Sotšin olympiajoukkueeseen valittiin ensimmäiset urheilijat

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen valittiin ensimmäisten joukossa Sotshin talviolympialaisiin. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen valittiin ensimmäisten joukossa Sotshin talviolympialaisiin. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kestävyyslajien edustajista tässä vaiheessa valittiin ainoastaan ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Suomen olympiajoukkueeseen on valittu kymmenen urheilijaa viidestä lajista. Nyt valituilla urheilijoilla on kansainvälisten näyttöjen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua henkilökohtaisessa kilpailussa 16 parhaan joukkoon.


Alppihiihdosta joukkueeseen valittiin uransa viidensiin olympialaisiin valmistautuva Tanja Poutiainen, viime kauden MM-kisoissa sijat 4 ja 5 laskenut Andreas Romar sekä viime kaudella suurpujottelun maailmancupin kokonaiskisassa kahdeksanneksi sijoittunut Marcus Sandell.

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on viime kausien useiden kansainvälisten näyttöjen perusteella vahva mitaliehdokas uransa toisissa olympiakisoissa.

Freestylehiihtoon nimettiin kaksi urheilijaa. Jouni Pellinen on noussut ski crossissa maailman huippujen joukkoon ja oli tämän vuoden MM-kisoissa neljäs. Antti-Jussi Kemppainen sijoittui halfpipen viime MM-kisoissa viidenneksi ja voitti elokuussa kauden ensimmäisen maailmancupkisan.

Lumilautailussa valittiin tässä vaiheessa kaksi urheilijaa. Enni Rukajärvi on vakiinnuttanut asemansa maailman kolmen kärkilaskijan joukossa slopestylessä, Markus Malin puolestaan saavutti halfpipen MM-pronssia 2013 ja sijoittui kolmanneksi arvostetussa X-Games kutsukilpailussa.

Pikaluistelijat Pekka Koskela ja Mika Poutala ovat vakinnuttaneet paikkansa maailman huipulla ja ovat potentiaalisia mitalisteja Sotšissa. Molemmat valmistautuvat uransa toisiin olympialaisiin.

- Nyt valitut ovat huikeita urheilijoita, jotka ovat osoittaneet pystyvänsä voittamaan oman lajinsa kansainvälisiä kisoja. Valinnat on valmisteltu yhdessä lajien kanssa niin, että jokaisen lajin kannalta löytyy paras mahdollinen tapa ja aikataulu valita urheilijat kisoihin, kertoo olympiajoukkueen johtaja Mika Kojonkoski.

Menestysbonuksia korotettiin

Sotšin olympialaisissa mitaleille yltävät urheilijat palkitaan edelliskisojen tapaan menestysbonuksilla. Summia on korotettu Lontoon ja Vancouverin olympialaisista.

Yksilölajien kultamitalistit palkitaan 30 000 eurolla (aiemmin 20 000), hopeamitalistit 15 000 eurolla (10 000) ja pronssimitalistit 10 000 eurolla (5 000). Yksilölajien pari- ja joukkuekilpailuissa sekä viesteissä saavutetuista mitaleista palkitaan siten, että summa jaetaan tasan kilpailuun osallistuneiden urheilijoiden kesken. Yksilöurheilijan bonusten kokonaissumma voi olla enintään 60 000 euroa. Jääkiekkomitalien bonukset ovat 60 000 (50 000), 40 000 (30 000) ja 30 000 (20 000).

Valintoja pitkin syksyä ja talvea

Sotšin olympialaisten valinnoissa noudatetaan ns. "jatkuvan valinnan" periaatetta, eli urheilijoita voidaan valita sitä mukaa kun valintakriteerit täyttyvät. Näin urheilijoille halutaan taata paras mahdollinen valmistautuminen itse kisoihin. Huippu-urheiluyksikkö valitsee urheilijat lajien kanssa tehdyn valmistelun pohjalta, jonka jälkeen Olympiakomitean hallitus kirjaa ne.

Valintojen aikataulu on suunniteltu lajien kilpailuohjelman mukaan. Olympiajoukkuetta voidaan täydentää 21.11, 16.12, 13.1, 20.1, ja 27.1. Naisten jääkiekkomaajoukkue nimetään viikolla 51 ja miesten joukkue 8.1.

Suomen joukkueessa Sotšin olympialaisissa tullee olemaan 100-110 urheilijaa.

Lisätietoa valituista urheilijoista: www.noc.fi/olympialaiset/sot_i_2014/suomen-joukkue/