Hevoskuurin seurannassa Oona Kettunen

Talvisin Oona Kettunen kulkee lujaa myös suksilla. Kuva: Oona Kettusen kuva-albumi

Talvisin Oona Kettunen kulkee lujaa myös suksilla. Kuva: Oona Kettusen kuva-albumi

19-vuotias Oona Kettunen on Suomen lupaavimpia kestävyysjuoksijoita, joka kulkee talvisin kovaa myös suksilla. Jatkossa Hevoskuuri+:n tilaajat pääsevät lukemaan säännöllisin väliajoin, mitä Karhulan kestävyyslupaukselle kuuluu ja kuinka harjoittelu sujuu ja kilpailut ovat menneet.

{akeebasubs *}
Tuloksellisesti kestävyyslajien monitaituri Oona Kettunen on tehnyt jälleen loistavan hallikauden ja myös suksi on kulkenut komeasti. Jyväskylän halli-SM-kisoissa Kettunen otti tuplamestaruuden, kultaa sekä 1500 metrillä että 3000 metrillä. Kettusen 3000 metrin aika 9.20,25, on 9 sekuntia hänen entistä ennätystäni parempi ja myös 19-vuotiaiden halli-SE. Viime viikonloppuna nuorten SM-hallista Tampereen Pirkkahallista saaliina oli kultaa sekä alimatkalta 800 metriltä että 1500 metriltä.

Tähän kun lisää vielä kaksi SM-pronssia Keuruun nuorten SM-hiihdoista (henkilökohtainen 20 km vapaalla sekä viestipronssi Vehkalahden Veikkojen riveissä) ja Jämin aikuisten SM-hiihdoista komeat sijat 17 ja 26, niin ei voi kuin ihmetellä, kuinka tämä Karhulan Katajaisia juoksupuolella edustava Kettunen oikein pystyy näin komeisiin tuloksiin kahdessa eri lajissa kilpailukausien mennessä päällekkäin. Mennäänpä siis kysymään tätä asiaa nuorelta naiselta itseltään.

Moi Oona! Miten on talvesi sujunut tähän mennessä harjoituksellisesti? Ilmeisesti aika hyvin, koska ennätyksiä on syntynyt hallissa ja myös ladulla on suksi kulkenut?

– Moi! Talviharjoittelu on sujunut kaikin puolin hyvin. Kilpailutulokset ovat melkeinpä ylittäneet odotukseni etenkin juoksupuolella. Ennätykset ovat parantuneet reilusti, mikä lupaa erittäin hyvää kesää ajatellen. Ainut haittapuoli on, että olen sairastellut hiukan aiempaa enemmän. Toisaalta "pakkolepo" on voinut olla osittain hyväksikin.

Sinä olet tosiaan pärjännyt erinomaisesti sekä juosten hallissa että ladulla hiihtäen. Kuinka näiden kahden kilpailukauden ja erilaisten lajien yhdistäminen onnistuu sinulta näin hyvin? Miten valmistautuminen tapahtuu ja lajinvaihto hiihdosta juoksuun ja toisinpäin onnistuu?

kettunenoona sm 2012Oona Kettunen vauhdissa vuoden 2012 SM-halleissa Tampereella. Kuva: Jarno Maimonen– Kahden lajin takia peruskuntokauteni jää varsin lyhyeksi. Syksyllä kuitenkin satsaan muutaman kuukauden pohjien rakentamiseen, mikä näkyy myös hiukan heikempänä maksimisuorituskykynä loppusyksystä. Lisäksi pidän varsin suurta treenimäärää yllä myös kilpailukauden ajan, jonka ansiosta peruskunto säilyy ja jopa kehittyy läpi vuoden. Ainoastaan muutamiin huipputärkeisiin kilpailuihin herkistellään ja pudotetaan treenimääriä. Juoksukauteen siirryttäessä ei oikeastaan ole mitään ongelmia, sillä juoksen vuoden ympäri. Hiihdon suhteen tilanne on vähän toinen. En juurikaan hiihdä kesällä ja syksylläkin ainoastaan pari rullahiihtolenkkiä viikossa. Hiihtoleiripäivätkin ovat varsin vähissä. Esimerkiksi tänä syksynä olin ainoastaan kaksi päivää Leppävirralla ennen luonnonlumille pääsyä. Kun lumet sitten tulevat, hiihtäminen lisääntyy huomattavasti, mutta vie oman aikansa ennen kuin kroppa tottuu lajiin. Tämän vuoksi joulukuun hiihtokilpailusuoritukseni ovat usein varsin ala-arvoisia.

Et koe, että olisi sellaista pelkoa, että kisoja tulisi vuoden aikana liikaa ja näin ei olisi tarpeeksi aikaa tehdä kunnon harjoituskautta talvella?

– En koe varsinaista pelkoa liioista kilpailuista, sillä osaan ottaa osan harjoitusmielellä enkä pudota niiden vuoksi treenimääriä. Kilpailut ovat sitä paitsi erinomaisia kovia harjoituksia. Olen kisannut paljon pienestä pitäen, joten olen tottunut siihen. Lisäksi kehitystä tapahtuu näin, joten systeemin on oltava itselleni toimiva.

OonaKettunen280213Oona Kettunen pärjää erinomaisesti myös hiihtoladuilla. Kuva: Juha LevonenKerrotko hieman tarkemmin talven harjoittelustasi, kuinka paljon sinulle normaalisti tulee viikon aikana juoksu- ja hiihtolenkkejä? Entä kuinka paljon kaiken kaikkiaan hiihtokilometrejä talven aikana? Teetkö joskus myös yhdistelmäharjoituksia hiihtäen ja juosten? Ja millainen rytmitys sinulla on hiihto- ja juoksutreenien suhteen? Ja kuinka paljon teet kovia harjoituksia hiihtäen, ilmeisesti jonkin verran kun noin hyvin suksi kulkee?

– Talvella hiihtämisen ja juokseminen suhde vaihtelee paljon tilanteen mukaan. Ennen SM-halleja juoksen enemmän ja ennen SM-hiihtoja on hiihtovoittoisempaa. Myös kelillä on joskus vaikutusta asiaan. Tänä talvena tosin on ollut varsin hyvä hiihtosää. Käytännössä keskimääräiseen perusviikkoon kuuluu ehkä viisi PK-hiihtolenkkiä, 1-2 hiihtokilpailuja, ratavetoharjoitus hallissa sekä 2-3 juoksutekniikka-/ lihaskuntoharjoitusta. Lisäksi juoksen aina muutaman kilometrin verryttelyn hiihdon jälkeen sekä teen lyhyitä aamuherättelylenkkejä. Hiihdon kovat treenit ovat rajoittuneet melko paljon kilpailuihin. Muutaman kerran vuodessa tulee tehtyä kovempi SM-kisoihin valmistama hiihtoharjoitus tai esimerkiksi VK-treeni suksilla. Lyhyitä, rasittamattomia hiihtovetoja tosin otan usein PK-lenkin yhteydessä. Hiihtokilometrejä kertyy vuodessa ehkä hiukan vajaa 1500km, juoksua ehkä 5000km. Harjoitusmääräni nousevat pikkuhiljaa, joten vaikea arvioida tämän hetken tarkkaa tasoa.

Osallistuit myös aikuisten SM-hiihtoihin Jämillä, millainen kokemus se oli ja miltä naisten hiihtovauhti vaikutti?

– Jämin SM-hiihdot olivat hyvä kokemus. Hiihdin omasta mielestäni hyvin, muuta silti sijoitukseni ei päätä huimannut. Suomen naishiihdon taso on hämmästyttävän kova ja etenkin kärki menee valtavan lujaa. Osallistujamäärät olivat moninkertaiset juoksupuolelle verrattuna.

OonaKettunen280213II levonenOona Kettunen palkittiin SM-mitaleilla myös hiihdon puolella. Kuva: Oona Kettusen kotialbumiSait hiihdosta myös muutaman SM-mitalin tänä talvena, kuinka kovat tavoitteet sinulla on hiihdon puolella, vai onko se vain hyvä harjoitusmuoto kesää ajatellen ja juoksu-uran ollessa se ykkösjuttu? Oliko sinulla esim. tavoitteita päästä nuorten arvokisoihin tänä talvena ja entä ensi talvena?

– Hiihto on enemmän kakkoslaji, ja koko hiihtokauden läpi päätähtäin on kesässä. Tahdon kuitenkin olla hiihtäjän niin hyvä kuin juoksun kärsimättä mahdollista. Siksi minulla on myös tavoitteita hiihdon suhteen, ja SM-kilpailuihin lähden aina totiseen mitalijahtiin. Kovat hiihtotulokset kertovat usein myös kehittyneestä juoksukunnosta. Nuorten hiihdon MM-joukkueeseenkin pääsy olisi houkutellut kovasti, mutta päätin valita karsintakilpailujen sijasta Skotlannissa käydyn USA vs. britit vs. muu Eurooppa -maastojuoksukilpailun. Mahdollisuuksia MM-joukkueeseen olisi ollut ja valinta oli vaikea, mutta tällä kertaa kävi näin. Kesällä päätähtäin on 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa Rietissä. Ensi talven arvokisoista ei itselläni ole vielä tietoa, mutta tietysti houkuttaisi kiertää maailmaa myös hiihtopiireissä. Täytyy vain toivoa, että aikataulut natsaisivat. Hiihdon tulevaisuus on muutenkin vähän auki, sillä opiskelupaikkakunnalle muuton vuoksi isä ei ole enää suksia voitelemassa.

Miten sinun harjoittelu jatkuu tästä eteenpäin kohti kevättä ja kesän kilpailukautta?

– Tällä kaudella ovat jäljellä enää Taivalkosken nuorten SM-hiihdot, jossa hiihdän 5km vapaata ja 10km perinteistä. Maaliskuu on täynnä myös kevään ylioppilaskirjoituksia. Heti, kun kirjoitukset ovat ohi suuntaan nokan kohti Portugalia, jossa leireilen 22.3.-12.4. Juoksukausi alkaa melkein heti tämän jälkeen SM-maanteillä, jatkuu maastoilla, jonka jälkeen ratakisat ovatkin lähellä. Suunnitelmissa on mahdollisesti myös kiertää alkukesästä pari kisaa ulkomailla vauhdin ja kokemuksen hakemiseksi.

Palaamme Oonan kuulumisiin taas lähiviikkoina.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri