Arttu Vattulainen tyytyväinen Australian antiin

Arttu Vattulainen oli tyytyväinen kovaan harjoitusseuraan. Tässä hän juoksee letkan toiseksi viimeisenä.

Arttu Vattulainen oli tyytyväinen kovaan harjoitusseuraan. Tässä hän juoksee letkan toiseksi viimeisenä.

Arttu Vattulainen palasi reilu viikko sitten seitsemän viikon leirijaksolta Australiasta. Vierailu kauas onnistui erinomaisesti.

Vattulainen harjoitteli ensimmäiset viisi viikkoa Falls Creekissä kovassa seurassa. Muutaman muun eurooppalaisen juoksijan kanssa hän osallistui Melbourne Track Clubin leirijaksolle. Huippujuoksuseuraan kuuluu australialaisia juoksijoita olympia- ja MM-tasoa myöten.

Falls Creekissä Vattulainen harjoitteli ryhmän mukana valmentaja Nic Bideaun tekemän ohjelman mukaan.

- Falls Creekiin mennessä tarkoitus oli toteuttaa siellä tarjolla olevaa yhteisharjoitusohjelmaa. Eihän siinä olisi ollut mitään järkeä, että olisin hakeutunut sellaiseen paikkaan tekemään omaa ohjelmaani. Vähän tietysti jännitti osallistua uuden porukan harjoitteluun, kertoo Vattulainen.

{akeebasubs *} Jotkut seikat olivatkin eri tavalla kuin Vattulainen on aiemmassa harjoittelussaan tottunut. Esimerkiksi tonnin vedoissa palautusaika oli lyhyempi ja mäkivedot olivat pidempiä.

- Kovat harjoitukset olivat tiistaina, torstaina ja lauantaina. Tiistaina juostiin tonneja tai muita intervalleja, torstaina pidempi vauhtikestävyysharjoitus ja lauantaina mäkivetoja, esimerkiksi 6x800 m ylämäkeen, Vattulainen kertoo viikon rytmityksestä.

Tältä näyttää leiriviikko Vattulaisen harjoituspäiväkirjassa:

Maanantai 11.1.
ap: 14 km 60 min+30 min lihaskunto
ip: 8 km+koordinaatiot+5x120 m rullauksia
yht. 22 km

Tiistai 12.1.
ap: 8x1000m/1’ 3.01, 3.00, 2.59, 3.00, 3.01, 3.01, 3.05, 3.00+VR 5+5 km
ip: 8 km 36min
yht. 26 km

Keskiviikko 13.1.
ap: 14 km 1 h 2 min+30 min lihaskunto
ip: 8 km 35 min
yht. 22 km

Torstai 14.1.
ap: ”Quarters” 8x(400m kovaa/200m reipasta, yht n.5 km) 15.45/2’+16min VK+VR 5+4 km
ip: 8 km 37 min
yht. 27 km

Perjantai 15.1.
14 km 1 h 2 min
yht. 14 km

Lauantai 16.1.
ap: 6x800 m ylämäki/hölkkäpalautus+VR 5+5 km
ip: 8 km 37 min
yht. 28 km

Sunnuntai 17.1.
29 km 2h 5min
yht. 29km

Uutta harjoitusseuraa ulkomailta

Falls Creekissä leireili samaan aikaan muitakin valmennusryhmiä. Falls Creek on laskettelukeskus, joka kesäisin muuttuu juoksijoiden ja muidenkin lajien urheilijoiden suosimaksi leiripaikaksi. Kylä sijaitsee viiden tunnin ajomatkan päässä Melbournesta. Melbourne Track Clubin juoksijoille se on tuttu leiripaikka.

ArttuVattulainenArttu Vattulainen Falls Creekin maisemissa.

Kaikki valmennusryhmän 15 juoksijaa harjoittelevat Nic Bideaun suunnitteleman ohjelman mukaan. Kellään ei ole ryhmävalmentajan lisäksi toista henkilökohtaista valmentajaa. Valmentaja ei tavallisesti ollut seuraamassa harjoituksia, vaan vieraili leirikeskuksessa vain pari lyhyttä kertaa.

- Seura harjoittelee täällä joka vuosi ja systeemi oli kaikille tuttu, sanoo Vattulainen.

Juoksurataa kylässä ei ollut, mutta Vattulainen ei kokenut sen haittaavan keskellä talven perusharjoittelukautta.

- Tässä valmennusryhmässä rataharjoittelu koettiin ehkä vähemmän tärkeänä kuin mihin olin tottunut. Melbournessa he tekivät harjoituksia ruohoradalla, hän kertoo.

Talviaikana, josko muutenkaan, ei Euroopasta löydy vastaavaa yhdistelmää kuin Falls Creekissä: loistavat harjoitusolosuhteet lämpimissä keleissä, korkealla merenpinnasta – ja ennen kaikkea kovassa ryhmässä.

- Halusin päästä harjoittelemaan kovaan porukkaan ja saada reissulta kontakteja ulkomaisiin huippujuoksijoihin. Lähtiessäni tiesin vain ryhmäläisten nimiä, mutta en tuntenut ketään henkilökohtaisesti, Vattulainen kertoo.

Australialaiset toivottivat Vattulaisen tervetulleeksi uudestaankin ja kenties mies ottaa kutsun tulevina vuosina vastaan, sen verran mukavat muistot jaksosta jäi. Potentiaalista leiriseuraa löytyy nyt lähempääkin.

- Tutustuin ruotsalaiseen Mikael Ekvalliin ja hänen kanssaan oli puhetta, että olisi mahdollista leireillä yhdessä, ehkä lähempänäkin kuin Australiassa, Vattulainen iloitsee.

Tulosrajajahtiin huhtikuussa

Kaksi viimeistä viikkoa Australian ajasta Vattulainen vietti Ballaratissa lähellä Melbournea. Leirijakson päätteeksi hän osallistui maantiekympille ja juoksi ajan 30:35.

- Kyllä siinä leiriväsymys vähän painoi ja en ole ihan tyytyväinen kisaan. Mutta en olettanutkaan, että leiri realisoituisi heti tuloksena keskellä talvea. Kokonaisuudessaan kokemus oli kuin laittaisi rahaa pankkiin, hän kehuu.

Monista vammoista urallaan kärsinyt 24-vuotias Vattulainen on tänä talvena pysynyt ehjänä ja terveenä. Koko harjoituskausi on sujunut hyvin. SM-halleissa Vattulainen kokeilee terävyyttä 3000 metrillä. Lyhyen kotiharjoittelujakson jälkeen hän matkaa maaliskuuksi Portugaliin leireilemään.

Jo huhtikuun alussa on tarkoitus olla iskussa. Huhtikuun 9. päivä Vattulainen nimittäin aikoo tavoitella 10 000 metrin EM-rajaa 28:50,00. Kovatasoinen kilpailu ainakin on tarjolla, sillä Vattulainen osallistuu tuolloin Espanjan ja Portugalin mestaruuskympille.

- Sen jälkeen ei ole enää kuin ehkä yksi mahdollisuus saavuttaa tulosraja. En ole vielä miettinyt tuon juoksun jälkeisiä startteja. Katsotaan ensin, miten se menee, suunnittelee Vattulainen.

Leirin alussa Arttu Vattulainen kertoi Kestävyysurheilu+:lla mukavasta leiripäivästä.

- Outi Hytönen


{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri