SUEK julkaisi vuoden 2018 dopingtestitilaston – myös aiempien vuosien näytteitä analysoitiin

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK on julkistanut vuoden 2018 dopingtestitilaston.

Yhteensä dopingtestejä Suomessa tehtiin viime vuonna 3104 kappaletta, joista valtaosa oli SUEKin tekemiä. Kansainvälinen antidopingtoimisto ja kansainväliset lajiliitot teettivät 492 testiä. Testit jakautuivat suurin piirtein puoliksi kilpailutesteihin ja kilpailun ulkopuolisiin testeihin. Testimäärät ovat vaihdelleet viime vuosina 3000 molemmin puolin. Vuonna 2017 Suomessa tehtiin 3370 testiä, vuotta aiemmin 3092 testiä ja vuonna 2015 2693 testiä.

Dopingrikkomuksia oli kahdeksan. Lisäksi kahden tapauksen käsittely on kesken. Dopingrikkomuksista kolme oli fitnessurheilussa. Lisäksi yksi dopingrike havaittiin biljardissa, käsipallossa, moottoriurheilussa, pikaluistelussa ja thainyrkkeilyssä. Rikkeistä annetut kilpailukiellot vaihtelivat kahdesta kuukaudesta neljään vuoteen.

305 näytettä biologiseen passiin

Varsinaisten dopingtestinäytteiden lisäksi SUEK keräsi 305 verinäytettä Urheilijan biologiseen passiin. Järjestelmässä seurataan valittuja biologisia muuttujia pitkällä aikavälillä. Saadut mittaustulokset muodostavat profiilin, joka toimii urheilijan henkilökohtaisena viitearvoalueena väestöpohjaisten viitearvojen sijaan. Muutokset urheilijan profiilissa voivat paljastaa dopingin käytön.

- Perinteisten näytteiden keräämisen lisäksi dopingvalvontaan kuuluu useita eri keinoja. Näitä ovat esimerkiksi olinpaikkatietojärjestelmä, viranomaisyhteistyö, ILMO-dopingrikkomusraportointikanava ja näytteiden pitkäaikaissäilyttäminen. Dopingrikkomusten yhteydessä tehdään myös haastatteluja, joilla pyritään selvittämään laajemmin rikkomusten taustoja, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo tiedotteessa.

SUEK aloitti näytteiden uudelleenanalysoinnin viime vuonna. SUEK analysoi uudelleen 46 näytettä. Kaikki analyysitulokset olivat negatiivisia. Vanhimmat uudelleenanalysoidut näytteet olivat vuodelta 2011.

Maastohiihto oli yksi testatuimpia lajeja yhdessä jääkiekon, jalkapallon ja voimannoston kanssa. Maastohiihdossa testejä suoritettiin 126 kappaletta.
Ampumahiihdossa testimäärä oli 54. Suunnistuksessa tehtiin 36 dopingtestiä, triathlonissa 38 ja maantiepyöräilyssä 34. Testejä tehtiin myös maasto- ja ratapyöräilyssä, hiihtosuunnistuksessa ja pyöräsuunnistuksessa. Testejä suoritettiin yli 90 eri lajissa.

Dopingtestitilastoon voi tutustua tarkemmin SUEK:n sivuilla.