Kestävyysurheilu.fi kävi Snowflakes-seikkailussa Vierumäellä

Topi ja Ansku rullaluisteluosuudella. Seuraavalle rullaluisteluosuuden rastille tuli suunnistaa vihjeiden avulla. Kuva Lauri Kontkanen

Topi ja Ansku rullaluisteluosuudella. Seuraavalle rullaluisteluosuuden rastille tuli suunnistaa vihjeiden avulla. Kuva Lauri Kontkanen

Kestävyysurheilu.fi:n joukkue kävi seikkailemassa Vierumäellä.

Kestävyysurheilun tiimimme tämän kesän ensimmäinen seikkailukilpailu oli Snowflakes Seikkailu Vierumäellä 27.8. Kisassa oli tarjolla aloittelijoille sopiva perussarja, vähän kokeneemmille kestävyysliikkujille medium-sarja sekä kokeneille seikkailijoille pro-sarja. Olimme sen verran myöhässä ilmoittautumisen kanssa, että ainoastaan pro-sarjassa oli vapaita paikkoja jäljellä. Sinne siis, vaikka rullaluistelu ja teknisemmät maastopyöräilypätkät vähän jännittivätkin.

Saavuimme Vierumäelle majoittumaan jo edeltävänä iltana, sillä kisa-aamu alkoi jo klo 7 materiaalinjaolla. Suunnittelimme reittimme samalla hotelliaamupalaa syöden. Lyhyeltä kuulostanut suunnitteluaika riittikin oikein hyvin ja olimme hyvissä ajoin lähtöpaikalla ennen starttia.

Snowflakes4Viime hetken varustesäädöt

Seikkailu alkoi prologilla, johon oli myös yhdistetty melontaosuus. Tehtävänä oli kiertää rasteja jalkaisin ja meloen annettujen karttakuvavihjeiden avulla. Nopeasti yhdistimme kuvavihjeet kilpailukarttaamme ja lähdimme hakemaan rasteja ensin juosten. Melontaosuudella oli lähellä, että yksi rasti olisi jäänyt käymättä, sillä piirtämämme rastiympyrä oli pyyhkiytynyt kartasta lähes kokonaan. Melontaosuus meni meiltä oikeastaan niin hyvin kuin osasimme odottaa. Emme olleet harjoitelleet melontaa lainkaan koko kesän aikana.. Prologin jälkeen olimmekin muutamia minuutteja sarjamme kärkeä perässä ilman suurempia suunnistusvirheitä.

Seuraavana lajina oli maastopyöräily, jonka ensimmäisellä rastilla odottikin päivän ensimmäinen quest, eli yllätytehtävä. Nyt tehtävänä oli ajaa maastopyörällä pitkin enduro-reittiä. Alkuun Ansku arasteli teknisemmällä polulla ajamista, mutta pian löytyi uskallusta ja pääsimme reitin hyvin loppuun.

Snowflakes3Kisa alkoi! Prologin reitin nopea suunnittelu.

Pyöräilyosuudella vastaan tuli toinenkin yllätystehtävä, jossa kokosimme pienen palapelin suolla sijaitsevista ämpäreistä löytyvillä paloilla. Tässä vaiheessa näimme sarjamme kärjen, ja tiesimme olevamme vain muutaman minuutin heitä perässä. Kilpailuhenki nousi ja yritimme polkea takamatkaa kiinni. Pyöräilyosuudella oli muutamia reitinvalintavälejä, joissa joukkueemme valitsi ennemmin kiertäviä reittejä isompia teitä ja uria hyödyntäen kuin teknisiä pikkupolkuja. Pyöräilyosuus oli mukavan monipuolinen, sillä välillä pääsimme ajamaan lujaa isoja teitä pitkin, mutta välillä mentiin hieman haastavampia pieniä polkuja.

Pyöräilyn jälkeen vaihdoimme rullaluistimet jalkaan ja lähdimme ensimmäistä rastia kohti. Topilla rullaluistelu sujui vanhoilla pohjilla oikein hienosti, Anskulla sen sijaan oli alkuun hieman opettelemista. Ensimmäiselle rastille päästiin lopulta kartan tiputtamisen, yhden kaatumisen ja kääntymis- ja jarrutusharjoitusten jälkeen. Ensimmäisellä rastilla oli vihjeitä, joiden avulla tuli löytää seuraavalle rastille ilman karttaa. Samalla tavalla toiselta rastilta edettiin vihjeiden avulla kolmannelle rastille, josta luisteltiin vaihtoon. Luistelun alkuvaikeuksista ja Anskun kramppaavista reisistä huolimatta vain yksi miesjoukkue tuli luistelussa ohitsemme. Vihdoin pääsimme vaihtoalueelle ja aloittamaan meille vahvinta osuutta eli juoksua ja suunnistusta.

SnowflakesTopi saapuu ensimmäiselle rullaluisteluosuuden rastille, Ansku tulee perässä. Kuva Lauri Kontkanen

Juoksuosuuden alussa Anskun krampit yltyivät niin pahoiksi, että jouduimme kävelemään, ja hetkeksi jopa pysähtymään kokonaan. Ykkösrastille vievällä suolla seisoimme ja mietimme, pystymmekö jatkamaan kisaa. Sisukkaasti jatkoimme hetken päästä eteenpäin ja krampit alkoivat hellittää. Pian olikin taas yllätystehtävä vuorossa ja tosiaan yllätyimme, sillä näimme kaksi muuta joukkuetta juuri lähtemässä quest-radalle. Tämä yllätystehtävä oli kuin meille tehty, sillä tehtävänä oli haastava suunnistusrata vanhalla Jukola-kartalla vuodelta -84. Topi suunnisti hienosti haastavan radan ja näin pääsimme reilusti kahden muun joukkueen edelle. Quest-suunnistuksen jälkeen oli muutama helppo rastiväli toiseksi viimeiselle rastille, jossa oli kisan viimeinen yllätys. Luvassa oli lyhyt boulderointi mäkihyppytornin kyljessä olevalla radalla. Tehtävä tuntui helpolta, ja suoritimme sen ilman sakkoa. Hyvä niin, sillä sakkona olisimme joutuneet käymään mäkimontun pohjalla.

Enää olikin jäljellä viimeinen spurtti kohti maalia ja maalileimaus! Käytimme seikkailuun aikaa 5h 25min, joka olikin järjestäjien arvioitu aikaa parempi. Muutama miesjoukkue sekä harmittavasti yksi sekajoukkue ehti maaliin ennen meitä. Parhaalle miesparille jäimme vain 10 minuuttia ja parhaalle sekaparille 6 minuuttia. Kisan jälkeen saimme palautumisen nopeasti käyntiin järjestäjien herkkuteltalla. Tarjolla oli muun muassa urheilujuomaa, sipsiä, karkkia ja geeliä. Varustesäädön jälkeen pääsimme vielä uimahallin poreisiin ja kylmäaltaaseen palautumaan ja urheiluopiston päivällispöytään herkuttelemaan. Snowflakes Seikkailu oli kaiken kaikkiaan mukava tapahtuma, jossa oli tarjolla haasteita kaikentasoisille seikkailijoille.

-Topi Anjala & Ansku Asikainen