Mäkäräisellä kaikki kunnossa

Kaisa Mäkäräinen valmistautuu luottavaisin mielin toisiin olympialaisiinsa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kaisa Mäkäräinen valmistautuu luottavaisin mielin toisiin olympialaisiinsa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Olympia-avaus tuo silti ylimääräistä jännitystä.

Kaisa Mäkäräisellä ei ole hyviä muistoja olympialaisista. Neljä vuotta sitten Vancouverissa hän kirjasi uran ensimmäisissä olympiakoitoksissa sijat 59, 45 ja 46.

– Nyt on uudet kisat. Olen varmasti aika eri urheilija kuin neljä vuotta sitten, jolloin meni kauniisti sanottuna penkin alle, Mäkäräinen totesi kaksi päivää ennen Sotshin olympia-ampumahiihtojensa avausta.

Sunnuntain pikamatkalta on siis lupa odottaa kohennusta Vancouverin 59. sijaan. Ja tällä kertaa kaikki näyttää hyvältä. Stressiä ei ole, sitä ei tuo edes se Mäkäräisen "ikuinen" murheenkryyni eli ammunta.

– Se on tuntunut samalta kuin aina ennenkin. Taulut ovat samankokoisia myös täällä, Mäkäräinen kertoi iloisen rauhallisesti.

Ja rankka olympiarata on puolestaan kuin tehty hirmuhiihtäjä Mäkäräiselle. Vaikka sitä onkin helpotettu siitä, kun joensuulainen kävi vuosi sitten kisaamassa olympiapaikoilla.

– Rata sopii minulle. Baanat ovat kovat, tykkään.

Suosikki vai ei?

Mikäs sen parempaa hermoja raastavaan lajiin kuin itseensä luottava, kuntonsa virittänyt ja sopivan rennosti kisaan lähtevä urheilija. Kaisa Mäkäräinen on useimmissa kansainvälisissäkin veikkauksissa rankattu useamman mitalin voittajaksi.

– Ennakkospekulaatiot ovat aina ennakkospekulaatioita. Mutta tässä lajissa milli oikeaan suuntaan nostaa aika paljon korkeammalle, ja milli väärään suuntaan taas tiputtaa. Minulle ei ole mitään vaikutusta sillä, kuka pitää ketäkin ennakkosuosikkina, Mäkäräinen tuhahti viitaten lajinsa herkkyyteen ja arvaamattomuuteen.

– Ja jos minun olympiatilastojani katsoo, ei ainakaan minua kannata pitää suosikkina, hän muistutti vielä hymyssä suin.

Nyt ovat edessä kuitenkin uudet kisat, joissa tehdään uusia olympiatilastoja. Ja varmasti ainakin Kaisa Mäkäräinen niitä kohentaa omalta osaltaan. Silti, ainakin yhdessä olympialaisiin tiiviisti liittyvässä jutussa nyky-Kaisa ei niin kauheasti poikkea siitä neljän vuoden takaisesta Kaisasta.

– Olympialaiset ovat aina olympialaiset. Kyllä se tuo ekstrajännitystä. Mutta en ole varmastikaan ainoa, joka ajattelee niin, voittajaksi neljässä vuodessa kasvanut urheilija mietti. Hymyssä suin.

Norjalaishavainto pidensi ampumahiihdon lenkkiä 40 metrillä

Olympialaisten ampumahiihdon 2,5 kilometrin reitti piteni perjantaina 40 metrillä, koska norjalaiset olivat havainneet reitin liian lyhyeksi.

Norjalaiset huomasivat virheen reitin pituudessa, koska heidän urheilijansa kellottivat suunnilleen samoja aikoja 2,5 kilometrillä ja kahden kilometrin lenkillä.

Muutos ei vaikuta olympialaisten ampumahiihdot avaavaan miesten pikamatkaan, koska se kilpaillaan lauantaina 2 kilometrin ladulla. Naisten pikamatkalla, naisten yhteislähdössä, miesten takaa-ajossa ja ampumahiihdon viesteissä on käytössä 2,5 kilometrin latu.

Suomalaiset eivät olleet huomanneet ladussa muuta kuin eron viime vuoden maailmancupissa käytettyyn kisareittiin.

Kaisa Mäkäräistä harmitti se, että maailmancupiin verrattuna ladun vaativuutta oli pudotettu. Mäkäräisen mukaan ensimmäistä nousua on helpotettu ja yksi nousu on jätetty kokonaan pois.

- STT–JANNE LEHIKOINEN