Liisa Liljalle pettymys MM-kisoissa - "Urani huonoin kisasuoritus"

Kuva: Marko Törmänen

Kuva: Marko Törmänen

Paratriathlonin vuoden 2019 MM -mitaleista taisteltiin sunnuntaina Lausannessa.

Suomelta oli kilpailussa mukana PTS2 -luokassa kilpaileva Liisa Lilja, joka sijoittui viidenneksi. Lämpimissä olosuhteissa ja vaativalla reitillä Liljalle sattui kauden heikoin kisapäivä ja tavoitteena ollut mitali jäi neljän minuutin päähän. Kilpailun voitti hirmuista pyörävauhtia esittänyt Iso-Britannian Fran Brown, joka löi pitkään tätä vammaluokkaa hallinneen, puolustavan maailmanmestarin, USA:n Allysa Seelyn vajaalla minuutin erolla. Kolmanneksi sijoittui USA:n Hailey Danz.

Jo 750 metrin uintiosuudella Lilja jäi poikkeuksellisen paljon kärkinaisista, nousten vedestä seitsemäntenä. Erittäin vaativa pyöräilyosuus sujui aavistuksen verran paremmin ja Lilja nosti sijoituksensa viidenneksi. Juoksuosuudella ainoa tavoite oli saavuttaa erittäin vahvan pyöräilyosuuden suorittanut Italian Veronica Plebani ja samalla nousta neljännelle sijalle, mutta ero oli liian suuri kiinni kurottavaksi. Poikkeuksellisen pitkät vaihtoalueet, yhdellä jalalla pomppimisineen, eivät myöskään olleet Liljalle eduksi, mutta nekään eivät olleet syyt vaisuhkoon esitykseen.

- Oli kyllä urani huonoin kisasuoritus. En oikein tiedä, onko harjoittelu ja kokonaisrasitus mennyt sitten yli, kun jaksamista kyllä on, mutta vauhti puuttuu. En saanut itsestä oikeastaan mitään irti. Yleensä olen maalissa aivan "taju kankaalla" -tilassa, mutta tänään oli olo, kuin ei olisi kisannut oikein kunnolla. Täytyy varmaan pari päivää ottaa vapaata koko urheiluhommasta ja sen jälkeen suunnata ajatus ja katse kohti parin viikon päästä olevaa Valencian EM-kilpailua, Lilja totesi tiedotteessa.

Suomalainen suuntasi Sveitsistä suoraan Espanjaan, ja hän toivoo vireen kääntyvän kauden lopuksi.

- Ei tätä kannata liian pitkään murehtia ja vuosi on nyt aikaa Tokion paralympialaisiin. Tästä pitää vain ottaa oppia ja saada kone taas ns. kiertämään. Pettymyshän tämä oli, mutta nekin kuuluvat urheiluun. Pettymysten kautta uuteen nousuun, Lilja puntaroi suoritustaan kilpailun jälkeen.

Paratriathlonin EM -kilpailut käydään Espanjan Valenciassa 14.9.2019, jossa Liljan lisäksi Suomelta on mukana miesten PTS4 -luokassa kilpaileva Jussi Lotvonen. Llijan osalta Tokio 2020 paralympiapaikka alkaa olla selvä juttu ja Lotvonen hakee hyvää kisaa ja sitä kautta mukavaa pistepottia taistelussa kohti Tokion paralympialaisia.

Tulokset