Team Skigo tähtää menestykseen

Team Skigon Chris Andre Jespersen on hiihtänyt hienosti alkutalvesta. Kuva: Laiho/NordicFocus

Team Skigon Chris Andre Jespersen on hiihtänyt hienosti alkutalvesta. Kuva: Laiho/NordicFocus

Viime viikolla Hevoskuuri.fi esitteli Team Xtra personnellin ammatilaishiihtotallin. Nyt vuorossa on tämän kauden tulokas, Team Skigo. Miten talli sai alkunsa, miten talli toimii ja mikä on sen budjetti? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen.

 {akeebasubs *}Taustaa

Team Skigo perustettiin viime keväänä. Jos olet seurannut kansainvälistä pitkän matkan hiihtoa, et ole voinut olla huomaamatta Team United Bakeriesiä, jossa hiihtävät muun muassa Thomas Alsgaard, Jörgen Brink ja jonka väreissä Petter Northug hiihti viime vuoden Marcialongan ja tämän talven La Sgambedan. Miksi Team Skigoa käsittelevässä jutussa mainitaan Team United Bakeries?

Siksi koska tallien taustalta löytyy sama mies, norjalaistunut ranskalainen Remi Goulignac. Goulignac perusti Norjaan vuonna 1993 yrityksen nimeltä United Bakeries, joka keskittyi alkuun mehujen ja suklaan maahantuontiin, mutta laajeni pian leipomotuotteiden tuontiin ja pian perustettiin myös  omia leipomoita Norjaan. Yrityksen liikevaihto on tällä hetkellä noin 40 miljoonaa euroa. Urheiluhullu Goulignac päätti lähteä parantamaan yrityksensä näkyvyyttä omalla hiihtotallilla, mutta tarina ei pääty tähän. Goulignac omistaa ruotsalaisen voidejätti Skigon Norjan toiminnot, pyörämerkki Giantin sekä lisäravinnemerkki Winforcen maahantuonnin sekä lähdevesi Isklartin. Keväällä Goulignac osti 40 prosenttia Skigon emoyhtiön (Christer Majbäck AB) osakekannasta.

- Team Skigo perustettiin keväällä, tarkoituksena parantaa Skigon tunnettavuutta, mutta ei ole sattumaa, että tallin muut tukijat ovat Giant, Winforce, United Bakeries ja Isklart, vahvistaa Team Skigon tallipäällikkö Henrik Kvissel.

Voi kunpa tuollaisia liikemiehiä löytyisi myös Suomesta!

Pallille?

Skigon tunnetuimmat hiihtäjät ovat Johan Kjölstad ja Chris Jespersen. Kjölstad on tullut tunnetuksi sprinttimiehenä, onhan hän parisprintin maailmanmestari vuodelta 2009, mutta viime talvena mies oli jo lähellä täyspottia myös pitkillä matkoilla taistelemalla viimeisille kymmenille metreille asti Vasaloppetin voitosta, joutuen kuitenkin taipumaan viidenneksi.

Chris Jespersen puolestaan on tehnyt tänä vuonna läpimurtoa. Jespersen voitti Norjan kauden avauksen Beitostölenissä ja pääsi hiihtämään maailmancupia. Rukalta tuli hieno seitsemäs sija 10 kilometrin vapaan kisasta.

- Johan on meidän vahvin mies pitkille matkoille. Chris on puolestaan enemmän normaalimatkan hiihtäjä, mutta keskittyminen on hänelläkin pitkille matkoille. Nähtäväksi jää, miten MM-valinnat vaikuttavat tilanteeseen, kuvaa Kvissel.

Tallilta puuttuu muiden tallien kokemus, mutta Kvissel asettaa selkeän tavoitteen.

- Jokaisessa Ski Classics-osakilpailussa tavoitellaan palkintokoroketta.

Tallin vuosibudjetti on noin 200 000 – 250 000 euroa. Tällä rahalla pystytään muun muassa asianmukainen leiritys.

- Leiri- ja matkavuorokausia tulee kauden aikana noin 100-120. Osa miehistä on leireillyt Keski-Euroopassa, mutta myös Norjassa on leireilty säännöllisesti, kertoo Kvissel.

Kilpailuissa tallilla on mukana noin neljä huoltomiestä.

- Kaksi huoltomiestä keskittyy voiteluun ja yksi testaukseen. Kisan aikana tarvitaan pari kaveria juottamaan. Itse autan siellä missä tarvitaan. Vasaloppet on sitten oma lukunsa, johon huoltoporukkaa tarvitaan enemmän, kertoo Kvissel.

"Amazing, totally crazy"

Henrik Kvisseliltä on pakko kysyä myös pitkien matkojen hiihtojen kehitykseen ja mihin ollaan menossa. Maailmalla tapahtumien suosio on kovassa kasvussa ja yhä useampi maailmacupin kiertäjä starttaa jossain vaiheessa kautta myös pitkiin hiihtoihin. Myös palkintorahat alkavat olla kilpailukykyisiä.

- Täällä Norjassa hiihtoinnostus on jotain käsittämätöntä ja hullua. Uusia tapahtumia syntyy kuin sieniä sateella ja myös osallistujat löytävät tiensä niihin. Tämä johtuu toki maajoukkueen hienosta menestyksestä, mutta ihmiset ovat todella herännet myös siihen, miten hieno ja monipuolinen kuntoilumuoto hiihto on, kuvailee Kvissel ja jatkaa:

- Massahiihdoissa on yksi oleellinen ero maailmancupiin verrattuna. Niissä kuntoilijat voivat startata samalta viivalta huippujen kanssa. Tämä on monelle hyvin innostavaa. Kuntoilijoiden osallistuminen taas avaa monia uusia ovia yhteistyökumppanuuksille, sanoo Kvissel.

Ski Classics-sarjan palkintorahojen nopeaan kasvuun Kvissel ei usko.

- Palkintopotti tulee nousemaan ehkä 10-20 prosenttia vuodessa. Pienimuotoinen haaste on se, että tapahtumilla on omat, yleensä paikalliset yhteistyökumppaninsa, arvioi Kvissel.

Jizerska vihkoon

Toissa päivänä hiihdetty Jizerska Padesatka ei tallilta mennyt aivan putkeen. Paras Team Skigon hiihtäjä oli ruotsalainen Anders Högberg. Talli lähti ilman pitoja liikkeelle eikä se välttämättä ollut paras mahdollinen ratkaisu. Sairastellut ykköstykki Johan Kjölstad oli sijalla 55 eikä Chris Jespersen ollut mukana.

-Petri Ikävalko

Group040312ah039Näin tyyliikäässä asussa Johan Kjölstad hiihti viime vuoden Vasaloppetissa sijalle viisi. Kuva:Hemmersbach/NordicFocus

{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri