Team Xtra Personell haluaa menestyä ja nostattaa lajikulttuuria

Team Xtra Personellin hiihtäjät ovat huippuunsa trimmattuja huippu-urheilijoita. Kuva: Team Xtra Personell

Team Xtra Personellin hiihtäjät ovat huippuunsa trimmattuja huippu-urheilijoita. Kuva: Team Xtra Personell

Swix Ski Classics alkaa tulevana viikonloppuna Tshekin Jizerska Padesatkasta. Hevoskuuri+ esittelee suomalaisille hiihdon ystäville ammattilaishiihtotallien toimintaa. Esittelykierroksen aloittaa yksi ammattilaistallien pioneereista ja lajin suurista, norjalainen Team Xtra Personell.

{akeebasubs *}Team Xtra Personell on kahtena edellisenä vuotena voittanut Ski Classicsin joukkuekilpailun ja lisäksi viime talvena Anders Aukland voitti miesten kokonaiskilpailun. Team Xtra Personell kuuluu siis pitkän matkan hiihtojen ammattilaistallien ehdottomaan ykköskastiin. Hevoskuuri tavoitti tallin managerin Nils Marius Otterstadin, joka kertoi mielellään, mitä ammattilaishiihtotallin toimintaan oikein kuuluu.

Kahdeksan hiihtäjää – vuosibudjetti 270 000 euroa

Norjalaiseen Team Xtra Personelliin kuuluu kaudella 2013 kahdeksan hiihtäjää, naishiihtäjät Laila Kveli ja Team Coopista (entinen Exspirit) täksi kaudeksi vaihtanut Susanne Nyström sekä kuusi kovaa mieshiihtäjää Anders ja Jörgen Auklandin, ruotsalaisen Jerry Ahrlinin ja Simen Östensenin johdolla.

Team Xtra Personell saa nimensä pääsponsoristaan, norjalaisesta henkilöstövuokraus- ja työnvälitysfirmasta nimeltä Xtra Personell, joka kuuluu Norjan kuuden suurimman henkilöstövuokrausfirman joukkoon 640 miljoonan Norjan kruunun vuosittaisella liikevaihdollaan (87,4 milj. euroa). Team Xtra Personell perustettiin vuonna 2007, jolloin se oli ensimmäinen yksityinen pitkien matkojen ammattilaishiihtotalli Norjassa (ja todennäköisesti myös koko maailmassa).

Nils Marius Otterstad, millainen vuosibudjetti Team Xtra Personellilla on tulevalle kaudelle?

– Se on tulevalle kaudelle kaksi miljoonaa kruunua (n. 270 000 euroa) ja se pitää sisällään kaikki, kuten urheilijoiden palkat, varusteet ja välineet, leirit ja muut toimintakulut.

Manageri Otterstad kertoo myös, että yhteistyö pääsponsorin kanssa on ollut alusta saakka varsin hedelmällistä.

– Yhteistyö Xtra Personellin kanssa on kestänyt nyt viisi vuotta ja se on ollut koko ajan varsin hedelmällistä ja toiminut todella hyvin. Vastineeksi henkilöstöfirma Xtra Personellille saamastamme tuesta olemme tarjonneet heille sisäistä valmennusta ja konsultointia mm. tavoitteiden asetteluun ja päämäärien saavuttamiseen sekä terveyteen ja terveelliseen elämään liittyvissä asioissa ja tehneet terveyskontrolleja ym. Samalla olemme osallistuneet myös brändin kehittämiseen. Yhteistyö on ollut todella hyvää ja molemmat osapuolet ovat erittäin tyytyväisiä nykytilanteeseen, Otterstad kiittelee yhteistyötä tallin päätukijan kanssa.

Entä onko tallilla muita tukijoita?

– Meillä on myös yhteistyösopimus Norjan Intersportin kautta, joka varmistaa tuen urheilulliselle puolelle. Sitä kautta saamme tarvittavat varusteet ja välineet käyttöömme, emmekä anna tasoitusta varustepuolellakaan. Ylipäätäänkin voidaan sanoa, että suhtautuminen ja asennoituminen on ollut varsin hyvää yhteistyötahojen puolelta ja meihin on suhtauduttu varsin positiivisesti, Otterstad kertoo.

Pioneeri ammattilaistallina ja pitkien matkojen hiihtokulttuuria nostattamassa

Team Xtra Personellin manageri Nils Marius Otterstad kertoo, että talli otti heti perustamisestaan lähtien tavoitteekseen menestymisen juuri pitkän matkan hiihdoissa. Samalla haluttiin tuoda maratonhiihtoja paremmin esille ja nostattaa lajikulttuuria.

– Norja on aina ollut hiihtokansaa ja yksi suurista maastohiihtomaista. Mutta verrattuna esimerkiksi 80- ja 90-luvulle, niin tänä päivänä menestys merkitsee yhä enemmän norjalaisille. Siksi meillekin oli heti perustamisesta ja vuodesta 2007 lähtien selvää lähteä hakemaan menestystä, ja nimenomaan pitkän matkan hiihdoissa. Tallin lähtökohtana oli keskittyä pitkän matkan hiihtoihin ja menestyä niissä, Otterstad kertoo tallin tavoitteista alusta pitäen ja jatkaa.

NorthugOtterstad hemmersbachVahvasti myös Ski Classicsia kehittämässä ollut Nils Marius Otterstad haastattelee Petter Northugia viime talven Marcialongassa. Kuva: Hemmersbach/NordicFocus– Pitkän matkan hiihdot eivät ole mitenkään kilpailuasemassa ns. normaalin maastohiihdon kanssa, vaan kulkee siinä rinnalla yhdessä hiihdon lajikulttuuria nostattamassa. Me emme siis mitenkään kilpaile esim. hiihtomaajoukkueen kanssa, vaan omalta osaltamme haluamme nostaa hiihtokulttuuria ja tuoda pitkän matkan hiihtoja tunnetuksi normaalihiihdon rinnalla.

Team Xtra Personell oli Norjan ensimmäinen pitkien matkojen ammattilaistalli, joten se on ollut myös eräänlainen ladunavaaja ja pioneeri hiihdon ammattilaistoiminnassa.

– Olimme tosiaan ensimmäinen ammattilaistalli ja eräänlainen pioneeri tallitoiminnassa. Olemmekin olleet mukana auttamassa muiden tallien perustamisessa ja toiminnan aloittamisessa ja kehittämisessä. Se ei ole meiltä mitenkään pois, vaan tavoitteena on ollut saada useampia hiihtotalleja mukaan pitkän matkan hiihtoihin ja tältäkin osaltaan tuoda hiihtoa ja varsinkin pitkän matkan hiihtoa esille, Otterstad kertoo tallinsa pyrkimyksistä tuoda hiihtoa yhä paremmin esille.

Otterstad kiittelee myös norjalaista elinkeinoelämää siitä, että yhä useampi ammattilaistalli on nähnyt päivänvalon.

– Norjalainen elinkeinoelämä on suhtautunut tosi hyvin pitkien matkojen hiihtoihin. Se näkee sen erittäin terveenä urheiluna, ja myös kansanterveyden kannalta. Ja maratonhiihtohan kuuluu niihin harvoihin lajeihin, jossa tavallinen kuntoilija pääsee osallistumaan samaan kilpailuun ja tapahtumaan maailman huippujen kanssa. Kyllähän se on komeaa ja ainutlaatuista olla samalla lähtöviivalla esimerkiksi Petter Northugin kanssa, Otterstad hehkuttaa pitkien matkojen puolesta.

Tallin toiminta sopeutuu urheilijoiden tarpeisiin

Siirrytäänpä seuraavaksi sitten Team Xtra Personellin toimintaa ja siihen mitä kaikkea se pitää sisällään. Otterstad kertoo, että talli on aina pyrkinyt joustava ja rakentanut toimintansa urheilijoiden ehdoilla ja heidän tarpeiden ja toiveiden mukaan.

– Esimerkiksi kun Anders Aukland kuului vielä maajoukkueeseen, hänelle oli optimaalisempaa harjoitella meidän tallin kanssa kuin maajoukkueessa. Maajoukkueessa urheilijat menevät maajoukkueen toimintakalenterin mukaan, mutta kolmen lapsen isänä tämä toi omat haasteensa Andersille. Me olemme pyrkineet rakentamaan ohjelmamme siten, että se palvelee urheilijoita mahdollisimman hyvin ja ottaa huomioon heidän erityistarpeensa. Lokakuussa olemme aina Italiassa korkean paikan leirillä Val Senalesissa, mutta kun Ramsau sopii Jerry Ahrlinille paremmin ja hän haluaa leireillä siellä mieluummin, niin annamme hänen mennä Ramsauhun. Yritämme siis sopeuttaa ohjelmat urheilijoiden mukaan, Otterstad kertoo tiiviin tallin eduista.

Team Xtra Personellin ohjelmaan kuuluu keskimäärin yksi leiri kuukaudessa.

– Toukokuusta kauden alkuun meillä on yksi leiri kuukaudessa, kestoltaan ne vaihtelevat neljästä päivästä kahteen ja puoleen viikkoon, keskimäärin ne ovat noin viikon mittaisia. Lokakuussa olemme siis joka vuosi korkean paikan leirillä. Leirien fokus on ehdottomasti laatu, pyrimme niin laadukkaisiin leireihin kuin mahdollista. Ja olemme myös niin dynaaminen talli kuin mahdollista ja pyrimme antamaan mahdollisimman henkilökohtaista tukea urheilijoille, Otterstad sanoo.

Talliin kuuluu luonnollisesti myös muitakin toimijoita urheilijoiden lisäksi.

– Fredrik Aukland toimii tallin valmentajana ja lisäksi meillä on oma fysioterapeutti. Huoltomiehiä meillä on kaiken kaikkiaan seitsemän, joista kolme keskittyy pääasiassa voiteluun ja neljä suksien testaamiseen kilpailureitillä. Suksien testaus eri maastonosissa on äärimmäisen tärkeää, kun pitkien matkojen kilpailuissa hiihdetään pitkällä reitillä ja usein paikasta toiseen, toisin kuin normaalikisoissa, joissa pyöritään stadionin läheisyydessä. Siksi keskitymme erittäin paljon suksien testaukseen, jotta tietäisimme olosuhteet mahdollisimman hyvin, Otterstad kertoo tallin kokoonpanosta.

Entä mikä on managerin tai urheilullisen johtajan Nils Marius Otterstadin tehtävä tallissa?

– Tärkein tehtäväni on palvella urheilijoita ja varmistaa, että heidän itseluottamus on kunnossa ennen kilpailuja. Luon heille turvallisuuden tunnetta ja varmistan, että varusteet ja kaikki muu tarvittava ovat kunnossa ja toimivat. Toisena puolena tehtävissä on sitten hoitaa yhteistyö- ja sponsoripuolta ja varmistaa, että teemme myös velvoitteemme sponsoreitamme kohtaan. Samoin hoidan myös mediapuolta ja tuon tallia ja lajia esille median suuntaan, Nils Marius Otterstad kertoo omasta laajasta tehtäväkentästään.

Entäs sitten kilpailun ollessa käynnissä, mitä silloin teet?

– Kyllä minä silloin ajan huoltoautoa ja autan huoltopaikoilla parhaani mukaan. Toki tässäkin asiassa kaikki on jo tarkkaan mietitty etukäteen. Kaikki tietävät, mitä heidän tulee tehdä ja kilpailun kulku on käyty tarkkaan läpi, Otterstad sanoo.

Vasaloppet pikku MM-finaali – Brinkin voittokulku halutaan katkaista

Team Xtra Personell on tottunut menestymään, onhan tallilla Ski Classicsissa puolustettavana siis voitto sekä miesten kokonaiskilpailusta että joukkuekilpailusta. Ja molemmat Auklandin veljekset ovat myös voittaneet sen himotuimman Vasaloppetin. Tulevan talven tavoitteista kysyttäessä Otterstad vastaa seuraavasti.

Auklandbrothers hemmersbachAuklandin veljekset Anders (vas. ) ja Jörgen juhlivat kaksoisvoittoa viime talven Marcialongassa. Kuva: Hemmersbach/NordicFocus– Haluamme tulevallakin kaudella olla mahdollisimman hyökkäävä joukkue ja hallita hiihtoja. Joukkueen mentaliteetti ja menestyksen salaisuus on se, että urheilijoilla on äärimmäisen vahva voitontahto ja vahva halu voittaa kilpailuja.

– Toki haluamme voittaa ne suuret kilpailut ja kyllä nyt on jo aika katkaista Jörgen Brinkin (Team United Bakeries) voittokulku Vasaloppetissa. Se on eräänlainen pikku MM-finaali meille, Otterstad sanoo.

Alkavasta Swix Ski Classicsista Otterstad on äärimmäisen ylpeä, että sellainen pitkien matkojen hiihtosarja on saatu aikaiseksi. Otterstad on itsekin ollut vahvasti mukana rakentamassa konseptia.

– Olen todella ylpeä Ski Classicsista. Se on juuri oikea tapa tuoda pitkien matkojen hiihtoa tunnetuksi. Sarjan televisiointi mahdollistaa sen, että voimme tuoda lajia esille myös siellä, missä hiihto on vieraampaa. Olisi tärkeää, että myös FIS saisi oman Worldloppet konseptinsa kuntoon ja voisimme myös tehdä yhteistyötä lajimme eteen, Otterstad heittää hieman palloa myös Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n suuntaan.

Täällä Suomessa voimme vain haaveilla sellaisesta hiihtokulttuurista kuin mitä Norjassa on ja siitä, että Suomessakin olisi joku päivä hiihdon ammattilaistalli. Ainakin tänä päivänä se tuntuu kovin kaukaiselta haaveelta.

– Voit sanoa Suomeen terveisiä, että autamme mielellämme myös suomalaisia pitkän matkan hiihtäjiä kaikin mahdollisin keinoin perustamaan omia talleja ja viemään lajikulttuuria eteenpäin myös Suomessa, Nils Marius Otterstad lähettää loppuun terveiset Suomeen.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri