Urheiluseuroille jaettiin 3,7 miljoonaa euroa seuratukea

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille yhteensä 3,7 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämistukea.

Seuratuen avulla lisätään lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia sekä tuetaan paikallista seuratoimintaa ja liikunnallisen elämäntavan edistämistä. Avustuksella kehitetään myös vapaaehtoistyötä seuroissa.

Seuratukea myönnettiin yhteensä 395 hankkeelle. Niistä uusia hankkeita on 258 ja jatkoa aiemmalle hankkeelle 137. Avustukset kohdistuvat 114 eri kuntaan. Seurojen yhteishankkeita on 50 ja niiden kautta tuella on vaikutusta hakijaseuran lisäksi 143 muun seuran toimintaan. Ensimmäistä kertaa seuratukea saavia seuroja on 107.

Hakemusten perusteella seuroissa tehdään laajaa ja merkittävää työtä lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi. Seurat tarjoavat matalan harrastuskynnyksen toimintaa ja haluavat ehkäistä nuorten liikunnan lopettamista. Hankkeet, joissa lapset ja nuoret ovat mukana suunnittelemassa ja kehittämässä toimintaa, ovat lisääntyneet.

Harrastamista koulupäivän läheisyydessä lisätään, ja seurat tekevät yhä enemmän yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa. Suosittujen lajien suuria ryhmiä halutaan jakaa pienemmiksi ja lisätä näin toiminnan laatua. Nuoria myös koulutetaan urheiluseuroissa eri tehtäviin.

Palkkaushankkeissa avustuksia myönnettäessä etusijalla ovat hankkeet, joissa seuraan palkataan ensimmäinen työntekijä. Vapaaehtoistoimintaan pyritään löytämään kehittämishankkeissa hyviä malleja.

Tämän vuoden ”ilmiönä” voidaan pitää e-urheilun hankkeita, joihin myös haettiin tukea. Seuratukiavustusta myönnettiin neljälle jalkapalloon, salibandyyn ja moottoriurheiluun liittyvälle e-urheiluhankkeelle.

Avustuksia saivat lukuisat hiihtolajien, suunnistuksen ja pyöräilyn saralla toimivat seurat. Muun muassa Ikaalisten Urheilijat sai 15 000 euron avustuksen Krista Pärmäkosken hiihtokouluun.

Muun muassa Espoon Suunta sai saman summan suunnistuksen ja lähiluontoliikunnan harrastajamäärän kasvattamiseen. Helsingin Suunnistajat saivat 15 000 euroa toiminnanjohtajan palkkaamiseen ja Kangasala SK Koko Kangasala Suunnistaa -hankkeeseen. Pyöräilytoiminnan kehittämiseen tukea sai muun muassa Lahden Pyöräilijät ja ampumahiihtotoimintaan Tuusulan Voima-Veikot. Helsinki Triathlon ja Hyvinkää Triathlon saivat tukea nuorten triathlonaktiivisuuden nostamiseen.

Seuratukipäätöksiä täydennetään alkusyksyllä avattavalla erillisellä avustushaulla, joka kohdentuu vähävaraisten perheiden lasten liikuntamahdollisuuksien lisäämiseen. Uusi haku perustuu siihen, että eduskunta osoitti vuoden 2019 talousarvion hyväksymisen yhteydessä seuratukeen lisää miljoona euroa, joka oli kohdennettu nimenomaan vähävaraisten lasten liikunnan edistämiseen.

Vuoden 2019 seuratukipäätökset miniteriön sivuilta