Mikko Sirén iloitsee terveydentilastaan: yrittämisen iloa ja perusharjoittelua

Mikko Sirén leireilee Syötteen maisemissa.

Mikko Sirén leireilee Syötteen maisemissa.

Kestävyysurheilu.fi:n seurantasuunnistaja Mikko Sirénin MM-tavoite jäi tänä kesänä haaveeksi. Pettymyksestä huolimatta kesän tunnelmista löytyy paljon positiivistakin.

Kesäkuun alun haastattelussa Sirén oli juuri saanut tietää toukokuisten vatsavaivojen syyn olevan pitkäaikaissairaus, kroonisen suolistotulehdus. Puolessatoista kuukaudessa oireet on saatu lääkityksellä hallintaan ja nopeasti löytynyt juoksukunto on yllättänyt Sirénin itsensäkin.

- Pääsin harjoittelemaan normaalisti Jukolasta alkaen. Terveystilanne on nyt ihan hyvä ja lääkkeet purevat, Sirén kertoo.

{akeebasubs *} Suunnistuksen MM-kilpailuihin annettiin näyttöjä Kainuun Rastiviikolla heinäkuun alussa. Sirén sai yllättyä kilpailukykyisestä vauhdistaan, mutta virheitä tuli liikaa. Keskimatkan kilpailussa hän oli 28. ja bravuurimatkallaan pitkällä 13.

- Keskimatkalla ei ollut fyysisesti paras päivä ja tein liikaa virheitä. Meno oli epäsujuvaa. Pitkällä matkalla oli fyysisesti parempaa menoa ja jaksoin hyvin loppuun asti, mutta tein kaksi isoa virhettä ja ne olivat liikaa, Sirén kommentoi näyttökisoja.

Suorituksista ja MM-tavoitteesta jäämisestä jäi mieleen ristiriitainen olo. Juoksuvauhti ei ollut este MM-paikan nappaamiselle, vaan tavoite kaatui taidollisiin virheisiin.

- MM-kilpailut olivat olleet talvella tavoite, mutta sairaus muutti tilannetta. Kun sitten alkoikin nopeasti taas sujua hyvin, tavoite oli taas kirkkaampana mielessä. Näyttökisojen jälkeen olin sitten samaan aikaan pettynyt, mutta toisaalta iloinen, että pystyin yrittämään ja homma oli vain itsestä kiinni, Sirén mietti.

Sekavan hämmentyneessä olotilassa oli mukana myös ripaus helpotusta.

- Kortisonikuuri loppuu pian ja vasta sitten nähdään, miten pärjään pelkällä pitkäaikaislääkityksellä. Se on aika jännittävä tilanne ja MM-kisat siihen olisivat olleet toinen jännitettävä tekijä.

Perusharjoittelulla syksyä kohti

Nyt Sirén pääsee rauhassa keskittymään seuraavaan tavoitteeseensa, joka on SM-pitkä syyskuun alussa. Siiheksi on aikaa harjoitella hyvin. Syksyn kilpailuista mielessä ovat myös SM-viesti ja Virossa järjestettävä Euromeeting.
Kainuun Rastiviikolta Sirén lähti leireilemään Suomen Suunnistusliiton talenttiryhmän kanssa Pikku-Syötteelle. Haastattelupäivänä ohjelmassa oli pariviesti, jossa kukin suunnisti kolme lyhyttä pätkää kilpailuvauhdilla.

- Vähän tuntuu väsymystä Kainuun jäljiltä, mutta ihan hyvin on sujunut leirillä, kertoo Sirén. Syötteeltä reissu jatkuu vielä viikoksi Sallaan, mistä Sirénin perhe on hankkinut mökin.

- Vielä emme ole valmentajan kanssa tehneet kesän suunnitelmaa. Se oli tehty MM-kisoja ajatellen, mutta nyt pitää päivittää. Perusharjoittelua ja paljon määrää lienee kuitenkin ohjelmassa seuraavat viikot, Sirén arvioi.

Se tarkoittaa paljon juoksu- ja suunnistuskilometrejä, juuri muuta Sirénin lajivalikoimaan ei kuulu. Talvikauden aluksi alkanut yhteistyö uuden valmentajan Petteri Kähärin kanssa on sujunut hyvin. Terveysasiat kuntoon, ja eiköhän Sirén nähdä taas syksyllä mukana kärkisijoilla.

- Outi Hytönen


{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri