Hevoskuurin haastattelussa Fredric Portin

Fredric Portin nappasi uransa ensimmäisen aikuisten suomenmestaruutensa Tervakoskella viime elokuussa. Kuva: Hevoskuuri

Fredric Portin nappasi uransa ensimmäisen aikuisten suomenmestaruutensa Tervakoskella viime elokuussa. Kuva: Hevoskuuri

Hevoskuuri+ haastattelee kevään aikana Vuokatin MM-kisoihin ehdolla olevia suunnistajia. Haastattelun ensimmäisessä osassa tuttavuutta tehdään Paimion Rastin Fredric Portinin kanssa, joka on noussut Suomen suunnistuskärkeen kahden viime vuoden aikana. Varsinkin viime kausi oli Turussa asuvalle Portinille harppaus kohti maailman huippua.

{akeebasubs *}
Uudestakaarlepyystä lähtöisin oleva Portin asuu Turussa ja opiskelee Åbo Akademissa ruotsin kielen äidinkielenopettajaksi. Mistään junioritähdestä ei kuitenkaan ole kysymys. Viimeisenä juniorivuotenaan 2009 Portin pääsi nuorten MM-kilpailuihin, mutta mitään jättimenestystä Italiasta ei tullut. Seuraavana vuonna mies yllätti SM-erikoispitkillä juoksemalla pronssille Someron sateessa. Kausi 2011 eteni vielä vauhtia kerätessä, mutta varsinainen murtautuminen Suomen ehdottomaan kärkeen tapahtui viime kaudella Portinin lunastaessa MM-katsastusvoitollaan paikan MM-kilpailuin, juoksemalla MM-pitkällä 14:ksi ja voittamalla vielä suomenmestaruuden samaisella matkalla elokuussa Tervakoskella.

 

Viime kauden kohokohta Portinille oli paikka MM-kisoissa. Kisalippu oli ollut miehen unelma jo pitkään, mutta siihen mies ei itse uskonut vielä kauden alkaessa. Sveitsin kisat toivat Portinille rutkasti kansainvälistä kokemusta ja oppia.

- Ei niissä kisoissa mitään "superihmisiä" ei ole. Kaikki ovat MM-kisojen lähtöviivalla jännittyneitä ja se pitää vaan hyväksyä ja antaa mennä. Oli myös mukavaa huomata, että sielläkin riittää, jos tekee sen mitä osaa, eikä ajattele liikaa sitä, että kyseessä on juuri MM-kisat, Portin jakaa kokemuksiaan.

Nousu Suomen kärkeen on miehen itsensä mukaan tulosta pitkäjänteisestä työstä, joka alkoi kantaa hedelmää viime vuoden aikana.

- Juniorisarjoissa olin koko ajan vähän heikompi kuin sarjani parhaat, mikä todellakin pakotti minut taistelemaan. Jälkikäteen uskon, että tämä antoi minulle hyvän pohjan, jota olen päässyt hyödyntämään täysin vasta viime vuosina, Portin kertoo.

Jo juniorina miehen katse ei ollut pelkästään nuorten arvokisoissa vaan katse oli suunnattu jo pitkälle tulevaisuuteen.

-Selvää on, että tavoitteeni juniorina oli rakentaa pohjaa tulevaisuutta ajatellen, ja pitkäjänteinen työ on nyt vasta alkanut tuottaa tulosta. Ilman sitä, en pystyisi tällä hetkellä treenaamaan vammoitta niin kovaa kuin nyt.
Mitään yhtä syytä juuri viime vuoden huimalle kehitykselle Fredric Portin ei näe. Hänen mukaansa yksi syy oli kuitenkin se, että hän teki kaiken hieman paremmin kuin ennen.

Monen mentorin kautta huipulle

Valmentajaa 24-vuotiaalla Portinilla ei ole koskaan ollut, mutta koko ajan taustalla on ollut mentori, jonka kanssa voi keskustella harjoittelusta. Aluksi tehtävää hoiti isä Staffan Portin ja viime kaudella takavuosien huippusuunnistaja Kenneth Cederberg. Täksi kaudeksi tukihenkilöksi on tullut Portinin kihlatun, huippusuunnistaja Laura Lammilan isä Jyrki Lammila.

- Jyrkin kanssa on todella helppoa keskustella ja olen sitä mieltä, että tämä on hyvä systeemi minulle. On helpompi uskoa omaan tekemiseen tietäessään, että joku muukin tarkkailee mitä teen, huomauttaa jos jotain jää tekemättä ja osaa kehua jos kaikki menee hyvin, Portin pohti.

Tulevan kauden ykköstavoite on luonnollisesti Vuokatin MM-kilpailut. Viime vuosina Portinin vahvin matka on ollut pitkä matka ja se kiinnostaa myös Kainuussa.

- Tänä vuonna haluaisin näyttää, että osaan pärjätä myös muilla matkoilla kuin pitkällä. Pitkä ja sprintti olisivat tänäkin vuonna MM-kisoissa mukava yhdistelmä, Portin kertoo huomauttaen samalla, että kilpailujen ohjelma on rakennettu siten, että molempien kisojen juokseminen on ongelmallista.

Muita kauden tärkeitä kisoja ovat Huippuliigan osakilpailut sekä pitkän matkan suomenmestaruuden puolustaminen syksyllä. NORT-kiertueelle osallistumisesta hän ei ole vielä tehnyt päätöstä. Eikä nuoren miehen ura pääty tietenkään vielä Vuokatin kotikisoihin.

-Aion ehdottomasti jatkaa satsausta useita vuosia Vuokatin jälkeen ja vasta silloin olen parhaimmillani. Pystyn vielä kehittymään paljon, varsinkin teknisesti, ja parhaat suunnistuskaudet ovat vielä edessä.

Seuratasolla Portin edustaa Paimion Rastia. Kauden 2010 lopuksi hän vaihtoi yhdessä Daniel Stenlundin kanssa IF Brahesta Paimion Rastiin, eikä tämä miellyttänyt kaikkia Keski-Pohjanmaalla.

-Pieni myrskyhän siitä silloin nousi, mutta tilanne rauhoittui kuitenkin nopeasti. Välit kotiseuraani ovat hyvät ja olen kiitollinen siitä tuesta, mitä edelleen saan Pohjanmaan suunnalta, Portin kertoo.

Paimion Rastia mies kehuu hyväksi seuraksi huipulle seuran tukiessa huippuja parhaansa mukaan. Seuran omille leireille hän ei ole enää ehtinyt niin paljon kuin halua olisi, sillä maajoukkueleirit ja omatoimileirit täyttävät kalenteria.

Harjoittelua takavuosien tyyliin

Millä harjoittelulla tulokset sitten ulosmitataan Vuokatissa? Fredric Portin kertoo olevansa harjoittelunsa suhteen "vanhanaikainen" painottamalla pidempiä reippaita juoksulenkkejä kovatehoisten intervalliharjoitusten sijaan. Intervallit tulevat kuvioon mukaan vasta keväämmällä kisakauden lähestyessä.

-Talvella yritän pitää vauhdit mahdollisimman maltillisina. Olen huomannut, että tämä systeemi toimii ainakin minulla. Joka vuosi olen myös lisännyt juoksua talviharjoittelussa. Karu totuus on, että jos haluaa olla kärkisijoilla kansainvälisissä kisoissa, pitää juosta melko paljon, Portin julistaa.

Portin korostaa myös harjoittelussaan ehjänä säilymistä, sillä vammoitta harjoittelu on kehittymisen ehto. Tämän vuoksi talven ohjelmassa on myös hiihtoa, vesijuoksua ja voimaharjoittelua. Portinin harjoituspäiväkirja löytyy netistä, joten jokainen kiinnostunut pääsee seuraamaan hänen päivittäistä harjoitteluaan. Hänen mukaansa täydellinen harjoitusviikko odottaa kuitenkin vielä tekijäänsä, joten tässä hän paljastaa minkälainen tuo viikko olisi ilman häiriötekijöitä.

Ma:
ap: Verryttelyt + 10x30m mäkispurtteja. 1h, 12 km juoksua.
ip: Verryttelyt + 60 min kiihtyvä TV-reipas juoksumatolla, vauhdit 3.45- 3.35 min/km, 1% kulma. 1h 20 min, 20 km.

Ti:
ap: Verryttelyt + voimistelijoiden voimatreeni. 1h 10 min, 7 km.
ip: Verryttelyt + juoksutekniikka/hyppyjä/kuntopiiri. 1h, 5 km.

Ke:
ap: Verryttelyt + 2x20 min sprinttisuunnistusta kovaa. 1h 30 min, 20 km.
ip: Juoksu + vesijuoksu. 50 min, 4 km.

To:
ap: Pitkä hiihtolenkki. 2h.
ip: Lepo

Pe:
ap: Verryttelyt + 3x20min reipasta juoksumatolla, vauhdit 3.45-3.35 min/km, 1% kulma. 1h 20 min, 21 km.
ip: Kevyt juoksu. 50 min, 10 km.

La:
ap: Verryttelyt + 30 min suunnistusta kovaa. 1h, 13 km.
ip: Juoksu + kuntopiiri. 1h, 7 km.

Su:
ap: Pitkä juoksulenkki. 2h, 29 km.
ip: Verryttelyt + 10x30m mäkispurtteja, 1h. 12 km.

Yht. 16 h, 160 km juoksua. PK: 10h, 40min. VK: 3h 10 min. MK: 10 min. Voima: 2h.

Yllä mainittu viikko ei sen enempää kommentointia kaipaa. Mikäli kyseisen viikon suorittaa kunnialla ja jatkaa myös seuraavalla samaan tahtiin, ei tarvitse ihmetellä miksi Portin on noussut Suomen kärkeen. Tämän talven harjoittelu on mennyt hyvin, vain pari flunssaa on haitannut tahtia. Täksi talveksi Portin on nostanut hieman juoksumääriä ja ohjelmassa on ollut myös paljon leireilyä etelässä. Säästääkseen lompakkoa hän oli tammikuussa kolme viikkoa Portugalissa Uuden-Seelannin maailmancupin sijaan ja tällä hetkellä mies viettää viisi viikkoa Espanjassa.

- Harjoitusleirien avulla myös taitotreenejä on tullut enemmän kuin aikaisemmin. Tärkeää olisi nostaa taidollista rutiinitasoa, jotta olisin jatkossa varmempi suunnistaja kuin aikaisemmin, Portin valottaa kehittämisalueitaan.

Reilun kuukauden päästä siintävässä kisakauden avauksessa nähdään miten Fredric Portin on saanut taitoelementtejään kehitettyä ja miten matka kohti Vuokattia jatkuu. Hevoskuuri toivottaa hyviä leiripäiviä Espanjan lämpöön!

-Juho-Veikko Hytönen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri