Leppäsalmi parhaana suomalaisena kolmas Ylläksen maailmancupin avauksessa

Milka Leppäsalmi (104) vetää naisten letkaa Ylläksellä. Kuva: SSL

Milka Leppäsalmi (104) vetää naisten letkaa Ylläksellä. Kuva: SSL

Hiihtosuunnistuksen maailmancup käynnistyi tänään Ylläksellä keskimatkan kilpailulla. Milka Leppäsalmi sijoittui parhaana suomalaisena kolmanneksi naisten kilpailussa. Hannu-Pekka Pukema oli miesten kilpailun seitsemäs.

Belomazhev voitti, Pukema seitsemäs

 

Hiihtosuunnituksen maailmancup palasi kahdeksan vuoden tauon jälkeen Suomeen ja Ylläkselle. Olosuhteet kilpailulle olivat mainiot, sillä pakkasasteita oli viisi eikä tuulikaan ollut niin kova kuin ennalta pelättiin. Keskimatkan yhteislähdössä erot maalissa olivat pienet, mutta perhoshajonnat hajottivat porukkaa sopivasti. Kolme kärkimiestä oli toiseksi viimeisellä rastilla samanaikaisesti.
Belomazhevin kiri oli herkin, joten hän puristi lopussa voittoon.

Suomalaisista paras oli Hannu-Pekka Pukema.

- Ei tullut isompia virheitä. Pikkasen suksi oli nihkeä, mutta kulki kuitenkin kohtalaisesti, seitsemänneksi sijoittunut Pukema kuvaili kulkuaan.

Pukema kehui rataa ja hajontoja, jotka hän itse malttoi ottaa rauhassa.

- Rata oli hyvä, sillä siinä ei ollut mitään höyrynousuja. Pystyin hyvin tarkkailemaan tilannetta hieman kärkiporukan takana.

Pukema nosti sijoitusta tasaisesti kisan edetessä. Yhdessä Andrei Lamovin kanssa he pystyivät hinaamaan kärkiletkaa kiinni. Ihan kärkeen vauhti ei kuitenkaan riittänyt.

Pukema oli innoissaan, että maailmancupia hiihdetään pitkästä aikaa Suomessa.

- Onhan tämä vähän kuin kotikisat. Täällä on tullut leireiltyä paljon ja kyllä täällä tietyllä tavalla sielu lepää. Toisaalta kisafiiliksen kannalta ei ole paras, jos on liian tuttu olo, Pukema summasi.

Simo Turunen oli toiseksi paras suomalainen. Hän sijoittui yhdeksänneksi, mutta lopullisia tuloksia joudutaan vielä odottamaan

- Ensimmäistä kertaa 10 sakkiin. Joskus Ruotsissa on tullut hyvä sijoitus, mutta enhän minä ole paljon näitä kisoja kierrellytkään, sanoi suoritukseensa tyytyväinen Turunen.

Hänen malttoi ottaa alun rauhassa.

- Tiesin, että kaikilla on sama ykkönen, joten sen aikana ehdin lukea jo seuraavan välin. Reitinvalintavirheitä ei tullut. Hyvä hiihto, sanoi Turunen, jolle keskimatka oli päämatka.

Alexandersson vahvin naisissa

Naisten 10,1 kilometrin radan nopein oli Ruotsin Tove Alexandersson. Hän johti kisaa käytännössä alusta loppuun asti.

- Yritin vain hiihtää mahdollisimman nopeasti, sillä en nähnyt ketään missään koko kisan aikana, kertoi voittaja-Alexandersson.

Päivän ilahduttavin suomalaissuoritus oli Milka Leppäsalmen kolmas sija.

- Hyvin meni kilpailu. Heti ensimmäiselle rastille tein pienen virheen ja lopussa jotain pieniä, kertasi Leppäsalmi.

Hän oli vielä loppulenkillä viidentenä, mutta venäläinen Tatyana Rvacheva (os. Kozlova) valitsi lopussa väärän ladun ja Natalia Galeeva seurasi maannaistaan. Leppäsalmi pääsi oikealla reitinvalinnalla kaksikon edelle. Leppäsalmi kehui rataa ja etenkin sen pohjaa.

- Ennakkokaavailuissa mietittiin, että pohja on aika pehmeä, mutta se olikin kova, mikä oli hyvä.

Leppäsalmi on löytänyt tälle kaudelle hyvän vauhdin. Viime viikonloppuna Leppäsalmi sijoittui Kiirunassa kolmanneksi ja nyt jatkoi podiumputki.

- Olen hyvässä kunnossa. Ehkä määrällisesti harjoittelua on tullut vähemmän, mutta laadullisesti parempaa, kertoi Leppäsalmi, jonka elämäntilanne on muuttunut viime kaudesta.

- Aloitin fysioterapeutin opinnot Turussa ja muutin Paimioon. Paimiossa on onneksi hiihtoputki, jossa olen päässyt harjoittelemaan. Lisäksi olemme järjestäneet itse ski-o-viikonloppuja, joista on ollut ainakin minulle hyötyä. Niistä on saanut varmuutta suunnistukseen, Leppäsalmi kertoi.

Ruotsalaisen voittajan hurjan vauhdin sai tuntea Sonja Mörsky, jolla oli alussa sama hajonta Alexanderssonin kanssa.

- Yritin pysyä hänen vauhdissaan , mutta ei siitä olisi mitään tullut, sillä piti yrittää keskittyä omaan suoritukseen, seitsemänneksi hiihtänyt Mörsky sanoi.

Hänelle tuli yksi isompi ajatuskatkos ja lopussa pieni virhe, jonka aikana Hana Hanchikova pääsi ohitse.

- Hyvä kauden avaus, ei suurempia virheitä. Nämä kilpailut ovat aina niin tasaisia, että yhdellä virheellä putoaa aika paljon, Mörsky sanoi.

Ylläksen maailmancup jatkuu huomenna torstaina sprinttiviestillä.

Naiset, keskimatka:
1)Tove Alexandersson, SWE, 39,08, 2) Julia Tarasenko, RUS, +1,03, 3) Milka Leppäsalmi +1.11, 4) Tatyana Rvacheva RUS, 5) Natalia Galeeva RUS, 6) Hana Hancikova, 7) Sonja Mörsky, 8) Marjut Turunen...10) Salla Koskela

 

Miehet, keskimatka, 13,2 km

1) Stanimi Belomazhev BGN, 42,35, 2) Vladimir Barchukov RUS +0,03, 3) Öyvind Watterdal NOR, +0,06, 4) Ulrik Nordberg, +0.27 5) Andrey Lamov RUS +0.33, 6) Kirill Veselov RUS +0.40, 7) Hannu-Pekka Pukema +0.42...9) Simo Turunen +0.55

>> Kisasivut

- Suomen Suunnistusliitto