WADA haluaisi luopua B-näytteistä dopingtesteissä

Maailman antidopingtoimisto WADA haluaisi luopua kokonaan B-näytteistä dopingtestien yhteydessä. Syynä on WADA:n mielestä niiden kalleus ja tarpeettomuus.

Maailman antidopingtoimisto WADA haluaisi luopua kokonaan B-näytteistä dopingtestien yhteydessä. Syynä on WADA:n mielestä niiden kalleus ja tarpeettomuus. Kaikki dopingasioiden parissa työskentelevät eivät ole kuitenkaan asiasta samaa mieltä vedoten urheilijan oikeuksiin.

Varsinkin WADA:n pääjohtaja David Howman kannattaa B-näytteistä luopumista:

– Ihmiset voivat joutua vankilaan ainoastaan yhden näytteen perusteella. Urheilu on tässä tapauksessa ihan oma tapauksensa ottaessaan kaksi näytettä. Meiltä menee puolet ajastamme kovien kulujemme perusteluun. Tässä olisi mahdollisuus säästää paljon aikaa ja rahaa vahingoittamatta kenenkään yksilön oikeuksia tai mahdollisuuksia. En tiedä onko asialle vastustusta, mutta tässä olisi todellakin yksi tapa säästää kustannuksia, kertoo Howman.

Nykyäänhän urheilijat antavat yhden virtsanäytteen, joka jaetaan kahteen eri astiaan, A- ja B-näytteisiin. Mikäli A-näyte on positiivinen, niin myös B-näyte analysoidaan varmistamaan testitulos. Howmanin mukaan B-näyte on ristiriidassa A-näytteen kanssa "lähes nolla prosenttia" tapauksista ja mikäli eroavaisuuksia on, niin se johtuu näytteen "hajoamisesta" ajan kanssa tai manipulaatiosta. Howmanin mukaan näytettä voidaan manipuloida esimerkiksi juomalla kaksi litraa vettä ennen näytteen antamista tai laittamalla jotain ainetta virtsaansa, joka alentaa testiarvoja.

Antidoping tiedemies Don Catlin on asiasta eri mieltä. Hänen mielestä tässä rajoitettaisiin urheilijan oikeuksia, mikä ei ole lainkaan hyvä asia. Hänen mukaan se haittaisi myös laboratorioiden toimintaa, mikäli näytteitä olisi vain yksi.

Howman ymmärtää vastustuksen, mutta vastaa samalla, että aina löytyy myös tapa ainoastaan yhden näytteen tutkimiseen, se vain tehdään eri tavalla. Howman korostaa myös sitä, että eihän urheilijoidenkaan tule olla paremmassa asemassa kuin tavalliset ihmiset suhteessa rikoslakiin, viitaten yhteen näytteeseen tavallisissa rikostapauksissa. Howmanin mukaan tämä asia tarvitsee vielä paljon harkintaa ja konsultointia, eikä mitään muutoksia tehdä ainakaan ennen 1.1.2015. Howman kuitenkin toivoo, että arvostelukyky ja maalaisjärki voittaisivat tässä tapauksessa.

Viime aikaisiin Clenbuterol-käryihin ja saastuneen lihan osuuteen näissä, Howman kertoo, että WADA on pyytänyt apua asian tutkimiseen Kiinalta ja Meksikolta haluten tarkistaa, voisiko saastuneella lihalla olla mitään osuutta asiaan.

– Olemme saaneet joitakin vastauksia ja käymme nyt niitä läpi. Iso kysymys tässä on: voivatko eläimiin annetut steroidit ruokinnan yhteydessä aiheuttaa positiivisen dopingnäytteen? Tätä meidän täytyy nyt tutkia tarkemmin, mutta vielä on liian aikaista sanoa juuta taikka jaata asian suhteen, Howman kertoo.

Lähde: Cyclingnews