun raviradan pysäköintialueelle. Yleisöparkista kulkee busseja torille 15 minuutin välein. Myös paluukyydit ampumahiihtostadionilta kiertävät Raviradan kautta torille.
Yhteensä Joensuun kaupunki panostaa kisoihn 250 000 eurolla.

Lipunmyynti vilkasta, mutta vielä mahtuu mukaan

Ampumahiihdon MM-kilpailuihin osallistuu noin 700 joukkueenjäsentä 38 maasta. Avausviikonlopun pikakilpailut ja takaa-ajot kiinnostavat erityisen paljon, sillä A1-katsomo on sekä 7. että 8. maaliskuuta loppuunmyyty. Erittäin hyviä katsomopaikkoja on kuitenkin vielä runsaasti jäljellä kaikille päiville. Järjestäjät tavoittelevat MM-kisoihin kahdeksana kilpailupäivänä yhteensä 100 000 katsojaa.

– Osasimme etukäteen odottaa, että juuri tuon avausviikonlopun tapahtumat kiinnostavat erityisesti suomalaisia ja A-katsomo tulee täyttymään todennäköisesti jo ennakkoon pika- ja takaa-ajokilpailuissa. Arkipäivänä olevista kilpailuista odotetusti naisten normaalimatka 11. maaliskuuta kiinnostaa suomalaisia, ulkomaalaisia toisella viikolla kiinnostavat myös muun muassa viestipäivät, lipunmyynnistä vastaava Jarno Lautamatti sanoo.

Tilapäisrakentaminen on stadionilla jo hyvässä käynnissä, ja suurtapahtuman puitteet rakentuvat pikkuhiljaa.

– Työtä on paljon jäljellä, mutta kaikki tärkeimmät kokonaisuudet ovat edenneet aikataulussa. Erityisen iloisia olemme, että kauppakeskukset Metropol ja Iso Myy ovat lähteneet näkyvästi mukaan, se on erittäin tärkeä asia kisahuuman keskustaan levittämisen kannalta, tapahtuman johtaja Esa Haapala sanoo.