Mitalit karttelevat Mäkäräistä edelleen

Kaisa Mäkäräisen mitalihaaveet ovat toistaiseksi kariutuneet Nove Meston MM-kisoissa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kaisa Mäkäräisen mitalihaaveet ovat toistaiseksi kariutuneet Nove Meston MM-kisoissa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Jokaiselta ampumapaikalta kertyi sakkokierros.

Kaisa Mäkäräinen hiihti takaa-ajon ensimmäiseen ammuntaan harkitun rauhallisesti. Ensimmäinen laukaus karkasi siitä huolimatta sivuun mustasta lätkästä. Samalla Mäkäräisen mitalitavoite siirtyi edelleen pidemmälle ampumahiihdon MM-kisoissa.

– Ensimmäinen lähti vähän samalla tavalla kuin eilinen pummi, Mäkäräinen harmitteli.

Mäkäräinen jatkoi kilpailua hyvällä vauhdilla, mutta jokaisella ampumapaikalla hän heikensi menestysmahdollisuuksiaan yhdellä ohilaukauksella. Muilla paikoilla hän epäonnistui aina neljännellä laukauksellaan.

– Se oli ihan sattumaa, Mäkäräinen sanoi.

Ampumavalmentaja Juha Hirvi vahvisti asian.

– Kaisan ammuntaan tuli pieniä virheitä, mutta kaukana laukaukset eivät olleet. Hänen suorituksessaan ei kuitenkaan ollut mitään, mitä olisi voinut tai pitänyt tehdä toisin. Siinä mielessä se oli hyvää työtä, mutta tuuria ei ollut mukana, Hirvi arvioi Mäkäräisen työskentelyn ampumapaikoilla.

Yhdeksänneltä tilalta takaa-ajoon lähtenyt Mäkäräinen sijoittui kilpailussa kymmenenneksi. Ero kärkeen kasvoi 40 sekunnista 1.15,5:een.

Seuraava yritys keskiviikkona

Mäkäräinen kasvoilta on paistanut pettymys jokaisen Nove Meston MM-kisojen lähdön jälkeen.

– Eivät tällaiset sijoitukset oikein lämmitä. Tavoittelen mitaleita.

Mäkäräinen ei ole päässyt edes mitalin tuntumaan, mutta kisat ovatkin olleet hänelle melkoista puurtamista. Latuprofiilit ovat häneen makuunsa liian helppoja, ja ladun pinta tuppaa pehmenemään. Eikä Mäkäräinen ole onnistunut ammunnassa.

– Ammunnasta tämä oli kiinni tänäänkin. Ammunta tuntuu silti olevan hallussa. Se oli tänäänkin sen tuntuista, että nolla olisi voinut tulla.

Mäkäräinen ei tunne, että hänen pitäisi edes ampua jotenkin normaalia tasoaan paremmin onnistuakseen mitalin arvoisesti. Hän kokee, että ampumapaikalla pitäisi vain olla rahtunen hyvää tuuria: laukaukset voisivat kallistua yhtä hyvin jokusen millin mustalle kuin lätkän ulkopuolelle.

– Tavoitteet keskiviikkoon, Mäkäräinen tiivisti tunteensa.

Eli Mäkäräinen tähtää mitaliin seuraavaksi 15 kilometrin kilpailussa keskiviikkona. Nove Meston kisoissa hänen viimeinen tilaisuutensa on 12,5 kilometrin yhteislähtö ensi sunnuntaina.

Lajiosaaminen hukassa

Mari Laukkasella oli kilpailun jälkeen samanlaiset tunnelmat kuin Mäkäräisellä. Hän lähti takaa-ajoon viimeisenä eli 60:ntena ja paransi 46:nnksi. Sillä ei hellinnyt maailmancupin pisteitä eikä hyvää mieltä.

– Ihan muita sijoja olen tullut tänne hakemaan, Laukkanen ilmoitti.

Laukkanen ampui neljä kertaa ohi maalin. Hänestä on alkanut tuntua, että Suomen joukkueella on yhteinen ongelma.

– Taitaa koko joukkueesta huokua se, että lajiosaaminen puuttuu. On ampumataitoa ja on hiihtovoimaa, mutta yhdessä ne eivät onnistu, Laukkanen totesi.

Tällä kertaa Laukkanen tunsi kuitenkin tehneensä myös virheen ampumapaikalla.

– Aloitin pystyammuntapaikalla liian nopeasti ja siitä tuli kaksi pummia, Laukkanen arveli

Berger jatkoi Norjan juhlaa

Tora Berger jatkoi naisten takaa-ajossa norjalaisten pöyhkeää menestystä. Emil Helge Svendsen on kahminut miehille tarjolla olleet kultamitalit ampumahiihdon MM- kisoissa, ja Berger on tukenut saalistusta kahdella kullalla ja hopealla.

Berger starttasi kilpaan toiselta tilalta, mutta voittajasuosikkina. Kärjestä lähtenyt Olena Pidrushna oli tovin karussa, mutta viimeisellä ampumapaikalla Berger tähtäsi vain osumia ja kiirehti vakuuttavaan voittoon.

– En uskonut enää voittoon, mutta ennen viimeistä ammuntaa huomasin, että kärkinaisille oli tullut sakkokierrokset. Yritin ampua huolella ja onnistuin, Berger kuvasi kilpailua.

– Nyt pysyttelen pari päivää pois kisapaikalta ja katsotaan sitten, kertyykö voittoja lisää.

Hopeamitalisti vaikutti yhtä tyytyväiseltä kuin voittaja. Krystyna Palka hiihti maaliin toisena ja saavutti uransa ensimmäisen mitalin.

– On vaikea kuvata, mitä nyt tunnen. Olen iloinen, mutta samalla itkettää, Palka kertoi.

– Onnistuin vihdoin sekä hiihdossa että ammunnassa samalla kertaa. Hieno kilpailu.

Kärjestä startannut Pidrushna oli tyytyväinen pronssiin, vaikka hänellä oli välillä tukevasti johtopaikka.

– Tunsin, että voitto on lähellä. Kokemukseni ei kuitenkaan riittänyt ja ammuin kaksi sakkoa. En kestänyt johtoasemassa, Pidrushna tunnusti.

- STT–PASI REIN