Mikä ihmeen meldonium?

Aregawi antoi positiivisen dopingnäytteen, joka sisälsi meldoniumia. Kuva: Iris Hensel DECA Text&Bild

Aregawi antoi positiivisen dopingnäytteen, joka sisälsi meldoniumia. Kuva: Iris Hensel DECA Text&Bild

Vuoden 2016 alusta kielletyksi aineeksi kirjatusta meldoniumista (mildronaatti) on antanut positiivisen dopingnäytteen 15 eri lajien urheilijaa.

Kestävyysurheilijoita heidän joukossaan ovat juoksijat Abeba Aregawi (Ruotsi), Gamze Bulut (Turkki) ja Endeshaw Negesse (Etiopia), pyöräilijä Eduard Vorganov (Venäjä, Team Katusha) sekä ampumahiihtäjät Artem Tyschenko (Ukraina) ja Olga Abramova (Ukraina). Torstaina listan jatkoksi liittyi viime vuoden ampumahiihdon nuorten maailmanmestari Eduard Latipov (Venäjä).

Meldoniumin toimintamekanismin on sanottu perustuvan kudosten hapensaannin tehostamiseen. Kestävyysurheilu.fi selvitti tarkemmin, millaisesta aineesta on kyse.

Meldonium on latvialaisen lääketehtaan Grindeksin kehittämä lääke, joka on tarkoitettu sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin hoitoon. Lääke on käytössä vain Itä-Euroopan maissa.

Lääke vaikuttaa solujen energia-aineenvaihduntaan laskemalla l-karnitiinin pitoisuutta, joka taas kuljettaa pitkäketjuisia hapettuneita rasvahappoja mitokondrion kalvon läpi. Nämä haitalliset rasvahapot taas häiritsevät mitokondrioiden toimintaa tai suorastaan vaurioittavat niitä. Koska mitokondriot tuottavat suurimman osan solun tarvitsemasta energiasta muuttamalla ravintoaineisiin sidotun kemiallisen energian ATP:ksi, joka on solujen pääasiallisen energialähde, katsotaan lääkeaineen parantavan kudosten hapensaantia.

Meldoniumia käytetään sydänsairauksien hoitoon, mutta Suomessa sitä ei ole markkinoilla eikä käytetä hoitokeinona. Wadan tutkimusten mukaan testattujen urheilijoiden joukossa meldoniumia käytetään paljon enemmän kuin urheilijoilla on sydänsairauksia.

Meldoniumin hyödyistä ja hyödyttömyydestä on annettu mediassa lausuntoja monelta taholta. Yle Urheilu kirjoitti Suomen ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälän kommentoineen tieteellisen näytön olevan vähäinen, mutta uskoo jotain hyötyä varmasti olevan, koska ”teoreettisesti se parantaa suorituskykyä ja sitä käytetään niin paljon”. Viron ADT:n lääketieteellisen johtaja Sergei Iljukovin kyseenalaistaa, onko meldoniumista edes mitään hyötyä urheilijoille.

- Outi Hytönen