Multisport sopii kaikille kestävyysurheilusta kiinnostuneille

forsman180311_intro

Multisport on laji, joka sopii useimmille kestävyysurheilunharrastajille. Hevoskuuri.fi:llä oli ilo haastatella Suomen menestyneintä seikkailu-urheilijaa Petri Forsmania, joka valottaa lajien saloja.

forsman180311Petri Forsman. Kuva: Petri Formanin arkistoMultisport on laji, joka sopii useimmille kestävyysurheilunharrastajille. Hevoskuuri.fi:llä oli ilo haastatella Suomen menestyneintä seikkailu-urheilijaa Petri Forsmania. Petri valottaa hieman multisportin ja seikkailu-urheilun tämän hetkistä tilannetta ja sitä, mistä kannattaisi aloittaa harrastus.

Petri Forsman on seikkailu-urheilun menestyneimpiä nimiä jopa kansainvälisesti. Meriittilista on vakuuttava: Maailmanmestaruus vuonna 2001 ja kakkossija vuonna 2006. Lisäksi merkittävimmistä kilpailuista Raid Gauloisesin voitto tuli vuonna 2000 ja kakkossija 2001. Mild Seven Outdoor Questista on tullut kolme voittoa. Listalla on myös kaksi Euroopan mestaruutta. Lisäksi Petri on saavuttanut noin 20 kansainvälistä voittoa ympäri maailmaa.

Petri Forsman, seikkailu-urheilu oli kymmenen vuotta sitten kovassa nousussa. Kilpailuista oli hienoja koostelähetyksiä MTV3:lla lauantai aamuisin. Mikä on seikkailu-urheilun tilanne tällä hetkellä kansainvälisesti ja kansallisesti?

Petri: Maailmalla on muutama isompi kisa, jossa TV-aikaa on edelleen aika paljon. Suomessa ei TV-yhtiöillä ole kiinnostusta, koska mainostajia ei löydy riittävästi. Tämä on oravanpyörätilanne: TV näkyvyys->sponsoritulot->mahdollisuus kilpailla-> menestys->Tv.... Näistä kun joku pettää, pettää kohta jokainen osa-alue.

Maailmalla lyö läpi tänä vuonna Mark Burnettin uusi formaatti nimeltään "Impossible Adventure". Tämä saattaa mahdollistaa lajin uuden nousun. Mark Burnett on entinen merijalkaväen sotilas, joka osallistui 90-luvulla Raid Gauloises kilpailuun. Hän alkoi järjestää Eco Challenge-kilpailua, jonka TV-sopimuksilla mies teki itselleen ensimmäiset miljoonansa. Tämän jälkeen hän on tuottanut muutamat TV-formaatit, kuten Survivorin ja Diilin. Nyt mies tekee siis paluun seikkailu-urheilun pariin.

Kovasti toivotaan, että kotimaisiin multisport-kisoihin saataisiin uutta verta ja myös kovemman tason urheilijoita. Kisat ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja niissä on omat kävijänsä. Taso meinaa kuitenkin laskea joka vuosi, tai ainakaan tosi kovia uusia urheilijoita ei ole mukaan tullut.

Kenelle seikkailu-urheilu sopii ja minkälaisista kilpailuista olisi hyvä aloittaa? Ilmeisesti useimmissa tapahtumissa on sekä joukkue-, että soolosarjoja?

Petri: Pitää muistaa, että laji jaetaan "seikkailu-urheiluun" ja "multisport-urheiluun". Kaikki alle 24h kestävät kisat voidaan luokitella multisport-kilpailuiksi. Nämä kisat sopivat kenelle tahansa ulkoilmaurheilusta kiinnostuneille. Tällä hetkellä kaikki Suomessa käytävät kisat ovat multisport-kilpailuja. Useimmat kisat Suomessa ovat kahden hengen joukkuekisoja, mutta joissakin tapahtumissa voi olla myös soolo-sarja. Normaalisti multisport-kisat ovat ainoastaan 4-5 tunnin pituisia, josta juoksua n. 10km, pyöräilyä n. 30km ja melontaa n. 8 kilometriä. Usein nämä pituudet jakautuu useampaa osuuteen ja lajikuormitus kerrallaan on erittäin pieni. Mielestäni maratonin juokseminen on huomattavasti kovempi puristus kuin multisport-kisan suorittaminen, varsinkin lihaksille. Nykyään suunnistuskin on kisoissa helpotettu oravapolkutasolle ja peruskartanluvun osaamisella pääsee reitit läpi ilman ongelmia.

Seikkailu-urheilu taas on huomattavasti vaativampaa. Ilman hyvää valmistautumista ja lajituntemusta kokeilusta voi tulla ainutkertainen. En suosittele ulkomaille kisaamaan lähtemistä, jos takana ei Suomessa ole vähintään 5-10 lyhyttä monipuolista kilpailua. Nyt tahtoo vain trendi olla se, että heti pitää päästä ulkomaille hinnalla millä hyvänsä. Lopputulos onkin sitten viime syksyn Espanjan MM-kisojen luokkaa, jossa suomalaisista joukkueista radan läpäisi ainoastaan yksi. Muilla ei ollut koko radan kiertäminen edes lähellä. Perustaidot pitää saada ensin kuntoon, ja vasta sen jälkeen kannattaa miettiä ulkomaankilpailuja.

Pitääkö paikkansa, että laji ei ole halvin mahdollinen harrastus? Kuinka paljon pitää olla takataskussa paalua, että pääsee kotimaan kisoihin, eikä anna välineillä tasoitusta?

Petri: Tähän voin sanoa, että kyseessä on täydellinen harhaluulo. Nykyään multisport-kisoissa pakolliset varusteet ovat maastopyörä, pyöräilykypärä, EA paketti, juomapullo ja kompassi. Usein pitää olla mukana myös matkapuhelin turvallisuuden takia.

Osallistumismaksut ovat kahden hengen kisassa viime vuosina olleet 80–100 euroa / joukkue. Tämä maksu sisältää jo melontakalustonvuokran. Jos kilpailee omalla melontakalustolla, maksu tippuu heti 60–70 euroon.

Se on tietenkin pelkkää spekulaatiota, minkä hintaisia varusteita pitää olla. Kisoja voitetaan Suomessakin tonnin hintaisilla maastopyörillä ja välillä vuokramelontakalustollakin. Mutta toki tähänkin saa laitettua paalua niin paljon kun haluaa. Kuitenkin pitää muistaa, että tärkeintä ei ole voitto, vaan se miltä näyttää!

Seikkailu-urheilu onkin sitten oma juttunsa. Suurin budjetti, millä itse olen maailmalla kilpaillut, on ollut n. 30 000 euron luokkaa. Nykyään kisoihin pääsee n. 3000 euron osallistumismaksulla, joka sisältää kisajärjestelyt ja ehkä muutaman majoitusvuorokauden. Tähän päälle tulee sitten matkakustannukset jne. Joten jos tällä hetkellä lähtee vaikkapa Brasiliaan kisaamaan ja tekee kaikki asiat kunnolla niin voi varautua n. 10 000 euron kustannuksiin.

Jos ei itse ole vielä valmis viivalle, niin mikä olisi hyvä tapahtuma tulla katsojaksi haistelemaan tunnelmaa?

Petri: Suomessa ainoat oikeat paikat ovat tällä hetkellä Multisport Cupin osakilpailut tai sitten KY City Challenge (opiskelijakilpailu). Vähän isompaa kisaa pääsee seuraamaan vaikkapa 24.4. Tallinnan keskustaan, jolloin siellä käydään Xdream-kilpailu .

Kiitoksia Petrille haastattelusta!

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast