Sandell-Hyväriselle liian liukas keli hiihdon SM-debyytissä

Annemari Sandell-Hyvärinen debytoi sunnuntaina SM-kilpailuissa hiihtäjänä, kun hän kilpaili Kontiolahdella vapaan 30 kilometrillä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Annemari Sandell-Hyvärinen debytoi sunnuntaina SM-kilpailuissa hiihtäjänä, kun hän kilpaili Kontiolahdella vapaan 30 kilometrillä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Annemari Sandell-Hyvärinen debytoi sunnuntaina SM-kilpailuissa hiihtäjänä, kun hän kilpaili Kontiolahdella vapaan 30 kilometrillä. Kovan tason kestävyysurheilija sijoittui 37:nneksi ja sai hakemaansa kokemusta.

{akeebasubs *}– Tulin tänne aika lailla kokemusmielessä. Meiltä päin mieshiihtäjät houkuttelivat osallistumaan. Olin tätä pitänyt tavoitteena helmikuun puolivälissä hiihdetyistä pm-kilpailuista lähtien.

Sandell-Hyvärinen jäi keulaan 8.32,6. Hiihto ei tuntemuksiltaan kuulemma tuntunut kauhean pahalta.

– Hengitys pelaa aika hyvin, lihaksisto ei ole ihan sillä tasolla mitä pitäisi. Oli vähän liiankin liukas keli minulle, en osaa ihan näin liukasta suksea hyödyntää. Vähän sai pelätä alamäissäkin. Vaikka ei ole pahoja mutkia, on niin liukas keli, että niissä annoin tasoitusta paljonkin.

Hiihtämässä hän on käynyt enimmillään kolmesta neljään kertaan viikossa. Lapsen hiihtoharrastuksen myötä hän myös kävi viime talvena suksilla, mutta tänä talvena hän on innostunut hiihtoharrastuksesta enemmän.

– Kerran olen hiihtänyt päälle kolmen kympin lenkin ja lisäksi kerran kovemman 25 kilometrin lenkin. Meillä päin maastossa ladut tahtovat olla niin kapeita, että siinä ei liukua pysty harjoittelemaan. Sitä liu’utusta en muutenkaan täydellisesti osaa. Nyt olen vapaata hiihtänyt enemmän, pertsakin kiinnostaisi, mutta välineet ovat minulla vähän vanhat. Siinä annan tasoitusta, hän naurahti.

Ennen SM-starttia hänellä oli alla neljän kuukauden hiihtoharjoittelua. Aamulenkit hän on edelleen tehnyt juosten. Aika on kortilla, kun kotona on tänä vuonna 9, 6 ja 3 vuotta täyttävät lapset, neljä hevosta ja kaksi ponia.

– Aikaa on aina siihen mihin haluaa, Sandell-Hyvärinen naurahti.

– Aamulenkit teen niin, että lähden ennen kuin toiset heräävät. Kaksi vanhinta lasta ovat hiihdosta ja juoksusta innostuneita ja heitä siihen kannustan. Hiihtäessä olen pyrkinyt, että lapset ovat mukana. Hiihdämme sellaisessa paikassa, että he voivat mennä omaa vauhtia ja minä omaa vauhtiani.

Sandell-Hyvärinen laski sunnuntaisen kilpailun olleen seitsemäs startti tosi toimissa. Ennen tätä kautta hän on omien sanojensa mukaan kilpaillut hiihdossa viimeksi 10-sarjalaisena. Sen jälkeen juoksu-ura vei kalantilaisen.

– En ole ollut edes Hopeasommassa. Tämä on ihan mukavaa hommaa, tykkään tästä, hän sanoi ja ei lainkaan tyrmännyt ajatusta enemmästäkään satsauksesta hiihtoon.

Hiihtäjänä itseään aloittelijaksi kuvaava Sandell-Hyvärinen ei ole vielä suunnitellut kalenteriaan juoksukilpailujen osalta.

– Olisi tässä jotain hölkkiä ihan huhti-toukokuun vaihteessa, pitää kuitenkin saada muutamia kovempia harjoituksia ennen sitä. Voi olla, että kesällä juoksen varsinkin tiellä. Radalla juoksu ei niin kauheasti kiinnosta, mutta en sitäkään täysin pois sulje. SM-maantie tulee ainakin turhan pian, Sandell-Hyvärinen sanoi.

-Heidi Lehikoinen{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri