Seitsemän kysymystä Krista Pärmäkoskelle ja seitsemän Kristan vastausta

Kuva: Aapo Laiho

Kuva: Aapo Laiho

Krista Pärmäkoski järjesti mediapäivänsä hiihtäjän omassa treeniluolassa Lahdessa viime viikolla. Kestävyysurheilu.fi istahti reilun kymmenen minuutin ajaksi kasvokkain Kristan kanssa. Vuorossa oli kysymyksiä maan ja taivaan väliltä. Kaikki tosin maastohiihtoon liittyen.

Alla kysymykset ja Kristan vastaukset:

Edessä on arvokisoista vapaa kausi. Onko se mukavampaa vai tylsempää kuin arvokisakausi?

Mukavampaa. Nyt on ollut kolme vuotta putkeen arvokisoja. Tekee hyvää, kun ei tule stressipiikkiä talveen kuten kolmena viime vuotena. Voi henkisesti latautua taas ja tsempata itsensä uuteen arvokisarupeamaan.

Kuinka hyvin tiedät ennen maailmancup-starttia, mikä sijoitus on tulossa? Olet voittanut maailmancupin osakilpailuja. Oletko tuntenut ne voitot etukäteen? Toisaalta olit vuosi sitten Rukalla kympillä kuudes. Mitä olisit arvannut sijoitukseksi sen kilpailun aamuna?

Tiedän kyllä, kun on hyvä päivä. Esimerkkin voin kertoa Lahden maailmancupin pertsan kympin voitosta olympialaisten jälkeen: Lauantain sprintissä oli tosi hyvä jalka, mutta kaaduin, enkä päässyt jatkoon. Se tosin ehkä pelasti sen kympin, vaikka kaatumisesta tulikin tälli pakaraan. Sunnuntaina tiesin ennen starttia, että päivästä tulee hyvä ja voitin.

Kuudes sija tarkoittaa minun kohdallani normipäivää. Kulku on hyvä, muttei ehkä ihan rennointa. Silloin on vaikeampi tietää, onko sijoitus viides vai seitsemäs. Sen kyllä aistii, ettei terävimpään kärkeen ole asiaa. Ja toisaalta tuntee myös sen, ettei sijoitus tule olemaan aivan huonokaan.

Oman huonoimman päivän suoritus on viime vuosina tuonut parempia sijoituksia kuin ennen. Huononakin päivänä taso alkaa olla sijoituksen osalta top10:ssä.

Parmakoski4318ThibautNFKuva: NordicFocus

Kehitys tulee hiljalleen, mutta urallasi on varmasti muutamia kulminaatiopisteitä, jotka ovat auttaneet sinua ymmärtämään, että mikä vain on mahdollista. Kerro niistä hetkistä.

Vuonna 2011 sain ensimmäisen arvokisamitalini. Se oli myös ensimmäinen vuosi, jolloin en opiskellut. Päätin, että kokeilen vuoden ajan pelkkää urheilijan elämää ja alan sitten opiskella, jos tästä ei tule mitään. Tuli kaksi arvokisamitalia ja pidän sitä samaa välivuotta edelleen. Urheilusta on nyt muodostunut ammatti, mutta en siinä iässä osannut sitä vielä sellaisena ajatella.

Sen jälkeen tuli muutamia vaikeita vuosia, mutta en luovuttanut. Kausi 2015/2016 hiihdettiin edellisen kerran ilman arvokisoja. Ajattelin, että nyt pitää tehdä jotain. 

Kestavyysurheiluplus

Tämä artikkeli on vain tilaajille.

Tilaa Kestävyysurheilu+ ja kaikki sisällöt ovat käytössäsi!

Tilaa Kestävyysurheilu+

Jos olet jo tilaaja, kirjaudu alla.

Kirjaudu sisään lukeaksesi artikkelin.


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri