Suomelle kultaa ja hopeaa hiihtosuunnistuksen nuorten EM-viestistä

Nuorten EM-viestin lähtö. Kuva: Timo Mikkola/SSL

Nuorten EM-viestin lähtö. Kuva: Timo Mikkola/SSL

Hiihtosuunnistuksen arvokisaviikko Ruotsin Piitimessä päättyi viesteihin. Naisten pronssin lisäksi mitalin makuun pääsivät nuoret EM-kisoissa.

Alle 20-vuotiaiden nuorten MM-viesteissä Suomi jäi neljänsiksi niin miehissä kuin naisissa. Molemmissa viesteissä voiton vei Venäjä.

Suomen naisten viesti alkoi epäonnisesti kun aloittaja Heta Virtanen törmäsi metsässä ruotsalaisen kanssa. Aikaa kului myös suksen juuttumisessa lumihankeen.

- Törmäsin täysillä ruotsalaisen kanssa, vaikka huusin hänelle varoituksen. Hässäkässä porukka karkasi ja en nähnyt enää sen jälkeen muita. Jouduin menemään yksinään ja siinä jäi saamatta hyöty muista suunnistajista, vasta kahdeksantena 4.46 kärjen jäljessä vaihtanut Heta Virtanen kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Toisella osuudella Satu Tuomisto nosti Suomen kilpailun viidenneksi, mutta ero kärjessä kiitäneeseen Venäjään kasvoi yli 7,5 minuuttiin.

- Meno oli tosi tökkivää ja piti pysähdellä paljon. Flunssa tuntui keuhkoissa, mutta joukkueelle mennään, Tuomisto totesi maalissa.

Ankkuriosuudella Siiri Saalo saavutti jo edellä meneviä, mutta pari virhettä tiputti Suomen lopulta neljänneksi. Voiton otti Venäjä ennen Ruotsia ja Norjaa. Suomen ero pronssisijaan jäi lopulta 21 sekunttiin.

- Sain elohopean silmään ja siinä tuli sitten virhettä. Viimeiseen virheen seurauksena karkasi se pronssi, Saalo harmitteli maalissa.

Myös Suomen nuorten miesten viesti alkoi harmillisesti, kun Aaro Aholta karkasi lähdössä

kovassa tuulessa kartta ja aikaa meni kartan haussa hukkaan reilusti. Suomi tuli vaihtoon viidentenä, vajaan 2 minuuttia kärkeä jäljessä.

- Alun sähläys toi lisäjännitystä suoritukseen, mutta loppu oli perusvarmaan menoa, Aho kertoi vaihdossa.

Toisella osuudella Roni-Ville Rissanen teki tasaisen suorituksen ja Suomen sijoitus ja ero kärkeen pysyi samoissa lukemissa. Ankkuriosuudella Aapo Viippola teki mitä pystyi, mutta kärki jäi saavuttamatta. Pronssi jäi lopulta 21 sekunnin päähän.

- Koko ajan näin edellä menevän selkää, mutta en vaan saanut kiinni. Suunnistusvirheitä ei tullut, mutta pari kertaa kaaduin. Ei vaan voi mitään, Viippola harmitteli neljättä sijaa.

Suomen nuorille viestikultaa ja hopeaa

Suomen nuoret miehet jatkoivat alle 18-vuotiaiden EM-urilla hienoja suorituksiaan ja kolmikko Seeti Salonen, Akseli Virtanen ja Niklas Ekström ottivat kultaa ennen Venäjää ja Ruotsia.

Ensimmäisessä vaihdossa Venäjä piti vielä kärkipaikkaa, mutta Suomi vaihtoi toisena reilun minuutin perässä.

- Alun menin kärjessä, mutta ylämäkeen Venäjän pikkupojat alkoivat kiskomaan kovaa. Myöhemmin he tekivät virheen ja pääsin taas ohi. Virheitä ei tullut ja paremmin meni kuin sprintissä, Seeti Salonen iloitsi hyvää suoritustaan.

Toisella osuudella Akseli Virtanen toi Suomen vaihtoon tasatahtia Venäjän kanssa ja ankkuri Niklas Ekström pääsi matkaan mehukkaista asetelmista.

- Näin alkumatkasta vielä venäläistä, mutta pääsin ohi, kun hän teki virheitä. Ylämäkeen päätin iskeä täysillä. Kyllä tuntuu hyvältä laittaa venäläisille kampoihin, sillä he ovat täällä monia kisoja voittaneet, neljä mitalia kisaviikolla ottanut turkulainen Ekström iloitsi.

Nuorten tyttöjen kolmikko Liisa Peltonen, Nina Kärnä ja Maria Hoskari ottivat NEM-hopeaa ennen Venäjää. Ensimmäisellä osuudella kärjessä vaihtoon tullut Peltonen oli tyytyväinen suoritukseensa ja viikon päättäneeseen mitaliin.

- Heti alussa hämäännyin, kun muut lähtivät isoa baanaa ja itse valitsi pienemmän uran. Liukasta oli ja karttaa oli vaikea lukea vauhdissa, kun risteykset vilahtelivat ohi. Hienoa saada mitali, sillä se on tämän viikon ensimmäinen ja monta kertaa on lähellä ollut, Peltonen iloitsi.

Toisella osuudella Nina Kärnä eksyi pahasti polkusyherikköön ja Venäjä pääsi karkuun. Ankkuriosuudella Maria Hoskari lähti tavoittelemaan Julia Hrennikovia, mutta venäläinen meni menojaan.

- Hopea on ihan hyvä. Yksi pieni virhe tuli loppuun, mutta muuten tuntui ihan hyvältä, Hoskari pohdiskeli suoritustaan.

Tulokset