Marjaana Pitkänen sai valmentajan vaihdoksesta uutta sykettä

Marjaana Pitkänen on yksi naishiihdomme tulevaisuudentoivoista. Kuva: Heidi Lehikoinen

Marjaana Pitkänen on yksi naishiihdomme tulevaisuudentoivoista. Kuva: Heidi Lehikoinen

Marjaana Pitkänen on vuosia ollut yksi niistä 90-luvulla syntyneistä suomalaishiihtäjistä, joiden toivotaan nousevan muutaman vuoden sisällä maailman huipulle. Kestävyysominaisuuksiltaan lahjakas siilinjärveläinen siirtyi viime keväänä Pirjo Murasen valmennukseen. Pitkänen kertoi Hevoskuurin haastattelussa muun muassa muutoksistaan harjoittelussa, ajatuksistaan uransa suhteen ja suunnitelmistaan juoksukisojen osalta.

{akeebasubs *} Pitkäsen kausi on ollut kaksijakoinen. Onnistuneen harjoituskauden jatkeeksi kilpailukausi käynnistyi hyvin, mutta nuorten MM-kilpailuiden keskellä tullut sairastuminen vaikutti helmikuun ja maaliskuun alun suorituksiin. Hän sai kuitenkin tasoaan takaisin loppukaudelle, ja SM-kilpailuissa tuli parisprintin kultaa Kerttu Niskasen kanssa.

– Alkukauteen olen tyytyväinen. Perinteiseen tuli selvä tason nosto ja Oloksella hiihdin vapaatakin hyvin. Nuorten MM-kisoissa tuli sairastelua, ja se laski vähän kuntoa henkisesti ja fyysisesti, Pitkänen myöntää.

Pitkänen on tehnyt viime keväästä lähtien yhteistyötä Pirjo Murasen kanssa. Valmentajan vaihdos tuli uralla luontevassa vaiheessa.

– Edellinen valmentajani Jari Ikonen oli mukana siitä asti, kun olin 15-vuotias. Tosi hyvät pohjat saimme tehtyä ja junnusarjoissa tuli menestystä. Kuitenkin aina jotain uutta tarvitsee, jos haluaa eteenpäin päästä. Sitten vaan tuli mieleen, että kysynpä Pikeä. Hän sitten mietti aikansa, mutta onneksi suostui. On ollut tosi kiva tehdä yhteistyötä, Pitkänen kertoo.

Uusi valmentaja on tuonut eniten muutoksia voimaharjoitteluun. Pitkäsen mukaan voimaharjoittelusta on tullut ylipäätään monipuolisempaa, mutta myös rytmitys harjoittelussa kokonaisuutena on muuttunut.

– Löysimme siihen ihan hyvän sapluunan, jonka mukaan teimme kesän ja syksyn. Tuntuu, että se on tuottanut tulosta. Yhdessä vuodessa ei kuitenkaan pysty ihmeitä tekemään. Nyt kun tekee vielä yhden kesän ja syksyn, sitä voi olla taas ihan eri tasolla.

Pitkänen on myös piipahtanut "muutamaan otteeseen" Vuokatissa omalla leirillään, jolloin on keskitytty tekniikan tarkkailuun. Minkälainen valmentaja entinen huippuhiihtäjä on?

– Pike on tosi rento, mutta hyvin järjestelmällinen. Hoitaa varmasti sen mitä lupaa. Hän on myös kiinnostunut itse siitä valmennuksesta.

Niskanen Pitkanen080413 hlMarjaana Pitkänen (oik.) voitti yhdessä Kerttu Niskasen kanssa tuplaviestimestaruudet Kontiolahden SM-hiihdoissa viime viikonloppuna. Kuva: Heidi LehikoinenMuranen menestyi erityisesti sprintissä, joka ei kuulu Pitkäsen vahvuuksiin. Hän nauraa, ettei sprinttikykyä ole vielä ainakaan valmentajalta tarttunut. Sprinttitykkiä Pitkäsestä ei siis vielä ole vielä tullut, mutta hän uskoo kehitykseen myös lyhyemmillä matkoilla.

–Normaalimatkat ovat mieluisimpia ja niillä varmasti on parhaat menestysmahdollisuudet. Uskon, että jos tulee menestystä normaalimatkoilla, sprintti varmasti tulee jollain tasolla mukana. Ja sen pitääkin tulla, ei sitä voi kokonaan jättää.

Jatkossa huomiota myös henkiseen puoleen

Pitkänen on harjoitellut parin vuoden ajan reilut 700 tuntia, tänä vuonna hän laskee tunteja kertyvän 750.

– Tykkään harjoitella paljon. Voi olla, että joskus saa olla valmentaja jarruakin lyömässä. Mielellään harjoittelen paljonkin. Jatkossa pitää kiinnittää huomiota fyysisen harjoittelun lisäksi henkiseen puoleen. Toivoisin, että pystyn tärkeissä kisoissa siitä saamaan sellaisen lisätsempin.

Pitkäsellä on realistinen käsitys omasta tilanteestaan verrattuna maailman huppuihin. Hän tietää, että kehitettävää on vielä paljon ja työtä on rutkasti tehtävänä. Siksi hän ei vielä ole edes asettanut realistisia tavoitteita maailmancupiin. Salpausselän kisoissa kympin perinteisellä tullut 40. sija kuitenkin antoi uskoa.

– En ollut ihan täysin tyytyväinen hiihtooni, mutta jäin puoli minuuttia pisteistä. Sillä tavalla ajateltuna pisteet eivät ole mahdottoman kaukana, vaikka kärki on kivenkova. Pistevauhti normaalimatkalla ei ole kaukana. Tekee mieli näyttää, että kyllä tästä vielä petraan.

– Se antaa myös lisämotivaatiota myös harjoitella niitä ominaisuuksia, jotka eivät vielä ole ihan niin vahvoja vielä. Pääasiassa pelataan vahvuuksilla, joka minulla on kestävyys. Mutta kun huomaa, että tasatyönnössä meinaa aina kaverille antaa tasoitusta, ajattelen vaan, että pitää kesällä sitten tasatyöntölenkeillä käydä.

Pitkänen on myös erittäin hyvä juoksija, joka on tuttu näky myös keväisissä SM-maastoissa. Sinne vie tie tänäkin keväänä.

– SM-maastot ainakin tekisi mieli juosta, kesällä vaan aika vähän on maastojuoksuja. Mielellään käyn aina juoksemassa jotain mahdollisuuksien mukaan, hyviä kovia treenejähän ne ovat.

Levon ja harjoittelun yhteensovittamisessa opittavaa

Pitkäsellä on opiskelupaikka Joensuussa, mutta hän asuu vielä vanhempiensa luona. Paljon leireilevä urheilija on todennut sen tällä hetkellä parhaaksi ratkaisuksi. Onko sinulla taloudellisesti mahdollisuus panostaa uraasi niin paljon kuin haluat?

– Toki aina parantamisen varaa on, mutta tähän mennessä olen hyvin tullut toimeen. Eihän se missään nimessä helppoa ole tässä vaiheessa uraa, kun on vähän välivaihe. Nuorten sarjoissa en saa enää hiihtää ja aikuisten maailman kärki on vielä kaukana, mutta yritän panostaa tähän ihan tosissani niin paljon kuin on mahdollista.

Hän tekee töitä jo nyt ammattimaisesti päästäkseen huipulle ja kehittyäkseen hiihtäjänä. Opittavaakin urheilijana elämisessä vielä on.

– Maajoukkuehiihtäjiltä on varmasti opittavaa levon ja harjoittelun yhteensovittamisessa. Kotona en oikein osaa olla paikallani, pitäisi koko ajan olla vähän jotain tekemistä, en osaa vaan peukaloita pyöritellä. Ehkä voisi vaan rauhoittua, Pitkänen naurahtaa.

– Mutta ehkä se on ihan hyvä, että virtaa riittää!

- Heidi Lehikoinen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri