Vuoden Urheilija -äänestykseen muutoksia

Iivo Niskanen valittiin vuoden urheilijaksi 2018. Kuva: Janina Pitkänen/Urheilugaala

Iivo Niskanen valittiin vuoden urheilijaksi 2018. Kuva: Janina Pitkänen/Urheilugaala

Urheilutoimittajain liitto on perinteisesti valinnut vuoden parhaan urheilijan jäsenäänestyksellään. Voittaja on julkistettu tammikuun alussa Urheilugaalassa. Nyt vuoden urheilijan valintaan on tulossa muutoksia.

Urheilutoimittajain Liittoa evästettiin aiemmin muuttamaan äänestys ja jopa avaamaan äänestys suurelle yleisölle. Liitto kuitenkin päätti toukokuun ylimääräisessä yhdistyskokouksessa yksimielisesti, ettei Vuoden Urheilija -äänestystä avata suurelle yleisölle. Luvassa on joka tapauksessa muutoksia.

Aiemmin liiton jäsenistö valitsi vuoden urheilijan suurelta listalta, jonne oli kerätty lähes kaikki eri lajeissa menestyneet suomalaiset. Jatkossa jäsenistö valitsee Vuoden urheilijan 25 urheilijan listalta, jonka on koonnut Vuoden Urheilija-valiokunta. Samalla äänestyksestä pudotetaan pois joukkueet.

Muutosta perustellaan äänestyksen helpottamisella.

– Viime vuonna Vuoden Urheilija -äänestyksessä ääniä sai kaikkiaan 104 urheilijaa tai joukkuetta ja vuotta aiemmin 113. Vaikka suomalaisurheilijat menestyvätkin hienosti eri arvokisoissa, niin onko meillä oikeasti olemassa yli sata potentiaalista urheilijaa Vuoden Urheilijaksi, kysyy Linna retorisesti Urheilutoimittajain liiton tiedotteessa.

Myös Vuoden Joukkue ja Vuoden Valmentaja -äänestykset on uudistettu. Molemmissa äänestyksissä liiton jäsenet äänestävät yhden joukkueen tai valmentajan sijaan Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimalta TOP5-listalta kolmea parasta.

– Ensimmäiseksi sijoitettu saa viisi pistettä, seuraava kolme ja kolmanneksi sijoitettu yhden pisteen, Linna kertoo.

Vuoden Urheilija -valiokunnassa laajasti vankkaa ammattiosaamista

Äänestysuudistuksen ohella myös Vuoden Urheilija -valiokunta koki ison muutoksen. Valiokunnan puheenjohtajaksi nimettiin Helsingin Urheilutoimittajien puheenjohtaja Matti Hannula, joka on jo aiemmin (2012–2017) vetänyt ansiokkaasti valiokunnan toimintaa.

– Valiokunnalla on vaativa ja tärkeä työ nimetä urheilijat TOP25-listalle. Listalle vuosittain pääsevien urheilijoiden määrä ei ole välttämättä juuri tuo 25, vaan se tarkentuu kulloinkin urheiluvuoden suomalaismenestyksen mukaan, Hannula huomauttaa.

– Valiokuntaan valittiin urheilutoimittajia, joilla on laaja kompetenssi huippu-urheilun parissa. Ammattiosaamisen lisäksi valiokunnan kokoonpanoa laadittaessa oli alusta asti tavoitteena sekä kaikkien merkittävimpien mediatalojen edustuksen mukaan saaminen että laaja maantieteellinen kattavuus. Siinä myös onnistuttiin.

Vuoden Urheilija -valiokunnan jäsenet vastaavat valiokunnassa kukin omista lajipattereistaan, joista kootaan Lajien parhaat urheilijat -lista sekä listat kaikkiin eri äänestyksiin. Työtä on paljon.

– Mutta hienoa, että uudistus saatiin vihdoin aikaan. Uskon, että uudistuksen myötä myös äänestysaktiivisuus nousee ja kiinnostus kasvaa entisestään, Hannula sanoo.

Yhteistyö Urheilugaalan kanssa jatkuu

Urheilutoimittajain liiton ja Urheilugaalan yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa. ja Vuoden Urheilija julkistetaan jälleen Urheilugaalassa 16.1.2020.

– Pitkä ja hyvin toiminut yhteistyö sai jatkoa, ja Vuoden Urheilija saa ansaitsemansa tapahtuman tämänkin vuoden osalta, sanoo Linna.

Urheilutoimittajain Liiton kaikki palkinnot – Vuoden Urheilija, Vuoden Joukkue, Vuoden Valmentaja ja Vuoden Nuori Urheilija – jaetaan tammikuisessa Urheilugaalassa.

Urheilugaalassa julkistetaan myös Sykähdyttävin urheiluhetki, joka valitaan yleisöäänestyksellä.

Vuoden Urheilija -valiokunta
Matti Hannula (pj, freelancer)
Juha Kanerva (Ilta-Sanomat/Urheilulehti, Sanoma)
Harri Laiho (Satakunnan Kansa, AlmaMedia)
Matti Lehtisaari (Yle)
Kai Nevala (Kaleva)
Tommi Roimela (Keskisuomalainen)
Mika Saukkonen (MTV)
Maria Vesterinen (Turun Sanomat)
Kaija Yliniemi (STT)