Kansainvälisen hiihtoliiton fluorivoidekielto kilpahiihtäjien ja nuorten näkökulmasta – Mitä on tapahtumassa? Mitä tapahtuisi, jos fluorivoiteita ei kiellettäisi?

Suksitestausta. Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Suksitestausta. Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Mitä hiihtokilpailuissa käyvän urheilijan sekä hänen tukiverkkonsa on hyvä tietää tulevista voiderajoituksista?

EU-komissio on asetuksellaan päättänyt, että tiettyjä ympäristölle haitallisia yhdisteitä sisältäviä tuotteita ei saa myydä EU-alueella. Suomessa rajoitukset astuvat voimaan 4. heinäkuuta 2020 alkaen. Asiasta lisää erillisessä artikkelissa.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti syksyn 2019 kokouksessaan kieltää fluorivoiteiden käytön kaudesta 2020/2021 alkaen. Kielto koskee kaikkia FIS:n alaisia lajeja.

Kuntohiihtäjiä tulevat muutokset eivät kosketa merkittävästi, mutta kilpahiihtopiireissä asia askarruttaa. FIS ilmoitti helmikuun alussa, että se pyrkii kehittämään yksinkertaisen testimenetelmän, joka tunnistaa fluoriyhdisteet suksenpohjista.

Vaikka luotettavaa testiä ei vielä ehdittäisi saada valmiiksi ensi talveen mennessä, on Euroopan Unionin asetus tulossa voimaan kesällä. Kuluva vuosi tuo joka tapauksessa jotain pähkäiltävää suksihuoltomaailmaan.

Alla pohdintaa siitä, mitkä asiat tällä hetkellä askarruttavat:

Mitä fluorivoiteita kielletään?

EU ei ole kieltämässä heinäkuussa kaikkien fluoripohjaisten tuotteiden myyntiä. Uusi asetus koskee ennen kaikkea pulvereita.

Mutta mitä FIS on kieltämässä? Noudattaako FIS:n kielto EU-komission asetuksen linjauksia, eli kielletäänkö ne voiteet, joita EU-alueella ei saa myydä 4. heinäkuuta alkaen? Vai kielletäänkö muitakin fluorivoiteita?

Tätä FIS täsmentänee vuoden 2020 aikana.

Missä kielto on voimassa?

Onko tuleva kielto voimassa kaikissa kilpailuissa nuorten sarjahiihdoista Pekingin olympialaisiin? Koskeeko kielto vain FIS-kisoja tai maailmancupeja? Entä kansalliset kilpailut? SM-kilpailut? Mitkä sarjat?

Tätä täsmennettäneen myös.

Miten fluorikieltoa valvotaan?

Tämä on oleellinen kysymys. Kehitteillä olevan testin tulee olla luotettava ja testissä tulee määritellä sellaiset raja-arvot, etteivät suksen mahdolliset vanhat fluorijäämät tai toisen hiihtäjän suksesta lumen kautta tarttunut fluori aiheuta ”väärää hälytystä”.

Norjan hiihtoliitto kielsi fluorivoiteet alle 16-vuotiailta ja se suoritti viime talvena testejä, jotka osoittautuivat epäluotettaviksi.

Kestavyysurheiluplus

Tämä artikkeli on vain tilaajille.

Tilaa Kestävyysurheilu+ ja kaikki sisällöt ovat käytössäsi!

Tilaa Kestävyysurheilu+

Jos olet jo tilaaja, kirjaudu alla.

Kirjaudu sisään lukeaksesi artikkelin.

ulvang banneri