Petteri Muukkonen ja Hannu-Pekka Pukema rogainingin maailmanmestareita

Maailmanmestarit Petteri Muukkonen (vas.) ja Hannu-Pekka Pukema. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Maailmanmestarit Petteri Muukkonen (vas.) ja Hannu-Pekka Pukema. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Vuorokauteen mahtui noin 150 kilometriä suunnistusta. Kisan jälkeen tunturipurosta nouseminen oli haasteellista.

Rogainingin maailmanmestarit ovat selvinneet 24 tunnin taivaltamisen jälkeen Lapin tunturierämaissa. Kilpailun kärkijoukkueet käyttivät koko vuorokauden rastien hakemiseen ja joukkueet saapuivat maaliin vasta puoli kahdentoista jälkeen sunnuntaipäivänä. Kello 12:n rajasta myöhästyneet joukkueet saivat 10 sakkopistettä jokaisesta sakkominuutista ja maali sulkeutui 30 minuuttia aikarajan jälkeen.

Lopulta pisteiden laskussa selvisi, että voittajajoukkueen nimi on Kuntokeskus Huippu, jonka kilpailijat Petteri Muukkonen ja Hannu-Pekka Pukema keräsivät eniten pisteitä Urho-Kekkosen kansallispuiston erämaissa. Kuntokeskus Huippu sai kasaan 3520 pistettä. Toiseksi tulleen ACE Adventure Teamin virolaisveljekset Rain ja Silver Eensaar keräsivät 3490 pistettä eli hävisivät todella niukalla erolla.

Heti maaliin tultuaan ja varustetarkastuksesta selvittyään taistelupari parkkeerasi itsensä mättäälle ja iski jalkansa tunturipuroon. Kyyryssä suopursussa istunut Muukkonen oli varsin vähänsanainen ja tärisi kuin haavanlehti.

Vaikeat ensin

Matkasuunnitelman mukaan voittajat juoksivat vuorokauden aikana noin 150 kilometriä metsässä, vaaroilla, tuntureissa, jängällä ja kuruissa. Vuorokausi sisälsi myös parikymmentä joenylitystä. Mikä tarkka juostu kilometrilukema lopulta oli, selviää myöhemmin, eikä se ollut miesten päällimmäisin kiinnostuksen kohde. Itse asiassa haastattelua tehdessä kaksi ykkössuosikkia oli vielä tulematta maaliin, mutta Pukemaa ja Muukkosta ei edes jännittänyt tuleeko voitto. Jännittämiseen ei ollut voimia.

- Suunnitelmamme oli käydä vaikeat maastonosat ensin, sillä tiesimme, että väsyneenä jaksaa juosta kovallakin pohjalla, Muukkonen kertoi.

Miehet etenivät suunnitelman mukaan keskimäärin 10 minuuttia kilometriltä eli 6 minuutin tuntivauhtia. Aluksi miehet juoksivat alamäet ja tasaiset pätkät. Suot ja ylämäet käveltiin.

- Yhdeksän tunnin kohdalla rupesi kulkemaan. Lopussa juoksimme jo loivia ylämäkiä myös tunturissa.

Ensi vuonna rogainingin MM-kisat käydään Australiassa. Siellä nähdään varmuudella uudet maailmanmestarit.

- Voin sanoa etten toiste lähde, vastasi Muukkonen.

Hän tosin lupasi käydä edelleen lyhyempiä kahdeksan tunnin kisoja. Molempien miesten tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki.

- Maanantaina pitäisi olla kello 9 töissä, mutta en oikein tiedä, sanoi Pukema.

Muukkonen on ilmoittautunut suunnistuksen SM-pitkälle matkalle, jotka käydään kahden viikon päästä.

- Tästä kisasta hankin sinne superkompensaation ja huippukulun, vitsaili Muukkonen.

Osallistuminen Raaseporissa käytäviin kisoihin riippuu palautumisen ohella siitä, miten täynnä rakkoja olevat jalkapohjat paranevat.

RogainingMuukkonenPukema2Petteri Muukkonen (vas.) ja Hannu-Pekka Pukema uittavat jalkojaan Kiilo-ojassa. Oikealla miesten kuulumisia kyselee tapahtuman ratamestari Juhani Isaksson. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Krampit jaloissa

Miehet olivat uittaneet rakoille repeytyneitä jalkojaan 15 minuutin ajan Kiilopään tunturikeskuksen vieressä virtaavassa Kiilo-ojassa. Sitten tuli kylmä. Piti lähteä saunomaan ja ruokailemaan. Se ei ollutkaan ihan yksinkertainen juttu. Muukkosen molempien jalkojen jokainen lihas kramppasi ja mies joutui ottamaan tukea molemmin käsin maasta suoristaakseen jalkansa edes sellaiseen kulmaan että sitä voi kutsua jollain tapaa seisomiseksi. Minuutin kehon pyörittelyn jälkeen mies pääsi pystyyn.

Pukemalla ei ollut helpompaa.

- Pyörätuoli olisi kova sana nyt, mies sanoi irvistäessään itseään pystyyn.

Parivaljakko lähti taivaltamaan kohti kisan ruokailutelttaa. Enää vauhti ei ollut kuusi minuuttia kilometriltä.

Lisää kärkijoukkueiden kuulumisia rogainingin MM-kilpailuista on luvassa myöhemmin illalla sekä alkuviikosta.

Rogainingin MM-kisojen alustavat tulokset ja GPS-seuranta.

Juttua korjattu voittajien vauhdin osalta.