Suomen naisille pronssia hiihtosuunnistuksen MM-viestistä - miehet taipuivat ankkuriosuuden reitinvalinnoilla neljänneksi

Naisten pronssijoukkue Mirka Suutari (vas.), Milka Reponen (kesk.) ja Salla Koskela. Kuva: Timo Mikkola/Suunnistusliitto

Naisten pronssijoukkue Mirka Suutari (vas.), Milka Reponen (kesk.) ja Salla Koskela. Kuva: Timo Mikkola/Suunnistusliitto

Hiihtosuunnistuksen MM-kisat päättyivät sunnuntaina Ruotsin Piitimessä viestipäivään.

Suomen naiset ottivat kisaviikon päätteeksi viestipronssia joukkueella Mirka Suutari, Milka Reponen ja Salla Koskela. Miehissä Suomen kolmikko Jyri Uusitalo, Tuomas Kotro ja Tero Linnainmaa oli neljäs. Venäjä voitti sekä naisten että miesten viestin.

Suomen naiset olivat kärkikolmikossa koko viestin ajan. Ensimmäisellä osuudella aloittaja Mirka Suutari vaihtoi toisena 1,5 minuuttia Venäjän jälkeen.

- Se oli sellainen perusvarma veto. Venäjä meni menojaan, mutta kai se ihan hyvin meni, kun sain jätettyä muut lopussa, Suutari iloitsi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Toisella osuudella Milka Reponen teki tasaisen varman suorituksen. Vaihdossa ero Venäjään oli kuitenkin kasvanut 2,5 minuuttiin.

- Virheitä ei tullut. Menin aika varmasti ja tarkasti. Ketään ei näkynyt ja sain tehdä täysin oman suorituksen. Kiva kisa, paras tälle viikolle, maajoukkueuransa näihin MM_-kilpailuihin lopettava Reponen iloitsi onnistumistaan.

Ankkuriosuudelle toisena lähtenyt Salla Koskelaa teki pieniä virheitä, jotka toivat epävarmuutta tekemiseen. Hurjaa vauhtia takaa tullut moninkertainen maailmanmestari Tove Alexandersson ajoi lopulta Koskelan kiinni pidemmän hajonnan myötä. Edellä mennyt Koskela kaatui vauhdikkaassa laskussa ja Alexandersson kuittasi tilanteen viemällä ruotsalaiset hopealle. Suomen jäi näin ollen tyytyminen pronssiin.

- Hirveästi ei vielä hymyilytä. En saanut rytmiä päälle ja kun ei ollut luottoa omaan tekemiseen tuli pieniä virheitä. Näin Toven ja päätin että pakko yrittää taistella loppuun asti, mutta kaaduin oijossa, kisaviikon suorituksiinsa pettynyt Koskela harmitteli kilpailun jälkeen.

LinnainmaaKotroHisuMMviestiTMikkolaSSLTuomas Kotro (oik.) lähetti Tero Linnainmaan ankkuriosuudelle. Kuva: Timo Mikkola/Suunnistusliitto

Miehissä Suomi taisteli mitaleista loppuun asti. Aloitusosuudella Jyri Uusitalo avasi mainiosti vaihtaen vain 11 sekuntia Venäjän Vladislav Kiselevin jälkeen.

- Todella hyvä veto ja mieskin oli tämän viikon parasta. Todella hauskaa oli mennä tuolla, Uusitalo iloitsi hyvästä iskukunnostaan.

Toisella osuudella Tuomas Kotro piti kakkossijan, mutta Venäjän Sergei Gorlanov karkasi jo 2,5 minuutin päähän. Takaa tulivat heti kannassa Ruotsi ja Norja.

Ankkuriosuudella Ruotsi pääsi karkuun ja juhlimaan hopeaa ylivoimaiseen voittoon yltäneen Venäjän jälkeen. Tero Linnainmaa kävi kolmossijasta Norjan Lars Moholdtin kanssa kissa-hiiri-leikkiä hajontojen ja reitinvalintojen vaihdellessa kaksikon keskinäisiä sijoituksia. Lopulta norjalainen teki parempia reitinvalintoja ja Linnainmaan oli taipuminen nelossijaan.

– Tänään oltiin lähellä mitaliaineista. Mutta karvasta kalkkia tuli, Uusitalo ja Kotro summailivat Suomen nelossijaa.

Päävalmentaja Jarkko Urpalainen oli kisaviikon päättäneeseen mitaliin.

- Naisten mitali oli minimitavoite ja kun peilaa viikon hiihtämisiin, olimme aika lähellä tämän hetken tasoamme, Urpalainen pohdiskeli.

Tulokset