Norjalle sekaviestin kulta - Björndalen nousi Dählien ohi mitalitaulukossa

Ole Einar Björndalen sai taulut alas sekaviestissä ja nousi mitalitilastossa ohi Björn Dählien. Kuva: NordicFocus

Ole Einar Björndalen sai taulut alas sekaviestissä ja nousi mitalitilastossa ohi Björn Dählien. Kuva: NordicFocus

Norjan nelikko Tora Berger, Tirill Eckhoff, Ole Einar Björndalen ja Emil Hegle Svendsen voittivat olympiahistorian ensimmäisen ampumahiihdon sekaviestin.

Norja oli kahden 6km naisten ja kahden 7,5 kilometrin miesten osuuden kilpailussa ylivoimainen. Voiton salaisuus piili ennen kaikkea hyvässä ammunnassa. Neljä norjalaista joutuivat käyttämään kilpailun aikana ainoastaan kaksi varapatruunaa. Ankkuri Emil Hegle Svendsenillä oli tästä syystä aikaa tuulettaa puhtaan pystyammunnan jälkeen, sillä seuraavat kilpailijat tulivat vasta ampumapaikalle Svendsenin jatkaessa jo kohti maalia.

Suurta draamaa sekaviesti ei tarjonnut, sillä erot joukkueiden välillä repesivät suuriksi jo varhaisessa vaiheessa, eikä ankkuriosuudella nähty tiukkaa kamppailua mitaleista. Kilpailun toiseksi hiihti Tshekki puoli minuuttia Norjaa perässä. Prossi matkasi Italiaan. Suomi ei saanut jalkeille joukkuetta sairastapausten johdosta.

Björndalen karkaa Dählieltä

Ole Einar Björndalen karkasi kolmannella osuudella kilpakumppaneiltaan ja käytännössä varmisti voiton joukkueelleen. Monet asiantuntijat arvoivat ennen Sotshin kisoja, että norjalainen ampumahiihtäjä on jo olympiahistoriansa kirjoittanut. Sotshissa Björndalen on kuitenkin osoittanut, että hän on huippu-urheilijana edelleen lempinimiensä arvoinen.

Björndalenia on kutsuttu voitontahtonsa takia kannibaaliksi ja kuninkaaksi.

Keskiviikkona Björndalen saavutti miesten ja naisten sekaviestissä toisen kultamitalinsa Sotshissa. Hänellä on kaikkiaan 13 olympiamitalia ja 8 kultaa. Se on talviolympialaisten ennätys.

– Hän on talvilajien suurin urheilija. Katson häntä ylöspäin, sillä hän sopii kaikille esikuvaksi, mitaliennätyksen Björndalenille menettänyt hiihtoässä Björn Dählie kehuu.

Björndalenilla on lyhyt viesti niille, jotka ihmettelevät hänen uraansa.

– Elämä on periksi antamiseen liian lyhyt.

(STT-AFP-Hevoskuuri)