Supertähti Magdalena Neuner

Neuner040412Katsaus tähän kauteen lopettaneen Magdalena Neunerin hienoon uraan.Neuner040412Magdalena Neuner. Kuva: Manzoni/NordicFocusKatsaus tähän kauteen lopettaneen Magdalena Neunerin hienoon uraan.

"Mielelläni olisin viimeisen maailmanmestaruuskilpailuni päättänyt palkintokorokkeella mutta suoritukseni ei siihen riittänyt. Siitä huolimatta oli yhteislähtöpäivä urani tunteikkaimpia kilpailuja. Maalissa sain vastaanottaa mahtavan ruusukimpun. Kun palkintojako oli päättynyt, olin todella liikuttunut. Kun olin kiittänyt faneja, jotka olivat tukeneet vuosikaudet, kyyneleet olivat silmissäni. Mutta tähän hetkeen olin varautunut. Urheilijalle ei voi olla kauniimpaa hetkeä, kuin hyvästellä fanit maailmanmestaruuskilpailujen jälkeen omassa maassaan."

Näin kirjoitti fanisivuillaan ampumahiihdon historian suurin voittaja Magdalena Neuner.

Baijerilaisen pienen Wallgaun vuoristokylän hento, 165 senttinen ja 56 kiloinen nainen oli voittanut 14 olympia- ja maailmanmestaruuskultaa, viisi hopeaa ja yhden pronssin, 34 maailmancupin osakilpailuvoittoa ja kolme kokonaisvoittoa.

Voitti ikäisensä pojat

Ensimmäisen kerran Lena oli suksilla neljävuotiaana. Hän ehti kokeilla kaikkea mahdollista, kunnes 8-vuotiaana huomattiin hänen taipumuksensa hyvänä hiihtäjänä. Ampumahiihtoa hän kokeili ensimmäisen kerran 9-vuotiaana. Heti alusta hän mieltyi siihen.

Saksan koululaisten cupin hän voitti 11-vuotiaana ja sen jälkeen toistuvasti. Hänelle alettiin povata loistavaa tulevaisuutta, sillä Lena voitti saman ikäiset pojat ja vanhemman sarjan tytöt. Viimeisenä kouluvuonnaan hän voitti 30 kilpailua putkeen.

Saksan tullin valmennusryhmään yhdeksäs helmikuuta vuonna 1987 syntynyt Neuner otettiin 16-vuotiaana vuonna 2003. Samana syksynä Lena osallistui ensimmäisen kerran Eurooppa-cupiin. Sijoitukset olivat 11. ja 14.

Kun Neuner siirtyi alaikäisenä aikuisten kilpailuihin, hän ehti osallistua vain osaan nuorten MM-kilpailuja. Silti hän ehti voittaa nuorissa seitsemän kultaa ja neljä hopeaa.

Kaudella 2005/2006 Neuner haluttiin valita aikuisten cupin kilpailuihin. Vanhemmat ja valmentaja epäilivät asiaa. Tammikuussa 2006 Magdalena starttasi varaedustajana Ruhpoldingissa. Sprintin sijoitus, 41, oli pettymys. Siitä auttoi toipumaan takaa-ajon 14. sija. Kontiolahdella maaliskuussa 2006 oli sijoitus jo neljäs.

19-vuotiaana paukahti

Tammikuussa 2007 cupin sprintissa Neuner sai ensimmäisen voittonsa. Tulossa olivat Antholzin MM-kisat, joita odotettiin toiveikkaina. Kukaan tuskin osasi ajatella todellista jättipaukkua. Lena voitti kultaa sprintissä , takaa-ajossa ja viestissä. 19-vuotiaana hän on toistaiseksi nuorin maailmamestari. Menestyksellisen vuoden jälkeen hänet valittiin Saksassa vuoden urheilijaksi.

Nuorin maailmancupin kokonaisvoittaja

Sen jälkäisisdä kilpailuissa Neuner yleensä heilutti tahtipuikkoa. 2008 olivat MM-kisat Östersundissa. Niitä varten saksalaiset olivat Oloksella leirillä syksyllä 2007. Siellä Lena vilustui, joutui antibioottikuurille ja harjoittelu myöhästyi.

MM-kisoihin hän ehti kuntoutua ja saaliina oli kultaa yhteislähdössä, viestissä ja sekaviestissä.

Vuoden kruunasi cupin kokonaisvoitto toistaiseksi nuorimpana urheilijana.

2008 MM-kisat olivat Pyeongchangissa, Koreassa. Siellä kaulaan ripustettiin ainoastaan viestin pronssia. Osaltaan pettymys johtui vilustumisesta.

Talven myöhemmissä kisoissa Lena kuitenkin osoitti, että pystyy yhä voittamaan.

Uran huippuhetkiä

Talvella 2009/2010 oli koettelemuksia, kun sairastumisen takia kautta ei voitu aloittaa suunnitellusti. Lisäksi kauden aikana loukkaantui selkä.Vastoinkäymisistä huolimatta uran huippuja olivat Olympialaiset 2010 Vancouverissa. Takaa-ajossa ja yhteislähdössä hän voitti kultaa sekä sprintissä hopeaa. Viestiin oikeutetun paikkansa Lena luovutti Martina Beckille.

Siperiassa Chanty-Mansijskin MM-kisoissa ainoastaan sekaviestissä tuli kultaa. Kauden kruunasi cupin kokonaiskilpailun voitto.

2010 Siperian MM-kisoissa kotiin tuomisena oli sekaviestin kultaa.

Talvella 2011 Neuner rohmusi lähes kaiken. Ainoastaan takaa-ajossa Kaisa Mäkäräinen oli parempi. Kultaa Lena sai sprintissä, yhteislähdössä ja viestissä. Hopeaa tuli takaa-ajossa ja sekaviestissä.

Ruhpoldingin päätös

Viimeisiin kotikisoihin median ja fanien odotukset olivat suuret. Pöytää Lena ei pystynyt puhdistamaan mutta menestys oli hyvä: kultaa sprintissä ja viestissä, hopeaa takaa-ajossa ja pronssia sekaviestissä. Kauden kruunasi cupin kokonaisvoitto.

Missä menestyksen salaisuus?

Kilpailuissa Neunerin suurin vahvuus oli hiihtovauhti. Lähes joka toisessa kilpailussa hän oli nopein.

Makuuammunnassa hän oli hyvä. Heikoin kohta oli puolestaan pystyammunta uran loppuun asti. Haastatteluissa hän myönsikin, että epävarmuus jäyti usein ajatusta pystyammuntapaikan lähestyessä.

-Jaakko Ikävalko

Toisessa jutussa luvassa Magdalena Neunerista ihmisenä ja siitä, miksi hän lopetti.

Lähteet:
Saksan kymmenet lehtikirjoitukset,tv- ja radio-ohjelmat.