Pikamatka määrittää Laukkasen onnistumisen Sotshissa

Sunnuntain pikakilpailu on Mari Laukkasen pääkisa Sotshissa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Sunnuntain pikakilpailu on Mari Laukkasen pääkisa Sotshissa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Seitsemän ja puolen kilometrin hiihto kahdella ampumapaikalla ryyditettynä määrittää Mari Laukkasen onnistumisen Sotshin olympialaisissa. Sunnuntainen pikamatka on Laukkasen pääkilpailu.

– Se on ollut tärkein tällä ja aiemmilla kausilla, Laukkanen sanoi perjantaina ampumahiihtonaisten tiedotustilaisuudessa.

Kolmisen viikkoa sitten Laukkanen ylsi maailmancup-kauden parhaaseensa juuri pikakisassa. Hän oli Anterselvassa 18:s, ja suksi kulki porukan seitsemänneksi kovinta vauhtia.

Pari päivää ennen olympiastarttiaan Laukkanen oli karistanut alkuviikon matkaväsymyksen ja oli hyvällä tuulella. Matkatavaratkin olivat perillä niiden seikkailtua ympäri Eurooppaa.

– Ei siinä mennyt kuin yksi ylimääräinen päivä, Laukkanen kuvasi tavaroiden odotusta.

Sotshiin Laukkanen valmistautui leirillä itävaltalaisten ampumahiihtäjien kanssa. Samassa seurassa hän harjoitteli kesällä kolmisen kuukautta Itävallassa.

Leirin päätteeksi hän kävi hiihtämässä maastohiihdon cup-sprintin Toblachissa. Aika-ajo toi viidennen sijan, mutta jatkopaikka puolivälierästä kariutui sveitsiläisen Laurien van der Graaffin kaaduttua Laukkasen suksille.

– Toblachin kisa oli hyvä paikka päästää höyryjä, kun edellisestä ampumahiihtokisasta oli aikaa, Laukkanen arvioi.

Hän kisasi maastohiihdon maailmancupissa myös Nove Mestossa tammikuussa. Hiihdon tiistaiseen sprinttiin on vielä yksi hiihtäjä nimeämättä, mutta ampumahiihdon päävalmentaja Jari Karinkanta ei usko Laukkasen olevan käytettävissä.

– Ilman muuta Mari on tiistaina mukana ampumahiihdon takaa-ajokilpailussa, Karinkanta vakuutti.

Takaa-ajoon pääsee pikakilpailun 60 parasta.

- STT–KAIJA YLINIEMI