Tietokilpailukysymys: Kuka suomalainen on viimeksi ankkuroinut joukkueensa Jukolan voittajana maaliin? Haastattelukysymys: Voisiko Miika Kirmula olla seuraava?

Kalevan Rasti on viimeksi voittanut Jukolan vuonna 2014. Silloin Thierry Gueorgioun ankkuroimana. Kuva: Aapo Laiho

Kalevan Rasti on viimeksi voittanut Jukolan vuonna 2014. Silloin Thierry Gueorgioun ankkuroimana. Kuva: Aapo Laiho

Thierry Gueorgiouta ei näy joensuulaisten joukkueessa vieläkään. Kalevan Rastin ankkuri haluaa onnistua loppukirissä paremmin kuin viime viikonloppuna.

Kalevan Rasti lähtee lauantain ja sunnuntain välisen yön Jukolan viestiin kovalla joukkueella, jossa ankkuriosuuden vastuun kantaa Miika Kirmula.

Juttu on kokonaan luettavissa vain tilaajille.

Kirmula, Ojanaho, Hämäläinen ja Ikonen...

Suomalaisia on nähty Jukolan viestin ankkuriosuuden ratkaisutaisteluissa viimeksi yli vuosikymmen sitten. Katsotaampa lähemmin: Kirmula toi parhaana suomalaisena joukkueensa maaliin kuudentena Lahti Hollola-Jukolassa. Olli Ojanaho ankkuroi Helsingin Suunnistajat kuudenneksi vuotta aiemmin Enossa.

Lappee-Jukolassa 2016 ja Louna-Jukolassa 2015 ensimmäisenä suomalaisena ankkuriosuudelta saapuneen miehen titteliä kantoi MS Parman Sami Hämäläinen (11. sija vuonna 2016 ja 18:s vuonna 2015). Vuonna 2014 Kuopiossa Pasi Ikonen toi Vaajakosken Terän viidenneksi. Suomalaisseuroja on voittokamppailussa vilissyt tasaisesti: Kalevan Rasti ja Koovee ovat voittaneet, mutta ratkaisut on tehty ulkomaisin voimin.

Edellisen kerran suomalaisankkurilla on ollut realistiset voittomahdollisuudet vuonna 2008 Tampereella, kun jättiyllättäjä Lynxin Mårten Boström lähti metsään ensimmäisenä. Boströmistä ei ollut voittajaksi, mutta osuuden loppupuolella Vehkalahden Veikkojen Tero Föhr oli vielä kärjessä yhdessä Deltan Valentin Novikovin ja OK Linnén Mattias Millingerin kanssa. Novikov ratkaisi voiton Deltalle ja vehkalahtelaiset olivat pronssilla.

Kuriositeettina mainittakoon, että iältään 45-vuotias Novikov on Deltan perintöä huippusuunnistuksessa kantavan Hiidenkiertäjien ankkuri sunnuntaina aamulla. Millinger suunnistaa Kangasalla numerolla 74 kaveriporukka Resultat Ab:n ankkurina.

Ankkuriosuuksia ei hoidella pelkillä meriiteillä

Tero Föhr on edellinen joukkueensa voittajana maaliin tuonut suomalaisankkuri, kun Vehkalahden Veikot oli ykkönen vuonna 2006 Salossa. Toisena kuriositeettina mainittakoon, että tuolloin 11-vuotias Kirmula toimi järjestäjänä, kun kasvattajaseura Angelniemen Ankkuri kantoi vastuun tapahtumasta. Ja vielä kuriositeetti: Föhrin voittajajoukkueessa kolmatta osuutta vei Kangasala-Jukolan toinen ratamestari Jarkko Liuha.

Mutta voisiko Kalevan Rastin Miika Kirmula olla seuraava suomalainen, joka tuo seuransa voittajana maaliin Jukolassa ja voisiko se tapahtua viikonloppuna Liuhan ja Petteri Laitisen laatimilla radoilla?

- En ole tuolta suomalaiskantilta ajatellut, mutta totta kai meidän joukkueemme on hyvä. Olen itse kyllä siihen valmis, jos mahdollisuus annetaan, Kirmula kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

KirmulaMiikaMCTakaaAjoAUhotoinenSSLMiika Kirmula taisteli verissäpäin neljänneksi sunnuntaina maailmancupissa. Kuva: Anu Uhotoinen/SSL

Kestavyysurheiluplus

Tämä artikkeli on vain tilaajille.

Tilaa Kestävyysurheilu+ ja kaikki sisällöt ovat käytössäsi!

Tilaa Kestävyysurheilu+

Jos olet jo tilaaja, kirjaudu alla.

Kirjaudu sisään lukeaksesi artikkelin.


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri