Swimrun rantautuu Suomeen

Swinrunilla on jo kymmenvuotinen historia Ruotsissa. Kuva: Head Nordic Marketing

Swinrunilla on jo kymmenvuotinen historia Ruotsissa. Kuva: Head Nordic Marketing

Ruotsissa valtavan suosion saanut Swimrun on tulossa Suomeen. Kalenterissa on nyt kaksi kilpailua tälle kesälle ja lisää kilpailuja saattaa olla vielä tulossa loppukesään.

Swimrunissa edetään uiden ja juosten viitoitettua reittiä. Kisojen pituudet vaihtelevat noin tunnista kymmeneen tuntiin. Useimmiten puhutaan 2-4 tunnin pituisista kilpailuista. Kilpailijoiden lajitausta on hyvin usein triathlon, mutta arviolta puolet osallistujista on tullut jonkun muun kestävyyslajin kautta. Lajissa kilpaillaan kahden hengen joukkuein miesten, naisten ja sekasarjassa. Usein mukana on myös lyhyempi kuntosarja.

Uintia pelkin käsivedoin

Kisavarustuksena kilpailijoilla on lähes aina jaloista ja käsistä lyhyeksi leikattu märkäpuku. Head on tehnyt swimruniin lajia varten oman märkäpuvun, jossa on vetoketju puvun etupuolella. Vetoketju on näin helpompi aukaista pidempien juoksuosuuksien ajaksi. Kaikki uintiosuudet uidaan juoksukengät jaloissa ja tästä syystä uinti tapahtuukin pelkästään käsivedoin. Reisien välissä kilpailijat pitävät uidessa "pullareita", joka on kiinni jalassa kuminauhalla ja rantautuessa käännetään reiden ulkosivulle juoksun ajaksi. Käsissä pidetään "lättäreitä" käsivedon tehostamiseksi. Päässä on yleensä kisajärjestäjien antama värikäs uimalakki jotta kisailijat on helpompi havaita vedestä. Uimalasit ovat luonnollisesti kaikilla päässä. Kilpailun järjestäjillä on usein neste- ja energiatäydennyspisteitä ja näinollen kilpailijat eivät kanna isoja reppuja tms uintia hidastavia varusteita. Jos jotain kannetaan, on ne sijoitettu märkäpuvun alle. Kiellettyjä varusteita ovat muun muassa kaikki yli 100x60cm kokoiset kellukkeet.

Swimrun1Swimrun vaatii myös kehonhallintaa. Kuva: Head Nordic Marketing

Laji kotoisin Ruotsista

Swimrun on lajina uusi. Ensimmäinen virallinen kilpailu ÖtillÖ Ruotissa järjestettiin kymmenen vuotta sitten. Kilpailu on kulkenut usean vuoden ajan MM-tittelin alla. Tänä vuonna Ruotsin Swimrun-kalenterissa on jo yli 25 kilpailua. Osa kisoista on ÖtillÖ kilpailun karsintakilpailuja. Yksi karsintakilpailu tämän vuoden kisaan järjestetään viime vuoden tapaan Sveitsin Engadinissa.

Swimrunin historiaa on hyvin esitelty ÖtillÖn kymmenvuotisvideolla: