KOK:n pitkän linjan jäsen: Tokion olympialaiset todennäköisesti vuonna 2021

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Tokion olympialaisten lykkääminen näyttää yhä todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Kisat oli tarkoitus käynnistää heinäkuun 24. päivä, mutta yhä pahenevan koronaviruspandemian valossa näyttää siltä, että tapahtumaa siirretään.

Isäntämaa Japani ja kansainvälinen olympiakomitea KOK ovat pitkään vakuuttaneet, että kisat pidetään suunnitellusti, mutta viime aikoina äänenpainot ovat muuttuneet.

Usean maan olympiakomiteat ja lajiliitot ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio lähettää urheilijoita Tokion olympialaisiin, mikäli ne järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaan.

Olympialaisten järjestämisessä hiertää muun muassa suuri tartuntariski, joka koskisi sekä tapahtuman urheilijoita että paikalle tulevaa suurta yleisöä. Lisäksi monet urheilijat ovat joutuneet lopettamaan valmistautumisen ja harjoittelun lähes kokonaan erilaisten rajoitusten ja karanteenien takia.

USA:n olympia- ja paralympiakomitea USOPC lähetti viikonloppuna kyselyn urheilijoilleen koronavirustilanteesta. Lähes 65 prosenttia vastanneista ilmoitti harjoittelunsa vaikeutuneen viime aikoina. Lähes 70 prosenttia kertoi, etteivät koe kisoja urheilullisesti tasapuolisiksi, mikäli ne järjestetään suunnitellun aikataulun mukaan.

Samalla USOPC vetosi KOK:hon kisojen siirtämiseksi.

Todennäköisesti vuodella eteenpäin?

USA Todayn haastattelema kanadalainen pitkän linjan KOK-jäsen Dick Pound piti todennäköisenä, että olympialaisia siirretään vuodella.

- Minun tietojeni mukaan kilpailut eivät ala 24. heinäkuuta, mutta yksityiskohtia ei ole vielä päätetty, hän toteaa lehdelle.

Pound pitää todennäköisenä, että kisat siirtyvät vuodella eteenpäin, mutta asiasta odotetaan päätöksiä myöhemmin. KOK on ilmoittanut, että se täsmentää asioita neljän viikon sisällä.

Kisojen siirrolla tulee olemaan valtavat taloudelliset vaikutukset, sillä loppukesäksi Tokioon on odotettu valtavaa määrää kisaturisteja, joiden matkat ja hotellit on jo varattu kesän 2020 tapahtumaa varten. Lisäksi monet vuodelle 2021 suunnitellut suuret, mutta olympialaisia pienemmät tapahtumat joutuvat miettimään omia järjestelyjään siirtyvien olympialaisten valossa.

-Juho-Veikko Hytönen