Lannistumaton Antti Kempas lupaavassa kevätkunnossa

kempas_pikkukuvaKilpakävelijä Antti Kempas on kohdannut erilaisia vastoinkäymisiä enemmän kuin tarpeeksi. Siksi onkin äärimmäisen hienoa kuulla maatamme olympia- ja MM-kisoissa edustaneen Antin tekevän vahvaa paluuta.

kempas_2Antti Kempas Tampereen Kalevalaisissa 2008. Kuva: Jarno MaimonenKilpakävelijä Antti Kempas on kohdannut erilaisia vastoinkäymisiä enemmän kuin tarpeeksi. Siksi onkin äärimmäisen hienoa kuulla maatamme olympia- ja MM-kisoissa edustaneen Antin tekevän vahvaa paluuta.

Hevoskuurin tavoittama Kempas kertoo viime vuosien karikoista ja lähiaikojen kuulumisia.

Palasit viime kesänä liki kahden vuoden kilpailutauon jälkeen kilparadoille. Useimmat eivät tiedä, mitä kaikkia vastoinkäymisiä jouduit kohtaamaan. Mitä vuoden 2008 Ruotsi-ottelun jälkeen on tapahtunut?

- Vuoden 2008 jälkeen on tapahtunut paljon. Jäin auton alle ennen Pekingin Olympialaisia ja kävelin kisan siellä itse asiassa pienen murtuman kanssa. Ruotsi-ottelun jälkeen luu napsahtikin poikki (alaramus lantiossa). Tärsky lantioon oli sen verran raju, että siitä alkoi pitkä alamäki. 2008-2009 vuosien aikana minulla oli kaiken kaikkiaan neljä murtumaa lantiossa, joten kuntoutuminen kesti todella pitkän aikaa. En pystynyt kilpailemaan vuonna 2009 kertaakaan vammojeni takia.

Keväällä 2010 kohtasit jälleen pientä takapakkia, etkä aivan kerinnyt kuntoutumaan EM-Barcelonaan. Syksyä kohden vauhtisi parani, ja tuloksena oli mm. Lappeenrannan SM-kisojen 30 kilometrillä loistava aika 2.16.52. Miten harjoittelusi on sittemmin sujunut? Entä onko noususuhdanne jatkunut?

- Vuosi 2010 sujui harjoituksellisesti jo paremmin. Keväällä kohtasin tosin vastoinkäymisiä ruokamyrkytyksen merkeissä. Se iski ennen EM-kisanäyttöä, ja ajauduin siitä pahaan elimistön häiriötilaan, joka kesti 2 kuukautta. Lisäksi kesää haittasi kipeä polvi, joten vaivoja riitti sillekin vuodelle ihan tarpeeksi. Loppukaudesta pääsin kuitenkin jo parempaan vireeseen, ja sain kauden päätteeksi hyvän kilpailun. Kisan jälkeen siirsin tähtäimen kuitenkin jo seuraavaan kauteen.

- Lähdin Portugaliin 3. marraskuuta ja treenasin siellä kuusi viikkoa onnistuneesti. Sieltä palasin suoraan Pajulahteen maajoukkueleirille ja testiin. Testin viimeisessä vedossa ja viimeisessä kaarteessa takareiteni kramppasi. Olin väsynyt kovasta leiristä ja matkustuksesta, joten testissä kroppani pisti hanttiin. Takareisi on haitannut oikeastaan koko talvea. Lähdin Afrikkaan vuoristoon kuukaudeksi tammikuussa ja siellä reisi haittasi kävelyäni pahasti. Sain kuitenkin tehtyä hyvin määrää siellä, joten leiri ei onneksi mennyt hukkaan. Korvaavia harjoituksia on tullut talven aikana paljon. Väliin mahtuu kuitenkin hyviä kävelyharjoituksia. Helmikuussa lähdin Portugaliin kahdeksi kuukaudeksi. Reisi kramppaili sielläkin haitaten harjoitteluani. Loppuleiristä pääsin taas kävelemään enemmän, joten harjoittelua on tullut kiitettävästi ongelmista huolimatta.

Taaborin olympia-kävelyt on kotimaisen kilpakävelykauden perinteinen avauskisa. Oletko viivalla ja millaisin tavoittein?

- Taaborin perinteisessä kisassa kävelin sunnuntaina 35km:n testin. Pystyin kävelemään aikatauluni vastaavaa vauhtia tai jopa alle, eli MM-kisa vauhtia (3.58), joten sikäli tilanne näyttää taas mukavan positiiviselta.

Tähtäin on tietysti Daegun MM-kisoissa. Käsittääkseni sinulla oli ohjelmassa tavoitella kisarajaa jo Dudincessa maaliskuussa, mutta et osallistunut. Mitä tapahtui? Milloin on seuraava 50 km yritys?

- Kauden ehdoton tähtäin on Daegun MM-kisoissa. Dudince jäi takareisiongelmien takia väliin ja siirsimme tähtäimen suosiolla Portugalin Eurooppa Cupiin 21.5. Siellä aion hyökätä MM-kisarajan kimppuun seuraavan kerran.

Kilpakävely näkyy näinä päivinä kotimaiselle yleisurheiluyleisölle lähinnä sinun sekä kilpa- ja harjoittelukaverisi Jarkko Kinnusen edesottamuksina. Millainen mielestäsi on kotimaisen kilpakävelyn tila?

- Kilpakävelyn kärki Suomessa on kapea, mutta nuorissa kävelijöissämme on tällä hetkellä todella lupaavia yksilöitä. Nuoret kävelijät kolkuttelevat jo arvokisojen ovia, joten tilanne on tällä hetkellä erittäin lupaava. Uusia sukupolvia kuitenkin kaivataan jatkuvasti lisää.

kempas_1Monet huippukävelijät ovat kokeilleet maratonia. Oletko koskaan ajatellut juosta maratonia?

- Olen ajatellut maratonia, mutta sen kokeilu jää näillä näkymin kävely-uran jälkeiseen aikaan. Lihaksiston sopeuttaminen maratonin vaatimuksiin veisi sen verran paljon aikaa, että keskityn täysillä nyt kävelyyn. Uran jälkeen aion varmasti juosta maratonin, kun sen aika koittaa.

Kuka on mielestäsi kaikkien aikojen kovin kilpakävelijä?

- Kaikkien aikojen kävelijää on vaikea arvioida, mutta Puolan Robert Korzeniowskin tupla Sydneyn Olympialaisissa hakee vertaistaan. Lisäksi hän hallitsi arvokisoja vuosia putkeen.

Mikä on mieliharjoituksesi, entä mikä voisi olla kävelijän hevoskuuri?

- Mieliharjoitukseni on ehdottomasti 50km:n erikoisharjoitukset, eli 30-40km:n kiihtyvät lenkit. Hyvässä kunnossa ne ovat nautintoa, ja niissä pääsee jo ottamaan miehestä mittaa. Käyköön ne sitten ”hevoskuurista".

- Jarno Maimonen