Swimrunin MM-kilpailu säilyi jännittävänä loppuun asti - Glad-Schreven-parille hopeaa sekasarjasta, Teemut Lemmettylä ja Toivanen niukasti Mäkelän veljeksiä parempi miehissä

Maailmanmestari Pontus Lindberg nousee vedestä maanantain kilpailussa. Kuva: Jakob Edholm/ÖTILLÖ Swimrun

Maailmanmestari Pontus Lindberg nousee vedestä maanantain kilpailussa. Kuva: Jakob Edholm/ÖTILLÖ Swimrun

Swimrunin ÖTILLÖ-sarjan MM-kisan voittajat ovat selvillä. Maanantaina Tukholman saaristossa käyty raju kilpailu sisälsi 65 kilometriä polkujuoksua ja 10 kilometriä avovesiuintia. Aamun vesisade teki kalliot liukkaiksi, joten helpoilla swimrun-urheilijat eivät urakasta päässeet.

Parhaasta suomalaistuloksesta vastasi Jasmina Glad-Schreven, joka nappasi sekasarjassa parinsa Thomas Screvenin kanssa hopeaa. Glad-Schreven-pari oli kilpailun alussa kolmannella sijalla, mutta nousi loppupuolella toiseksi, kun ylivoimaisessa johdossa olleen ruotsalaisparin matkanteko alkoi tökkiä.

Suomalais-hollantilaisen parin edellä maaliin asti pysyi voittoon uinut ja juossut Team Garmin (Charlotte Eriksson & Simon Börjeson), jolle hopeakaksikko hävisi reilun kahdeksan ja puolen tunnin kilpailussa kymmenisen minuuttia. Joukkueen loppuaika oli 8.47.31 ja 160 parin kilpailussa irtosi sija 12.

Sekasarjassa suomalaiskaksikko Saara Grönholm ja Sampo Hyppölä olivat 12:s. Mika Somppi ja Susanna Huttunen olivat sekasarjan 24:s.

SchrevenThomasOTILLOWCJakobEdholmThomas Schreven maanantain kilpailussa. Kuva: ÖTILLÖ Swimrun/Jakob Edholm

Miesten voittaja ratkesi pitkässä polkujuoksussa

Miesten kilpailussa kärkinelikko taivalsi yhdessä ensimmäiset viisi tuntia. Ratkaisu syntyi Ornön saaren pitkässä polkujuoksussa, kun urheilijat juoksivat lähes 20 kilometrin yhtämittaisen pätkän.

Team ATG Sport -joukkueen Pontus Lindberg ja George Bjälkemo karkasivat muilta ja jättivät viime vuoden maailmanmestariparin Fredrik Axegård ja Alex Floresin hopealle. Voittajaparille suoritus oli ensimmäinen palkintopallipaikka MM-kisoissa, vaikka viime vuonna miehet voittivat kaikki muut ÖTILLÖ-sarjan osakilpailut.

- Olemme tehneet töitä tämän eteen kolme vuotta. Viime vuonna sössimme taktiikassa, mutta nyt teimme kaiken oikein ja se kannatti. Me (neljä kärkijoukkuetta) vedimme todella kovaa, eikä voitosta voinut olla varma ennen maaliviivaa. Yhdellä hetkellä tässä tuntee itsensä vahvaksi ja seuraavalla hetkellä on aivan hajoamispisteessä, Lindberg kuvasi kilpailun tuomia tunnetiloja lehdistötiedotteessa.

Voittoaika oli 7.47.48. Kärkikaksikon ero oli koko päivän taivalluksen jälkeen vain vajaat kaksi ja puoli minuuttia.

OTILLOFinalPierreMangezKuva: Pierre Mangez/ÖTILLÖ Swimrun

Teemut ohittivat Mäkelän veljekset lopussa

Nopeimmat suomalaismenijät löytyivät miesten sarjasta, jossa parhaan sinivalkoisen swimrun-parin selvittäminen eteni jännittävissä merkeissä aivan loppuun asti. Vielä viiden tunnin kohdalla Jaakko ja Ville Mäkelällä oli lähes kymmenen minuutin johtoasema Teemu Lemmettylään ja Teemu Toivaseen. Ero alkoi kuitenkin loppua kohden supistua ja viimeisen uintiosuuden päätteeksi suomalaisparit nousivat vedestä yhtä aikaa. Kahdeksan tunnin kohdalta alkoi kolmen kilometrin loppukiri hiekkatietä pitkin kohti maalia.

OTILLOWC2019JakobEdholmKuva: Jakob Edholm/ÖTILLÖ Swimrun

Pitkän kilpailun loppupuolella lyhyelläkin matkalla saa tehtyä isoja eroja. Viimeisillä kilometreillä Lemmettylä ja Toivanen olivat Mäkelän veljeksiä selvästi vahvempia ottaen parhaan suomalaisjoukkueen tittelin kahden ja puolen minuutin marginaalilla.

OTILLO2WC2019JakobEdholmKuva: Jakob Edholm/ÖTILLÖ Swimrun

Lisäksi Teemut ohittivat vielä lopussa väsyneen joukkueen, joka nousi viimeiseltä uintiosuudelta vedestä peräti kolme ja puoli minuuttia ennen suomalaisia. Näin Teemujen Team Kumiukot oli kuudensia 41 minuuttia voittajaparin takana. Mäkelän veljekset saapuivat maaliin sijalla kahdeksan.

Jaakko Kallio ja Petteri Laiti olivat miesten sarjassa sijalla 83.

Naisten sarjan voitti Fanny Dankwardt ja Desirée Andersson.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset