Suomen koirahiihtäjät menestyivät MM-kilpailuissa

Vesa-Pekka Jurvelin koiriensa Speedyn ja Batmanin kanssa matkalla kohti maailmanmestaruutta. Kuva: Marie Parent

Vesa-Pekka Jurvelin koiriensa Speedyn ja Batmanin kanssa matkalla kohti maailmanmestaruutta. Kuva: Marie Parent

Suomalaiset koirahiihtäjät menestyivät Kanadan Haliburtonissa 24.1–30.1.2017 käydyissä valjakkourheilun MM-kilpailuissa.

Koirahiihdossa MM-kilpailut järjestetään kahden vuoden välein ja joka toinen kerta kilpailut ovat Atlantin toisella puolen ja tällä kertaa siis Kanadassa. Suomalaiset hallitsivat koirahiihtomatkoja voittamalla kahdeksasta luokasta kuusi, kun Vesa-Pekka Jurvelin ja Maija Nivala voittivat molemmat kolme maailmanmestaruutta. Tämän lisäksi Jurvelin sai myös yhden hopeisen mitalin.

MM-kilpailuissa hiihdettiin yhden ja kahden koiran koirahiihdossa, valjakkohiihdossa sekä yhdistetyssä.

Koirahiihdossa hiihtäjä kiinnitetään vetovyöstä, koiran vetovaljaisiin joustavalla vetonarulla. Koira vetämällä auttaa hiihtäjää, joka puolestaan luistelutyylillä hiihtäen yrittää tehdä koiran työstä mahdollisimman kevyen. Kahden koiran luokassa hiihtäjän eteen laitetaan kaksi koiraa juoksemaan rinnakkain.

Valjakkohiihdossa koiran ja hiihtäjän väliin tulee lajiin kehitetty pulkka, joka painaa 0,7 kertaa koiran painon. Koira- ja valjakkohiihdossa mentiin kilpailussa 14 km matka, johon lähdettiin väliaikalähdöllä. Kahden koiran luokassa sama matka kierrettiin kahtena päivänä peräkkäin.

Yhdistetyssä lähdetään yhteislähtönä pulkan kanssa, joka jätetään 7km lenkin jälkeen vaihtopaikkaa ja matkaa jatketaan koirahiihtona ilman pulkkaa.

Ensimmäisenä vuorossa oli koirahiihdot, jossa rovaniemeläinen Vesa-Pekka Jurvelin sekä 2-vuotias Batman-koira aloittivat kilpailut siitä mihin Jurvelin oli aiemmin jäänyt eli mestaruudella. Tämä oli kolmas perättäinen maailmanmestaruus koirahiihdosta Jurvelinille.

koirahiihtoVesa-Pekka Jurvelinin koira oli viime vuonna lainassa Petter Northugilla, mutta tänä vuonna mies suksi koiransa kanssa itse mitaleille. Kuva: Lotte Friid Fladeby

Naisten sarjassa pudasjärveläinen Maija Nivala ja hänen koiransa Rio ottivat uransa ensimmäisen MM-kullan. Muista suomalaisista Kati Mansikkasalo-Jurvelin pääsi myös lähelle mitalia ollen neljäs. Torniolainen Marika Tiiperi oli 11.

Koirahiihdon jälkeen oli kilpailuiden ainoa välipäivä ennen neljän perättäisen päivän kisaurakkaa, jonka aloitti kaksipäiväinen kahden koiran koirahiihto. Jurvelin sekä Batman ja Speedy johtivat ensimmäisen päivän jälkeen 14 sekunnin erolla ennen Tsekin Michael Zenisekiä. Vaikka Zenisek tuli toisen päivän nopeimmin niin johtoasema riitti ja Jurvelinille kisojen toinen kultamitali 11 sekunnin erolla. Teemu Lojamo hiihti kilpailussa viidenneksi.

Nivala jätti kahden koiran luokan väliin ja naisten puolella Suomen värejä edusti neljän vuoden takainen kultamitalisti Marika Tiiperi, joka joutui tällä kertaa tyytymään kahdeksanteen sijaan.

Yhdistetyssä Jurvelin otti jälleen mestaruuden tällä kertaa Petter Northugin viime keväänä Snorock-kisassa lainaaman Redi koiran kanssa. Jurvelin ratkaisi kilpailun naruosuuden puolessa välissä jättämällä haastajat taakseen ja hiihtämällä selvään voittoon. Jurvelinille kolmas mestaruus näistä kisoista ja samalla uran 11. maailmanmestaruus.
Maija Nivala ja Rio puolestaan hallitsivat naisten kisaa suvereenisti johtamalla jo vaihdossa reilulla minuutilla. Nivalalle siis toinen mestaruus ylivoimaisella esityksellä. Kati Mansikkasalo-Jurvelin taisteli hopeasta pitkälle loppusuoralle asti, jossa joutui kuitenkin taipumaan Norjalaistriolle jääden viidenneksi.

Viimeisenä lajina kilpailuissa oli valjakkohiihto, jossa Jurvelin ja Redi joutuivat taipumaan 22 sekunnin erolla Ruotsin John Ericsonille. Teemu Lojamo ja Rex koira hiihtivät kuudenneksi. Maija Nivala ja Rio onnistuivat voittamaan myös pulkkaluokan, muiden suomalaisten joutuessa jättämään kisan väliin koirien sairastumisen takia. Näin siis Jurvelin ja Nivala molemmat ottivat kolme mestaruutta kilpailuista.

- Viimeisenä päivänä alkoi jo hiihtäjälläkin painaa aikalailla, kun hiihdettiin viides startti kuuteen kisapäivään. Kilpailut olivat huikea menestys suomalaisille, kun pystyimme voittamaan lähes kaiken niin miesten kuin naistenkin hiihtosarjoissa. Omalta osaltani voin olla tyytyväinen erityisesti siihen, että meidän kolme mukana ollutta koiraa kaikki saivat kultamitalin. Ollaan siis pystytty treenaamaan kaikista kisakoiristamme maailmanluokan menijöitä. Panostin näihin kisoihin todella paljon olemalla mm. 4 kk pois
päivätöistä ennen kilpailuja. Kilometrejä on hiihdetty paljon Rovaniemen ensilumenladulla missä treeni intoa on saanut lisää seuraamalla Suomen kärkihiihtäjien harjoittelua, kertoo Jurvelin.

Maija Nivala puolestaan oli erittäin iloinen kun onnistui vihdoin ottamaan ensimmäisen ja samalla myös toisen ja kolmannen maailmanmestaruuden EM-kultamitalien ja himmeämpien MM-mitalien rinnalle. Kova ja pitkäjänteinen työ toi vihdoin parhaan mahdollisen tuloksen.

koirahiihto3