Mäkäräisen mitalijahti siirtyi sunnuntaille

Mäkäräisen mitalijahti siirtyi sunnuntaille. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Mäkäräisen mitalijahti siirtyi sunnuntaille. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen mitalijahti jatkuu yhdeksänneltä sijalta Nove Meston MM-kisoissa. Lauantain pikamatkalla Mäkäräinen jäi 40 sekunnin päähän voittajasta ja 18 sekuntia pronssista, joten takaa-ajossa hänellä on kelpo mahdollisuudet ainakin pronssiin.

Pikakilpailun kärkeen hiihtivät ja ampuivat Mäkäräisen perään startanneet urheilijat. Ukrainan Olena Pidrushna otti voiton ja kärkipaikan takaa-ajoon. Maailmancupia johtava Norjan Tora Berger jäi hopealle, ja Vita Semerenko otti pronssin.

Ennen takaa-ajoa Mäkäräisen ero kärkeen on vajaat kaksi sakkokierrosta, eikä mitalin kiilto ole himmennyt suomalaisen silmissä.

– Kaikki on mahdollista, Mäkäräinen määritteli asemansa.

– Huomenna sitten näkee, millainen keli ja millainen kilpailu tulee. Aikaero ei kuitenkaan ole mahdoton, Mäkäräinen pohti.  

Ensimmäinen huti karkasi

Pikakilpailussa Mäkäräinen tuli makuuammuntaan hyvässä vauhdissa. Ampumapaikalla hänen mitalimahdollisuutensa hupenivat toisella ja viidennellä laukauksella.

– Ensimmäinen ohilaukaus karkasi. Tuollaista laukausta ei pitäisi tulla koskaan, Mäkäräinen tukisti itseään.

– Toisesta pummista en tiedä, mihin se meni. Tuntui, että koko ammunta sujui tosi nopeasti, Mäkäräinen ihmetteli.

Makuuammunnan jälkeen Mäkäräinen tunsi päässeensä kilpailussa hyvään rytmiin.

– Siitä eteenpäin kilpailussa oli paljon hyvääkin, Mäkäräinen sanoi.

Mäkäräisen ilonaiheita olivat onnistunut pystyammunta, sekaviestin jälkeen paranneltu latupohja sekä toimivat sukset.

– Alusta ei ollut enää niin pehmyttä, ja suksivalinta onnistui nyt paremmin.  

Berger suosikkina takaa-ajoon

Takaa-ajon voittokamppailu näyttäisi jäävän varman Tora Bergerin ja hyvin ampuvan Olena Pidrushnan väliseksi. Sprintin jälkeen heidän välinen ero on vain 6,4 sekuntia.

Mäkäräisen ei tarvitse katsoa lainkaan selkänsä taakse, vaan hän voi keskittyä ensin Saksan Miriam Gössnerin tavoittamiseen ja sen jälkeen mitalikamppailuun neljäntenä lähtevän Venäjän Olga Zaitsevan ja kolmantena starttaavan Vita Semerenkon kanssa.

Mäkäräisen edellä lähtevät tietävät, että suomalainen tulee ladulla lujaa. Monilla oli ampumapaikalla ylimääräistä värinää jo pikakilpailuissa, joten hyvällä suorituksella mitali voi tulla hyvinkin.

Johtopaikalta lähtevää Pidrushnaa seurataan erityisellä mielenkiinnolla: tulivatko menestyksen nälkä ja tavoitteet tyydytetyiksi jo pikakilpailussa. Mäkäräisen vastustajista pahimmin epäonnistui Valko-Venäjän Darja Domratsheva, joka tuhri ampumapaikoilta viisi hutia ja jäi 43:nneksi.

Edellisissä MM-kisoissa 2011 ja 2012 Mäkäräinen on menestynyt kaikissa lajeissa. Kaksi vuotta sitten hän oli pikakilpailun kakkonen ja kirkasti sen kultaiseksi takaa-ajossa. Viime vuonna hän hiihti ja ampui pronssin yhteislähdössä.

Suomen toinen edustaja takaa-ajossa on Mari Laukkanen. Hän ampui kolme pummia ja sijoittui pikakilpailussa 60:nneksi – eli pääsi viimeisenä mukaan sunnuntain kilpailuun.

Laukkanen pääsi viimeisenä takaa-ajoon

Mari Laukkasella oli yksi ilon aihe Nove Meston pikakilpailun jälkeen. Hänen kilpailunsa ampumahiihdon MM-kisoissa jatkuvat taas sunnuntaina.

Sanna Markkanen jäi 7,5 kilometrin pikakilpailussa 93:nneksi ja Annukka Siltakorpi 103:nneksi, joten he karsiutuivat sunnuntaina hiihdettävästä 10 kilometrin takaa-ajosta.

Erilaisesta tilanteesta huolimatta kolmikon tunnelmat olivat samantapaiset.

– Minulla ei ole ollut tarpeeksi tasaisuutta. Siinä mielessä tämän voi määritellä perussuorituksekseni, Laukkanen sanoi.

Laukkasen kilpailu alkoi kahdella ohilaukauksella makuuammunnassa.

– Koukku pääsi kiinnityksestä irti, ja asento lipsahti. Siitä ne pummit tulivat, Laukkanen kertoi.

Markkanen tavoittelee edelleen ensimmäistä takaa-ajokilpailuaan maailman tasolla. Se edellyttäisi häneltä huippusuoritusta sekä ammunnassa että hiihdossa.

– Nyt sitä ei tullut. Hiihdin keskinkertaisesti, suksi oli keskiverto, ja ammunnassa tuli virheitä, Markkanen tiivisti suorituksensa.

– Näissä kisoissa tavoitteeni on edelleen kilpailu, jossa voisin olla tyytyväinen sekä ammuntaan että hiihtoon, Markkanen lisäsi.

Siltakorpi tunsi, ettei ollut sprintissä parhaassa vireessään.

– Maasto oli raskas, keli oli raskas, eivätkä jalat toimineet, Siltakorpi kertoi, eikä silmäillyt suksiaankaan ihastuneena.

– Tosi raskasta oli, Siltakorpi huokaisi.  

STT–PASI REIN

(STT)