Mäkäräinen karistaa MM-paineet sekaviestiin

Kaisa Mäkäräinen aloittaa MM-urakkansa sekaviestillä. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kaisa Mäkäräinen aloittaa MM-urakkansa sekaviestillä. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Sekaviesti ei kuulu ampumahiihdon arvokisojen arvostetuimpiin lajeihin, mutta Kaisa Mäkäräistä Nove Meston maailmanmestaruuskilpailujen avauskilpailu palvelee oivallisesti.

– Sekaviestissä saa pahimmat kisapaineet pois. Kenelläkään ei ole henkilökohtaisesti paljon pelissä, enkä nyt puhu pelkästään suomalaisista, Mäkäräinen ennakoi torstain MM-avausta.

Mäkäräinen, 30, matkusti MM-paikkakunnalle Tshekkiin maanantaina. Seitsemän tunnin ajomatka viimeistelyleiriltä Italian Val Rihannasta sujui fyysisesti ja henkisesti hyvävoimaisena, sillä kaikki on kohdallaan.

– Tässä vaiheessa täytyy pitää vain huoli siitä, että paikat ovat kunnossa eikä ole väsymystä lihaksissa. Leirillä harjoittelu oli sellaista sukset jalassa ulkoilua, ja ampumapaikalla tein kisanomaisia suorituksia, Mäkäräinen kertoi puhelimitse.

Mäkäräisen henkilökohtaisten kisojen urakka alkaa Tshekissä lauantaina, jolloin naiset starttaavat sprinttiin. Maailmancupeista tutulla rytmillä sprinttiä seuraa heti takaa-ajo, jonka jälkeen voi hetken huoahtaa.

Onnistuminen keventää oloa

Mäkäräisen MM-ohjelmaan kuuluu neljä henkilökohtaista kilpailua ja kaksi viestiä, mikä tarkoittaa kuutta kisaa 11 päivässä.

– MM-kisojen loppupätkästä voi tulla haastava, kun meillä on kisat keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina. Silloin tulee huonosti levättyä välipäivinä. Tietää, että pitäisi tehdä palauttavaa harjoitusta edellisestä kisasta, mutta toisaalta täytyy tehdä valmistava harjoitus seuraavan päivän kisaan, Mäkäräinen selvitti.

Fyysinen rasitus kasaantuu kisojen loppuun, mutta henkinen painolasti on kiinni onnistumisista. Esimerkiksi kahden vuoden takaisissa Hanti-Mansijskin MM-kisoissa Mäkäräinen sai lasketella loppukisat paineetta, koska avausmatkalta kilahti heti hopeamitali. Sitä seurasi takaa-ajon kulta.

Viime vuonna Mäkäräisen henkinen kuorma kasvoi MM-kisojen edetessä. Huono alku kasasi paineita, mutta Mäkäräinen klaarasi tilanteen silloinkin. Hän päätti Ruhpoldingissa yhteislähdön MM-pronssiin.

Mäkäräinen muistaa Nove Meston tuulisena

Kaisa Mäkäräisellä on MM-paikkakunnalta Nove Mestosta ristiriitaiset muistot viime talvelta. Mäkäräinen voitti Tshekissä maailmancupin normaalimatkan, mutta oli muissa kisoissa vaikeuksissa ampumapaikalla.

Joensuulaisen muistikuva laduista on myönteinen, mutta ampumapaikalla tuuli voi tehdä tepposet.

– Tämä on aika tuulinen paikka, mutta nyt ampumapenkan toisessa päässä on uusi rakennus ja katsomoa, jotka voivat vaikuttaa tuuleen, Mäkäräinen kertoi.

Mäkäräisen mieleen on etenkin pikakisassa, normaalimatkalla ja yhteislähdössä käytettävä latu, jossa on kunnolla haastetta korkeuseroineen. Sen sijaan viestin ja sprintin latu on pikkunättiä: loivaa nousua ja loivaa laskua.

– Ampumapaikallekin tulo on sellainen, että siinä joutuu kunnolla työskentelemään. Se on minulle hyvä, jotta saan sykkeen pidettyä tasaisena, Mäkäräinen kertoi.

Ampumahiihdon MM-kilpailujen ohjelma Tshekin Nove Mestossa:

Torstai 7. 2. klo 18.30 sekaviesti (2x6 km+2x7,5 km).
Lauantai 9. 2. klo 14 miesten sprintti (10 km), klo 17.15 naisten sprintti (7,5 km).
Sunnuntai 10. 2. klo 14 miesten takaa-ajo (12,5 km), klo 17.15 naisten takaa-ajo (10 km).
Keskiviikko 13. 2. klo 18.15 naisten normaalimatka (15 km).
Torstai 14. 2. klo 18.15 miesten normaalimatka (20 km).
Perjantai 15. 2. klo 18.15 naisten viesti (4x6 km).
Lauantai 16. 2. klo 16.15 miesten viesti (4x7,5 km).
Sunnuntai 17. 2. klo 13 naisten yhteislähtö (12,5 km), klo 16 miesten yhteislähtö (15 km).

- STT–KAIJA YLINIEMI