Suunnistuksen päävalmentaja Juha Taini: ”En enää pyri tyrkyttämään tietoa, urheilijat luovat sitä itse”

Juha Taini uskoo ja toivoo, että leirikeskuksessa on tänä vuonna aiempaa enemmän aikaa vuorovaikutukselle urheilijoiden kanssa.

Juha Taini uskoo ja toivoo, että leirikeskuksessa on tänä vuonna aiempaa enemmän aikaa vuorovaikutukselle urheilijoiden kanssa.

Suunnistuksen maajoukkuevalmennusryhmät leireilevät seuraavat neljä viikkoa Barbatessa Espanjassa.

- Viime vuonna Alicantessa teimme kolmen viikon leirin, jossa kaikki toteuttivat samaa ohjelmaa ja suunnistettiin paljon. Nyt palataan taas aiempaan leirikeskusmalliin, jossa tarkoitus on luoda hyvät olosuhteet ja harjoitustarjonta urheilijoiden vapaasti hyödynnettäväksi, kertoo päävalmentaja Juha Taini.

Leirikeskus on auki 16.2.‒16.3. Muutama urheilija viettää Barbatessa koko kuukauden, suurin osa noin kolme viikkoa. Jotkut tekevät intensiivisemmän 10 päivästä kahteen viikkoon kestävän leirin.

{akeebasubs *} - Lyhyemmän leirin tekevät voivat tehdä kovan ja tehokkaan jakson ja suunnistaa paljon, kun taas koko jakson leirikeskuksessa viettävät harjoittelevat enemmän samalla tavalla kuin kotonakin, Taini sanoo.

Maajoukkue leireili Barbatessa myös talvella 2013. Miksi tänä vuonna mennään tuttuun paikkaan?

- Meillä oli ehdottomasti halu löytää uusi paikka, mutta sellaista missä karttoja riittää kuukaudeksi ja sääolosuhteet ovat kohdallaan, tuntui olevan mahdoton löytää. Portugalissa on paljon hyviä karttoja, mutta siellä on tähän aikaan hyvin epävakaista. Kyllä se vaikuttaa kovasti mielialaan, jos kuukauden sataa ja koko ajan on harmaata ja märkää, Taini arvioi.

Viime vuoden Alicanten olosuhteisiin hän oli myös tyytyväinen.

BarbatekeskusBarbaten leirikeskuksesta pääsee suoraan maastoon. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kaksi pakollista harjoitusta viikossa

Idea leirikeskusharjoittelusta syntyi vuonna 2013, kun edessä olivat MM-kotikisat ja maajoukkueelle haluttiin tarjota mahdollisimman hyvät puitteet satsaukseen.

- Totesimme, että olemme muista maista jäljessä taitoharjoittelun määrässä, kertoo Taini.

Kuten viimeksikin Barbatessa, leirikeskuksessa on tarjolla yhteisharjoituksia neljänä päivänä viikossa.

- Kahdesti viikossa on niin sanotusti pakollinen harjoitus, johon kaikkien on suotavaa osallistua. Toinen on kova juoksuharjoitus, yleensä mäessä ja mahdollisesti alamäkisuunnistusta siihen yhdistäen. Toinen yhteisreeni on kova suunnistusharjoitus, Taini kertoo.

Kahteen viikkoharjoitukseen sitoutumisen malli on akatemiaurheilijoilla käytössä Suomessakin. Sitoutumisen kautta harjoituksiin saadaan kovempi taso ja kehittävää sparrausta.

- Isolle ryhmälle ei ole mielekästä tehdä tarkkaa yhteisohjelmaa pitkälle jaksolle, mutta kahteen harjoitukseen osallistuminen viikossa on kaikille mahdollista, vaikka sitten painottaisi juuri sillä hetkellä perusharjoittelua tai tekisi kovempaa jaksoa, arvioi päävalmentaja.

Barbaten majoituksesta on helppo juosta suunnistamaan omatoimisesti, sillä lähimaastosta on paljon karttoja. Yhteisharjoituksiin ajetaan 30-45 minuutin matkan päähän erilaisiin maastoihin. Uutuutena suunnistajat pääsevät näkemään oman suorituksensa videolta ja käyttämään harjoituksissakin touchfree-leimausta.

- Teemme harjoituksia, joissa toinen urheilija suunnistaa ja toinen juoksee videokamera päässä perässä ja sitten vaihdetaan. Ennen on ollut mahdollista nähdä omaa toimintaa vain joillain rasteilla, mutta nyt pääsee näkemään koko suorituksen, kertoo Taini.

Sudenkuopat tiedossa

Viimeksi Barbatessa Taini pyöritti suuren osan ajasta valmennuksellista puolta täysin yksin. Nyt mukana on koko ajan toinenkin valmentaja.

- Viime kerralla aika meni käytännön asioiden ja harjoitusten järjestämiseen. Kuvittelin, että olisi ollut paljon enemmän aikaa keskustella urheilijoiden kanssa. Nyt odotan, että sitä löytyy. Antoisinta on päästä keskustelemaan kasvokkain, sillä silloin on mahdollista päästä kiinni mahdollisiin probleemeihin.

Vuonna 2010 päävalmentajaksi valittu Taini tunnistaa aiempien pitkien leirien perusteella joitakin sudenkuoppia, joihin on pitkällä leirillä kiinnitettävä huomiota.

- Vuonna 2013 tapahtui joitakin ylilyöntejä. Kun ollaan pitkään yhdessä ja harjoitellaan ammattimaisesti, on silti maltettava pysyä omassa suunnitelmassa. Silloinkin ylilyöntien mahdollisuus tiedostettiin, mutta nyt sitä painotetaan vielä enemmän, Taini kertoo.

Toisena ongelmana hän muistaa akilles- ja pohjevaivat.

- Barbaten neulasmaton peittämä maastot ovat näennäisesti mukavia ja helppoja juosta. Alla on kuitenkin pehmeää hiekkaa, joka lipsuu joka askeleella, mikä aiheutti pitkän harjoitusjakson aikana joillekin jalkavaivoja. Osa kovista harjoituksista tullaan tekemään tiellä ja pitkään leireilevien on mietittävä, mikä on sopiva määrä maastossa juoksua, sanoo Taini.

Kysyttäessä, miten hän on itse muuttunut päävalmentajakaudellaan, arvioi Taini suurimmaksi muutokseksi toimintatavan tiedon tuottamisessa.

- Nyt en pyri itse syöttämään tietoa, vaan urheilijat tuottavat sitä itse ja jakavat toisilleen pienryhmätyöskentelyn kautta. Pienemmissä ryhmissä kaikki pääsevät kertomaan ajatuksistaan, toivoo Taini.

Analysointitavoissa hän on oppinut paljon GPS-analyysin roolista:

- Aloittaessani katsoimme melkein kaikki harjoitukset läpi GPS-seurannalla. Se oli silloin uutta tekniikkaa, mutta pidemmän päälle se kertoo sittenkin vain siitä, mistä suunnistaja on kulkenut. Mitä on havainnoitu tai mitä urheilija on ajatellut, sitä GPS ei kerro ja siihen pyrimme pääsemään kiinni keskustelemalla.

Kuukauden päästä Taini kertoo, miten leirikeskuselämä sujui tänä vuonna.

- Outi Hytönen


{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}


ulvang banneri