Hiihto, fluorivoiteiden myyntikielto ja FIS:n fluorikielto - Mitä asiasta pitää tietää?

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Fluorivoiteiden myyntirajoitukset ja Kansainvälisen hiihtoliiton tekemä päätös fluorivoiteiden kieltämisestä puhuttavat hiihtomaailmassa. Tässä artikkelissa asiaa käydään perusteellisesti läpi.

Viimeaikaisessa maastohiihdon fluorikeskustelussa menee helposti kaksi hieman eri asiaa sekaisin:

Asia 1. EU on direktiivillään rajoittanut tiettyjä fluoriyhdisteitä sisältävien aineiden myyntiä. Muutokset tulevat voimaan 4.heinäkuuta 2020. Rajoitus ei koske kaikkia ns. fluorivoiteita, itse asiassa vain pientä osaa. Tästä lisää tässä artikkelissa.

Asia 2. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti marraskuun kokouksessaan kieltää ns. fluorivoiteet kilpailuissa kaudesta 2020/2021 alkaen. Asiaa perusteltiin EU:n (Asia1) päätöksellä. Tästä lisää toisessa artikkelissa.

Mikä ihmeen fluoriyhdisteitä sisältävien tuotteiden myyntikielto?

EU-komissio on asetuksellaan päättänyt, että tiettyjä ympäristölle haitallisia yhdisteitä sisältäviä tuotteita ei saa myydä EU-alueella. Suomessa rajoitukset astuvat voimaan 4. heinäkuuta 2020 alkaen.

Näiden aineiden joukossa on perfluori-oktaanihappo (PFOA) ja sen suolat. Näitä aineita esiintyy joissakin suksivoiteissa.

Suksivoiteissa esiintyvää perfluorioktanihappoa ja sen suoloja koskeva asetuksen liitteen päivitys on luettavissa tästä:

Päätös tarkoittaa, että:
- Tavarantoimittajat (voidevalmistajat ja maahantuojat) eivät saa toimittaa kauppoihin PFOA-raja-arvoja ylittäviä tuotteita 4.7.2020 jälkeen
- Kaupat eivät saa myydä PFOA:ta sisältäviä suksivoiteita 4.7.2020 jälkeen
- Kaupallinen suksihuolto käyttäen PFOA:ta sisältäviä suksivoiteita on kielletty 4.7.2020 jälkeen

MUTTA:
- Loppukuluttajat saavat edelleen käyttää ko. tuotteita.

Asetus koskee kaikkia EU-maita ja myös ETA-maita (mm. Norjaa).

Kuinka iso osa voiteista on ensi kesänä myyntikiellossa?

Tällä hetkellä eri voidevalmistajien (riippuen valmistajasta) myynnissä olevista tuotteista noin muutamaa prosenttia ei saa myydä enää ensi syksynä. Arviolta yli 90% tänään myynnissä olevista eri tuotteista on myynnissä myös ensi talvena.

Miksi EU haluaa kieltää PFOA-yhdisteet ja haitata urheilua?

Suksivoideteollisuus ei ole urheiluvälineteollisuutta, vaan kemianteollisuutta. Kemianteollisuutta on säädelty erilaisin rajoituksin jo vuosikymmeniä, ja sitä tehdään jatkuvasti. Uusin muutos osuu tällä kertaa myös suksivoiteisiin.

Kun banaaninkuoret heittää luontoon, ne maatuvat ja hajoavat. Samaa ei tapahdu fluoriyhdisteille, sillä kyse on ns. biokumulatiivisesta aineesta. Aine jää hajoamattomana luontoon siirtyen veteen ja eliöihin. Tätä kautta se voi kulkeutua takaisin ihmisiin esimerkiksi juomaveden mukana.

Kestavyysurheiluplus

Tämä artikkeli on vain tilaajille.

Tilaa Kestävyysurheilu+ ja kaikki sisällöt ovat käytössäsi!

Tilaa Kestävyysurheilu+

Jos olet jo tilaaja, kirjaudu alla.

Kirjaudu sisään lukeaksesi artikkelin.


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri