Norjan lajiliitot haluavat perustaa uuden kansallisen olympiakomitean

Norjalaiset lajiliitot kritisoivat maansa huippu-urheilujärjestelmää resurssien puutteesta. Norjassa huippu-urheilu on yhden kattojärjestön alla.

Norjalaiset lajiliitot kritisoivat maansa huippu-urheilujärjestelmää resurssien puutteesta. Norjassa huippu-urheilu on yhden kattojärjestön alla.

Norjan eri lajiliittojen yhteinen organisaatio (SFF) harkitsee uudenlaisia järjestelyjä ja Norjan Urheiluliiton (NIF) haastamista valtataisteluun norjalaisen huippu-urheilun resurssien parantamiseksi. Tähän asti Norjan olympiakomitea on ollut Norjan urheiluliiton alaisuudessa, mutta nyt lajiliitot harkitsevat uuden kansallisen olympiakomitean perustamista.

Norjalaiset lajiliitot ovat olleet tyytymättömiä NIF:n tekemään työhön ja liitot uskovat, että norjalaisessa huippu-urheilussa on muutoksien aika. Lajiliittojen mukaan heillä ei ole riittävästi resursseja huippu-urheiluun ja kansainvälisen menestyksen tavoitteluun.

SFF on valmistellut raporttia, jonka loppupäätelmänä Norjan Urheiluliiton ja sen sisäisen osaston Olympiatoppenin pitäisi käydä kamppailua siitä, kuka vastaa norjalaisen huippu-urheilun hallinnasta. Olympiatoppen edustaa huippu-urheilua yhdessä lajiliittojen kanssa ja nämä puolestaan puolestaan ovat Norjan Urheiluliiton alaisuudessa.

Raportin mukaan strategisen johtamisen puute on tärkein syy Norjan urheilun ongelmiin, ja SFF aikoo reagoida tähän jollain tavalla.
Lajiliittojen ulostuloa voi pitää yllättävänä. Norjan huippu-urheilujärjestelmää ja on nimittäin pidetty muun muassa Suomessa malliesimerkkinä toimivasta systeemistä. Suomalaisen huippu-urheilun muutosryhmä on muun muassa käynyt Norjassa hakemassa toimintamalleja oman organisaationsa kehittämiseen.

Mahdollinen uusi järjestö on kaavailtu perustettavaksi Sotshin olympialaisten jälkeen maaliskuussa 2014. Mikäli uuden kansallinen olympiakomitean perustaminen tulee ajankohtaiseksi, myös Kansainvälisen Olympiakomitean on se hyväksyttävä.

>> Mika Kojonkosken kommentit Norjan urheilujärjestelmään

>> NRK:n alkuperäinen uutinen

Lähde: NRK – Yle Urheilu