Ilari Piipponen ei mahdu perusmuottiin

Ilari Piipponen tuulettaa SM-maastojen kolmossijaansa. Kuva: Jarno Maimonen

Ilari Piipponen tuulettaa SM-maastojen kolmossijaansa. Kuva: Jarno Maimonen

Karhulan Katajaisten Ilari Piipponen yllätti talvella monet voittamalla Jyväskylän SM-halleissa 3000 metriä ennätysajallaan 8.20,60. Irtonaisen kirin mies pinkoi toukokuussa Vantaan SM-maastojen neljällä kilometrillä pronssille.

Piipponen pitää päämatkanaan 1500 metriä, millä hänen ennätyksensä kirjataan numeroin 3.47,93. Sen hän juoksi Lappeenrannassa viime kesänä. Samalta suvelta on peräisin hänen 800 metrin ennätyksensä 1.51,93. Hevoskuuri tavoitti sekä Ilari Piipposen että valmentajansa Lasse Mikkelssonin heti tuoreeltaan SM-maastojen jälkeen.

{akeebasubs *}Onnittelut SM-maastopronssista! Mitä Hakunilan juoksu sinulle kertoo?

- Olen tosi tyytyväinen SM-maastojen juoksuuni ja mitaliin! Viime aikoina treenit eivät ole menneet aivan nappiin, joten tämä nosti paljon itseluottamusta, kertoo Kotkasta kotoisin oleva Ilari Piipponen.

Onko ollut jotain erityistä vaivaa?

- Lihaksistoni on herkkä menemään jumiin, ei sen kummempaa. Välillä tulee onnistumisia, mutta välillä voi mennä pitkäänkin alavireisesti.

Suurelle yleisölle nimi Ilari Piipponen on hieman tuntematon. Kertoisitko hieman itsestäsi.

- Olen juossut ihan pikkupojasta lähtien. Taisin olla valtakunnan tilastoykkönen keskimatkoilla 11-12 ikäsarjoissa. 15-20 vuotiaana kärsin tosi paljon erilaisista vaivoista. Käytännössä en harjoitellut tuolloin ollenkaan. Pelasin enimmäkseen golfia. Parikymppisenä alkoi tulla 50 kilometrin viikkoja ja viime kautena meni satasen viikko rikki. Nuorempana pelasin myös futista, korista ja sählyä. Opiskelen Joensuun Yliopistossa kauppatieteitä.

Kuinka yhteistyönne valmentajasi Lasse Mikkelssonin kanssa alkoi?

- Luin pari vuotta sitten jostain lehdestä tästä kaverista. En ollut ikinä kuullutkaan hänestä, mutta meriitit vakuuttivat. Otin sitten Lasseen yhteyttä ja siitä se lähti.

Miten yhteistyönne toimii?

- Olen tosi tyytyväinen tähän yhteistyöhön. Lasse on tosi huikee tyyppi ihmisenä. Molemmilla on toki välillä luumu kipeänä, kun olemme molemmat sen verran jääräpäisiä.

piipponen ilari 2013Piipponen Vantaan SM-maastoissa. Kuva: Jarno MaimonenKuinka harjoituskautesi on sujunut?

- Harjoituskausi on mennyt hyvin ja suunnitellusti, oikeastaan jopa paremmin. Harjoittelin tammi- ja maaliskuussa Portugalissa. Eka leiri onnistui, mutta toinen ei. Oli vähän selän kanssa ongelmia.

Voitit talvella SM-halleissa kultaa kolmoselta. Onko harjoittelussasi jokin muuttunut verrattuna aiempaan?

- Lassen mukaantulolla on toki suuri rooli. Viime kesä oli ennätysparannuksista huolimatta pettymys. Se kevät meni tosi hyvin, mutta kesällä en yltänyt sellaisiin tuloksiin, mihin piti päästä. Itselle ja Lasselle SM-kulta halleista tai SM-pronssi maastoista eivät tulleet mitenkään yllätyksenä.

Mitkä ovat kauden tavoitteesi?

- Tavoitteena on parantaa ennätyksiä merkittävästi. 1500 metrille tähdätään, mutta 3000 metriä pitää myös mennä alle kahdeksan minuutin. 1500 metrin harjoitteluani hankaloittaa se, että en käytännössä harjoittele radalla ollenkaan. Se ei vaan jotenkin toimi kohdallani. Siitä tulee sitten  haasteita nopeuspuolen harjoitteluun. Talvellakin juoksin kotimaassa aina ulkona lumessa, eikä viime kesän jälkeen ole tullut tehtyä kuin yksi ratatreeni.

Millaisia unelmia sinulla on?

- Ei me olla ajateltu mitään erityisiä tavoitekilpailuja, kuten EM-kisoja tai muita. Jos kulkee, niin sitä pääsee juoksemaan vaikka mihin. Tottakai unelmia löytyy. Huvikseen en todellakaan juokse, eikä joku voitto Kalevan Kisoissa ainoastaan riitä. Olen luonteeltani sellainen, että jos usko loppuu, niin piikkarit lentää saman tien mutaan.

Miten harjoittelet?

- Mulla ei ole ikinä treeniohjelmaa, enkä pidä harjoituspäiväkirjaa. Puhelimitse sovitaan kolme päivää kerrallaan etiäpäin. Harjoittelen 1-1.5 tuntia päivässä. Viimeisen vuoden aikana olen tehnyt noin kolme tuntia viikossa biomekaniikkaa ja juoksun taloudellisuuteen liittyviä harjoitteita. Olemme myös Lassen kanssa sopineet, että harjoittelumme yksityiskohdat ovat meidän välinen asiamme, Piipponen päättää.

Mikkelsson: ”Harppa on hyvä”

Pajulahden urheiluopiston rehtori Lasse Mikkelsson muistetaan itsekin huippulahjakkaana juoksijana, mutta ennen kaikkea Annemari Sandell-Hyvärisen ja Turo Inkiläisen valmentajana. Pajulahden viran lisäksi Mikkelsson on toiminut sekä Suomen Urheiluliitossa että maineikkaassa Loughboroughin yliopistossa Englannissa kestävyysjuoksujen päävalmentajana. Kokeneena valmentajana hän tunnistaa lahjakkuuden kaukaa.

- Ilari tuli pari vuotta sitten Pajulahteen ja kysyi valmentajaksi. Mä vein hänet tuonne kentälle ja teetätin muutamia testejä ja katsoin, millainen kaveri oli kyseessä. Hänellä ei ollut kovinkaan hyvä lihaskunto eikä koorninaatiokyky. Juoksu sen sijaan oli kaunista ja askel ryhdikäs. Oikea mailerin askel! Se onkin tärkeää. Paha lähteä tekemään kenestäkään juoksijaa, jollei askel ole hyvä, kertoo urheilija-valmentajaparin alkuvaiheista Lasse Mikkelsson.

mikkelsson lasse 2012Lasse Mikkelsson kertoi kokemuksistaan Loughboroughin yliopistosta Pajulahden kestävyysjuoksuseminaarissa 2012. Kuva: Jarno MaimonenKuinka luonnehtisit Ilaria?

- Ilari on erittäin älykäs kaveri. Hänelle täytyy aina perustella, miksi mitäkin tehdään. Me keskustellaan paljon harjoittelusta, sen fokuksesta ja tavoitteista. Valmentajana voin sanoa, että hänen kanssaan on mielenkiintoista työskennellä ja voin yhtyä SM-maastoja teeveessä kommentoineen Jukka Keskisalon luonnehdintaan Ilarista, että ei hän ihan perusmuottiin mahdu.

Millaisia tavoitteita olette asettaneet?

- Eka pitää pärjätä Suomen tasolla, ennen kuin kannattaa ulkomaille lähteä! Hän oli nyt SM-maastoissa kolmas, joten pari kaveria oli vielä edellä ja Sandells on hyvässä kunnossa. Kotimaassa saa siis ihan hyvää vetoapua, eikä kannata lähteä merta edemmäs.

Mihin arvelet Ilarin rahkeiden riittävän 1500 metrillä?

- Kuten mä sanoin, harppa on hyvä! Sanotaan, että 3.33,33.

Oletko vielä itse lenkkeillyt?

- Kyllä mä yritin, mutta Ulmalan sanoin mulla on mailit täynnä, naurahtaa Mikkelsson.

Kaikesta päätellen Ilari Piipponen on luontaisesti lahjakas ja nopea kaveri, jolla on varaa ja mahdollisuuksia tehostaa harjoittelua huomattavasti. Sopivien harjoitusten löytyessä ja ehjänä pysyessään aimo harppaus tuloksissa eteenpäin on vain ajan kysymys.

>>Ilari Piipponen (Tilastopaja)

-Jarno Maimonen{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}