Synttärisankari Mäkäräinen juhli ladulla

makarainenkaisa11012012Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen juhlisti 29-vuotissyntymäpäiväänsä voittamalla maailmancupin 15 kilometrin kilpailun Nove Mestossa.

makarainenkaisa11012012Kuva: Manzoni/NordicFocusAmpumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen juhlisti 29-vuotissyntymäpäiväänsä voittamalla maailmancupin 15 kilometrin kilpailun Nove Mestossa. Kaksi sakkoa ampuneen synttärisankarin kilpailu sujui nousujohteisesti. Kolmen ampumapaikan jälkeen Mäkäräinen oli kilpailussa vasta sijalla kymmenen, yli minuutin kärkeä jäljessä. Lopulta Mäkäräinen yltyi ladulla sellaiseen kiitoon, että voitti kilpailun 22 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen ruotsalaiseen Helena Ekholmiin.

Kauden ensimmäinen voitto nosti Mäkäräisen maailmancupin kokonaiskilpailussa kolmanneksi ohi venäläisen Olga Zaitsevan. Tänään kolmanneksi hiihtänyt Saksan Magdalena Neuner jatkaa maailmancupin johdossa.

Numerolla yksi startannut Ekholm oli loppuun saakka tekemässä täydellistä ammuntaa, mutta kuten niin usein helposti käy, hänen viimeinen laukaus meni ohi laikasta. Tämä antoi Mäkäräiselle tilaisuuden, jota hän ei jättänyt käyttämättä. Ampumapaikalta lähdettäessä hän oli vielä puoli sekuntia Ekholmia perässä, mutta viimeisellä lenkillä Mäkäräinen piti niin kovaa vauhtia, että otti voiton lopulta selvällä 22 sekunnin erolla. Tämä oli samalla myös Mäkäräisen uran ensimmäinen maailmancupin voitto 15 kilometrin kilpailussa.

Rentoutunut päivänsankari

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n haastattelussa Mäkäräinen kertoi taktiikakseen rauhallisen alun raskaissa olosuhteissa ja kertoi kiristäneensä vauhtia loppua kohden.

– Tiesin, että täällä olisi raskaat ladut, joten aloitin kaksi ensimmäistä hiihtolenkkiä rauhallisesti. Kaiken märän ja pehmeän lumen keskellä ajattelin, ettei olisi hyvä idea kuluttaa kaikkia voimia heti alusta. Ladut ovat täällä tosi kovat, ensimmäinen pieni lepohetki tulee hiihtolenkillä vasta 1,5 kilometrin jälkeen, kertoi Kaisa Mäkäräinen IBU:n haastattelussa.

Päivänsankari kertoi olevansa varsin rentoutunut kisan aikana.

– Olin todella rentoutunut tänään, ehkä juuri sen takia että on syntymäpäiväni. Kaksi sakkominuuttia on minulle hyvä suoritus. Vaikka olinkin rentoutunut, niin siltikään se ei ollut helppoa ampumista. Mutta minä selviydyin siitä ja loppu kilpailusta sujuikin hyvin, kertoi Kaisa syntymäpäivätunnelmistaan.

Kisan kakkonen Helena Ekholm luuli jo pudottaneensa viimeisenkin taulun, ennen kuin hän katsoi ampumataululle, ja sinne se viimeinen taulu oli jäänyt.

– Ainoa ajatukseni kilpailun aikana oli, että minun täytyy ampua nollat mikäli haluan palkintopallille. Siksi tulin vihaiseksi, kun huomasinkin sen viimeisen taulun jääneen pystyyn. Mutta sen aion pudottaa sitten MM-kisoissa. Tänä vuonna on tosi vaikeaa päästä palkintopallille, kun on niin kovia hiihtäjiä mukana, kuten Kaisa, Magdalena ja Darya. Jotta minä pääsisin pallille, niin heidän on ammuttava hutilaukauksia, myönsi Helena Ekholm myös Kaisan kovan hiihtovauhdin tällä hetkellä.

Mari Laukkanen sijoittui kilpailussa 54:nneksi kuuden sakon rasittamana. Eevamari Oksanen oli 84. Oksanen ampui kahdeksan ohilaukausta.

Lopputulokset, Nove Mesto 15 km

1. Kaisa Mäkäräinen 45.03,3 (2)
2. Helena Ekholm SWE 45.25,3 (1)
3. Magdalena Neuner GER 45.36,2 (2)
4. Olga Zaitseva RUS 45.48,7 (1)
5. Daria Domratsheva BLR 46.21,6 (4)
6. Jekaterina Glazyrina RUS 46.29,4 (0)
7. Tora Berger NOR 46.29,9 (2)
8. Marie Dorin Habert FRA 46.35,9 (1)
9. Synnoeve Solemdal NOR 46.57,8 (3)
10. Franziska Hildebrand GER 47.07,1 (1)
----------------------
54. Mari Laukkanen 51.53,9 (6)
84. Eevamari Oksanen 57.13,8 (8)

Maailmancupin kokonaispisteet

1. Magdalena Neuner GER 504
2. Daria Domratsheva BLR 457
3. Kaisa Mäkäräinen 433
4. Olga Zaitseva RUS 421
5. Helena Ekholm SWE 364
6. Tora Berger NOR 360

Lähde: YLE Urheilu - IBU

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast