Wada: Venäjä ulkona kansainvälisestä huippu-urheilusta seuraavat neljä vuotta

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan hallitus on yksimielisesti päättänyt sulkea Venäjän ulos kansainvälisistä urheilun arvokisoista neljäksi vuodeksi.

Syynä neljän vuoden pannaan on se, että Moskovan testilaboratorion Wadalle toimittamat dopingtestitiedot paljastuivat manipuloiduiksi. Testitiedot piti toimittaa Wadalle, sillä aiemmin Venäjällä oli paljastunut valtiojohtoinen dopingohjelma, jonka vuoksi Venäjä suljettiin ulos Rion kesäolympialaisista ja Pyeongchangin talviolympialaisista. Wada halusi varmistua Venäjän antidopingtoiminnan uskottavuudesta ennen kuin se antaa venäläisurheilijoille luvan osallistua arvokilpailuihin. Manipuloidut tulokset eivät tuoneet uskottavuutta takaisin.

Uuden päätöksen myötä Venäjä on ulkona myös Tokion kesäolympialaisista ja Pekingin talviolympialaisista. Lisäksi Venäjä ei saa järjestää kansainvälisiä urheilun arvokisoja, eikä hakea vuoden 2032 kesäolympialaisia. Tosin jalkapallon EM-kisoja pelattaneen Pietarissa ensi kesänä, sillä niitä on liian myöhäistä siirtää. Näissä kisoissa myös Venäjä on mukana.

Venäjä valittanee päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Antidopingohjelmaa seuranneet venäläisurheilijat voivat todennäköisesti hakea osallistumisoikeutta kansainvälisiin kisoihin niin sanottuina neutraaleina urheilijoina.

-Juho-Veikko Hytönen

Asiasta voi lukea lisää Wadan englanninkielisestä tiedotteesta.