Testissä Tartu Rattamaraton

Tartu Rattamaraon ajettiin syyskuun lopussa Viron Tartossa. Kuva:  Ardo

Tartu Rattamaraon ajettiin syyskuun lopussa Viron Tartossa. Kuva: Ardo

Tartu Rattamaraton ajettiin tänä vuonna jo 23. kertaa. Kisa on laajentunut jo koko viikonlopulle, junnujen lyhyet matkat ajetaan lauantaina Tartossa ja sunnuntaina on vuorossa 89 km, 40 km ja 21 km lähdöt Otepään hiihtostadionilta. Rattamaraton on hyvin matalan kynnyksen tapahtuma ja mukana onkin kuskeja tavallisista kuntoilijoista ammattiurheilijoihin asti. Tänä vuonna lähtöviivalla oli muun muassa Viron presidentti (aika 4:03:06: neljäs N50 sarjassa ja 34. naisten sarjassa). Matkassa olin Janne Ohvon kanssa.

Reitti

Maasto on vauhdikasta. Reitti kulkee ulkoilureittejä ja hiihtolatupohjia pitkin. Mukana on myös hiekkateitä. Kärjen vauhti kuvastaa reittiä hyvin, yli 30 km/h keskinopeudella pystyy ajamaan. Reitillä oli paljon savipohjaisia polkuja. Onneksi sää oli ollut melko kuivaa kisaa edeltävinä päivinä. Silti muutama paikka oli todella haastava polun liejuuntumisen takia. Kovavauhtisissa laskuissa mutkat piti ajaa tarkasti. Yhden kerran kaaduin mudassa ja toinen vauhdikas kaatuminen oli hyvin lähellä. Continentalin Racekingit eivät ole ihan parhaimmat märkään saveen, mutta rullaavat loistavasti. Sadekelillä reitti on varmasti aika raskas!

Kalustovalinnat olivat myös erilaisia: lähtöviivalla oli pääosin maastopyöriä, mutta reippaasti myös cyclocrosseja ja graveleitä. Reittimerkinnät olivat erittäin hyvät, harhaan ajon mahdollisuutta ei juuri ollut. Huoltopisteitä oli tiheässä ja huoltopisteiltä sai sekä vettä että urheilujuomaa Enervit:n pulloissa. Lisäksi oli syötävää mutta niitä en ehtinyt maistella. Huoltopisteillä oli myös Hawaii Expressin pyörähuolto sitä tarvitseville.

Maalialueella Elvassa on ruokatarjoilu ja peseytymistilat. Vaihtovaatteet voi jättää lähtöalueella kilpailuorganisaation kuljetettavaksi maalialueelle. Maalialueelta on puolestaan bussikuljetus takaisin Otepään hiihtostadionille kisan jälkeen. Matkaa maalialueelta lähtöpaikkaan on noin 20 kilometriä.

tartu karttaTartu Rattamaratonin reittikartta.

Kisapäivä

Sunnuntaiaamu valkeni sumuisena ja viileänä. Tartosta kohti Otepäätä ajaessa lämpömittari näytti alimmillaan +3 astetta ja varjopaikoissa maa näytti olevan huurteessa! Alkulämmittelyt olivat todella tarpeeseen. Rullasuksiradan nousuissa sai sykkeet helposti nousemaan, mutta laskuissa jäätyi tehokkaasti. Lähtöviivalle päädyin tuulenpitävässä aluspaidassa, lyhyissä ajovaatteissa irtohihoin ja -lahkein. Mukaan lähti yksi juomapullollinen urheilujuomaa, litran CamelBak vettä ja riittävästi geelejä. Pyörän korjaamisen välttämiseksi kannoin mukana vararenkaan, kaksi hiilidioksidipatruunaa ja monitoimityökalun sekä ketjun pikaliittimen.

tartu1Team Finland lähtöalueella.

Kuskit oli jaettu lähtöryhmiin aikaisempien tulosten perusteella. Jannen edellinen Rattamaraton oli yli 10 vuoden takaa ja minun muistaakseni vuodelta 2006, joten takarivistä oli tällä kertaa lähdettävä. Lähtökarsinat olivat 500 kuskin kokoisia, oma numeroni oli 1605. Matkaan lähti noin 1600 kuskia. Kaikille matkoille osallistujia oli yhteensä noin 3000.

Pääsimme starttaamaan noin puolesta välistä lähtijäjoukkoa. Alussa olikin ruuhkaista, ensimmäisen 12 kilometrin väliaikapisteeseen keskinopeus oli 24 km/h, kun jo seuraavaan (24 km kohdalla) se oli 29 km/h. Ajoin koko ajan edellä olevia kiinni, ja joka kerta ajattelin että jään tähän ryhmään peesiin. Lopulta vauhti oli sen verran rauhallista että ajoin ohi ja yritin päästä mukaan seuraavaan porukkaan. Kulki sen verran hyvin että harvoin kukaan jäi peesaamaan. Maalissa sijoitus oli 375. ajalla 3:19. Hävisin voittajalle 46 minuuttia. Janne oli maalissa ajassa 3:33 ja sijoitus oli 559. Kärki ajoi todella kovaa. Voittajan keskinopeus oli 34,6 km/h!

tartu2Janne Ohvo vauhdissa lähellä maalia.

Ajatuksia

Kisa on upean ammattimaisesti järjestetty. Liikenteen ohjaus lähtöalueen parkkipaikalla hoidettiin poliisien toimesta, reitti oli merkattu hyvin, tiet olivat suljettu, risteyksissä oli liikenteen pysäyttäjät. Huoltopisteillä oli paljon väkeä töissä. Lisäksi osalla huoltopisteistä oli kuuluttaja luomassa tunnelmaa musiikin kanssa. Tulospalvelu toimii reaaliaikaisesti.

Reitti on helppo ja nopea. Olisi mukava päästä sopivan vauhtisiin letkoihin mukaan. Siksi Rattamaratonille osallistuminen (ja mahdollisesti pärjääminen) on muutaman vuoden projekti että pääsee lähtemään lähempänä kärkeä. Itselläni oli tavoitteena ajaa 30 km/h keskiopeudella, mutta ihan siihen ei kunto tainnut riittää. Lisäksi alun ruuhka hidasti aika paljon. Toisaalta nyt en juurikaan hyötynyt peeseistä.

Ensi vuonna uudestaan!

Infoa kisasta löytyy osoitteesta https://www.tartumaraton.ee/. Tämän vuoden tulokset ovat osoitteessa https://championchip.ee/results/1579.

-Jukka Häkämies