Olympiakomitea jakoi vuoden 2014 valmennustuet kesälajeille

Sprinttisuunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström kuuluu Suomen Olympiakomitean valmennustuen saajiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Sprinttisuunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström kuuluu Suomen Olympiakomitean valmennustuen saajiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kestävyyslajeista Vuokatin MM-kisoissa pärjänneet suunnistajat saivat taloudellista tukea. Myös kestävyysjuoksijoille ja pyöräilijöille annettiin valmennustukea.

 

Rioon valmistautuminen vuoden 2014 valmennustukien ytimessä

 

Valmennustuki on kokonaisvaltaista ja se voi koostua esimerkiksi potentiaalisten menestyjien yksilötuesta, asiantuntijatoiminnasta, valmennusjärjestelmän kehittämisen, nuorten urheilijoiden, päävalmentajien tai Nuorten olympiavalmentajien tuesta. Huippu-urheiluyksikkö on tukipäätösten myötä vastuussa valinnoista, priorisoinnista, toiminnan seuraamisesta ja tuloksista.

- Tavoitteena on rakentaa yhdessä lajien kanssa vahvempaa suomalaista huippu-urheilukulttuuria. Valmennustukivalmistelussa on urheilijoiden ohella arvioitu kokonaisvaltaisesti lajien huippu-urheilutoimintaa, kertoo Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.

Valmennustukia myönnetään kolmessa kategoriassa

Huippu-urheiluyksikön tekemän urheilija- ja lajikohtaisen arvioinnin perusteella tukia jaetaan kolmessa kategoriassa: 1) lajit, joissa on potentiaalisia Rion olympialaisten tai paralympialaisten mitalisteja ja jotka täyttävät kansainväliseen menestykseen tähtäävän huippu-urheilutoiminnan kriteerit, 2) lajit, joissa on potentiaalisia Rion pistesijaurheilijoita, yksittäinen mitaliurheilija tai ei-olympialajien MM-mitalitason urheilijoita ja 3) urheilijat, joilla on menestyspotentiaalia tulevissa lajin arvokisoissa, mutta lajin muu huippu-urheilutoiminta on kehittymässä tai vähäistä.

- Tukivalmistelujen pohjana on hyvin käynnistynyt ja jatkuva yhteistyö lajien kanssa, jonka avulla pystymme tekemään tarveharkintaisia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa olemme pystyneet aikaistamaan sekä tuki- että apurahapäätöksiä muutamalla kuukaudella, jotta urheilijat, valmentajat ja lajiliitot pystyisivät paremmin suunnittelemaan ensi vuoden toimintaa, toteaa Kojonkoski.

Kesäyksilölajien valmennustukia jaetaan vuodelle 2014 olympia- ja ei –olympialajeissa 2 284 000 euroa ja paralympialajeissa 404 000 euroa. Tuen piirissä on noin 150 olympia- ja ei-olympialajien sekä noin 20 paralympialajien yksilöurheilijaa. Tuki on yksilöllisesti suunniteltua ja tarveharkintaista, joten yksittäisen urheilijan saamaa tukimäärää ei voi laskea esim. jakamalla lajin kokonaistukisummaa tuelle nimettyjen urheilijoiden määrällä.

Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavat seuraavat tiiviisti yksilötukiurheilijoiden harjoitteluprosessin etenemistä ja sparraavat lajien huippu-urheilusuunnitelman toteutumista. Laji- ja urheilijakohtaisesti vahvennetaan edelleen asiantuntijatoiminnan tukea (mm. psyykkinen valmennus, ravitsemus, fysiikka- ja tekniikkaharjoittelu, harjoittelun seuranta). Lisäksi Huippu-urheiluyksikön terveydenhuoltotiimi kohtaa henkilökohtaisesti kaikki Rioon valmistautuvat yksilötukiurheilijat.

Kestävyyslajien saamat lajikohtaiset valmennustuet:

Pyöräily 38.000 € (olympialajit 8.000 € ja paralympialajit 30.000 €)

Yksilötuki 6.100 € urheilijan valmentautumisen kustannuksiin:
Vastaranta Jukka

Olympiaurheilijoiden terveysvakuutukset (1) 1.900 €


Paralympialajituki 30.000 €.
Tuki on tarkoitettu liittojohtoiseen valmennus‐ja kilpailutoimintaan seuraaville urheilijoille:
Ollanketo Jarmo ja Martikainen Tommi
Mäkinen Arttu ja Turunen Aki
Peltopuro Jani

Suunnistus 100.000 €


Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on julkaissut kesälajien valmennustuet vuodelle 2014. Suunnistusliiton saama tuki on kokonaisuudessaan 100 000 euroa, josta 45 000 euroa on kolmen nuorten olympiavalmentajan palkkaustukea ja 55 000 euroa suunnistusmaajoukkueen toiminnan tehostamiseen tarkoitettua yksilö- ja lajitukena.

Valmennustuen kohdentamisesta sovitaan yhteistyössä Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavan kanssa niin yksilötuen kuin lajituen osalta.

- Kokonaistukisumma on 5 000 euroa tämän vuoden tukea pienempi, mutta 15 000 euroa vuoden 2012 tukea suurempi. Suunnistus kuuluu tukipaketissa lajeista kakkoskategoriaan keilailun ja yhdeksän olympialajin kanssa, Suunnistusliiton valmennuspäällikkö Petteri Kähäri toteaa Suunnistusliiton tiedotteessa.

Ykköskategoriassa kesälajeista ovat ammunta, judo, paini, purjehdus, uinti, voimistelu ja yleisurheilu.

- Tukipäätöksissä korostettiin nimenomaisesti sitä, että tuki ei ole palkinto menneestä, vaan lähtökohtana on vuoden 2012 tukitaso. Tottakai odotimme Vuokatin menestyksen jälkeen hieman tämänvuotista suurempaa tukisummaa, vaikka ymmärrämmekin huippu-urheiluyksikön esittämät perusteet, Kähäri kommentoi.

Yksilötuki yhteensä 18.000 € urheilijoiden valmentautumisen kustannuksiin:
Fincke Anni‐Maija
Boström Mårten
Kauppi Minna
Lakanen Jani
Niemi Venla

 

Lajituki 23.700 €.
Tuki on tarkoitettu miesten ja naisten MM‐ryhmän maajoukkuetoiminnan tehostamiseen.
Lajituki sisältää valmennus‐ ja asiantuntijatoiminnan lisäksi seuraavien urheilijoiden ryhmätuen:
Nurmi Kirsi
Rantanen Merja

Urheilijoiden terveysvakuutukset (7) 13.300 €

Nuorten olympiavalmentajatuki 45.000 €
Harju Antti
Lindeqvist Markus
Örn Antti

Yleisurheilu 558.500 € (olympialajit 473.500 € ja paralympialajit 85.000 €)

Olympiaurheilijoiden (kestävyyslajit) yksilötuki 28.000 € seuraaville urheilijoille:
Eriksson Sandra
Keskisalo Jukka
Kinnunen Jarkko

Nuorten yksilötukiurheilijat
Kettunen Oona
Partanen Veli‐Matti

Olympialajien lajituki yhteensä 122.300 € jakautuen seuraavasti:
Kestävyysjuoksu 18.000 €
Kävelyt 8.000 €
Heitot+hypyt+pikajuoksut+ottelut 96.300 €

Olympiaurheilijoiden terveysvakuutukset, kestävyyslajit (5) 9.500 €

- Suomen Olympiakomitea - Suomen Suunnistusliitto

 

 

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast